Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Alegeri în România: Politicieni urmariti penal pentru coruptie candideaza fara complexe (France Presse)


Bucuresti, 4 dec /Agerpres/ - 'Fur mai putin ca ei' - cu acest slogan straniu un candidat ecologist le cere electorilor romani sa-l voteze la alegerile legislative de duminica, in contextul in care partidele politice sunt acuzate ca sustin persoane cu integritate discutabila, comenteaza marti agentia France Presse.
"Daca as fi spus ca nu fur, oamenii nu m-ar fi crezut", a explicat Gabriel Raduna, care vizeaza un mandat de deputat la Iasi. O strategie publicitara sub forma unei lovituri de imagine, intr-o tara in care 'imunitatea parlamentara este inca vazuta ca un scut impotriva anchetelor judiciare', afirma fostul ministru al justitiei Catalin Predoiu.
Potrivit unui studiu realizat de Institutul pentru Politici Publice (IPP), aproape zece parlamentari care sunt in prezent anchetati sau judecati pentru fapte de coruptie, printre care si fosti ministri, se prezinta din nou pentru un post eligibil.
Alti 22 au fost declarati in conflict de interese si, prin urmare, incompatibili cu exercitarea unui mandat public, potrivit Agentiei Nationale de Integritate (ANI).
Alianta pentru o Romanie Curata (ARC), o coalitie de organizatii nonguvernamentale care militeaza pentru asanarea morala a vietii politice, a inregistrat pe un site special cazuri de nepotism, candidati deja condamnati pentru coruptie, fosti colaboratori ai Securitatii, politia politica din timpul comunismului.
Liderul partidului situat pe pozitia a treia in sondaje, Dan Diaconescu, un patron de televiziune sulfuros, nu se teme sa se prezinte ca un campion al luptei anticoruptie in timp ce este judecat pentru acuzatii de coruptie.
Cele doua coalitii politice concurente, Uniunea Social-Liberala (USL) si Alianta Romania Dreapta (ARD), au fost afectate de cate un scandal in plina campanie.
Alin Trasculescu, deputat si candidat al ARD, a fost acuzat de Directia Nationala Anticoruptie (DNA) ca a cerut pana la 350.000 de euro unui om de afaceri, promitandu-i in schimb sa intervina pentru a-i obtine un contract cu statul. El a fost exclus din ARD.
Cateva zile mai tarziu, a fost randul lui Ion Stan, deputat si candidat pentru USL, inculpat pentru acuzatii similare.
Potrivit AFP, USL, care critica cu regularitate DNA, a starnit deja furia unor organizatii nonguvernamentale adaugandu-l pe listele sale pe Gigi Becali, controversatul patron al clubului de fotbal Steaua Bucuresti, inculpat de DNA in mai multe dosare si sanctionat pentru derapaje rasiste si sexiste.
Unul din copresedintii USL, Crin Antonescu, si-a exprimat dorinta ca un candidat judecat in prezent pentru un caz de coruptie, Relu Fenechiu, sa devina ministru in viitorul guvern.
La intrebarea AFP daca va numi ministri urmariti penal pentru fapte de coruptie in caz de victorie, in contradictie cu recomandarile Uniunii Europene, USL a raspuns: "Orice persoana trimisa in fata tribunalelor sau urmarita penal va lua singura decizia inteligenta si nu va dori sa vulnerabilizeze guvernul sau pe USL". "USL este intransigenta cand un om politic a primit un verdict definitiv si irevocabil din partea justitiei", a adaugat USL, reamintind de necesitatea respectarii prezumtiei de nevinovatie.
Chiar daca listele ARD 'contin ceva mai putini candidati cu probleme de integritate extrem de vizibile', afirma Alina Mungiu Pippidi, profesor de stiinte politice la Hertie School din Berlin, aceasta este totusi departe de a fi un model, potrivit AFP. ARD, care nu a raspuns intrebarilor AFP, a mentinut candidati respinsi totusi de o comisie de integritate creata datorita eforturilor fostului ministru al justitiei Monica Macovei pentru a 'curata' listele.
Progresele justitiei in lupta impotriva coruptiei in Romania le determina pe unele organizatii nonguvernamentale sa spere la o schimbare de mentalitate.
Fosti ministri si chiar fostul premier social-democrat Adrian Nastase au ajuns recent la inchisoare pentru fapte de coruptie, lucru nemaivazut de zeci de ani, reaminteste AFP.
"Exista si o responsabilitate a electorilor. Ei nu-i fac (prin votul de la urne - n.red.) pe oamenii politici corupti sa plateasca un pret suficient (pentru aceste fapte de coruptie - n.red.). Poate ca uneori din cauza unui anumit egoism cand se gandesc ca localitatea lor poate beneficia de pe urma coruptiei", si-a exprimat regretul Alina Mungiu-Pippidi.AGERPRES
ID: 2897749; Data: 2012-12-04 17:50:16; Redactori: suz/suz


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page