Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Principalele riscuri politice de urmarit în România (Reuters)


Bucuresti, 4 dec /Agerpres/ - Romania se lupta sa iasa dintr-o profunda recesiune dupa ce a aplicat masurile de austeritate cerute de programul de asistenta al Fondului Monetar International, noteaza luni Reuters, intr-un comentariu referitor la principalele riscuri politice de urmarit in aceasta tara.
Romania, tara unde aproape 3% din populatie traieste cu 40 de dolari sau mai putin pe luna, a avut cea mai mare rata de crestere economica din Uniunea Europeana pana la criza pietei imobiliare si de credit din 2008.
Principalele riscuri politice pentru Romania sunt, in viziunea agentiei de presa mentionate, urmatoarele:
ALEGERI
Premierul social-democrat Victor Ponta, angajat intr-o disputa inversunata cu presedintele de centru-dreapta Traian Basescu, este favorit la castigarea alegerilor parlamentare de la 9 decembrie insa ar fi pos ibil sa nu obtina ma joritatea, ceea ce ar crea indoieli cu privire la politici s i ar afecta piete le.
Basescu va fi cel care va desemna primul ministru s i ar putea sa nominalizeze pe altcineva din USL, intr-o incercare de a scinda alianta, sau sa ii ceara cuiva dintre propriii aliati de dreapta sa incerce sa formeze o coalitie.
Ce este de urmarit:
- Cate mandate va obtine USL. Scorurile din sondaje sunt in majoritate de peste 50%, iar sistemul electoral favorizeaza partide le mari, insa in Romania sonda jele s-au dovedit adesea inexacte.
Un parlament divizat sau o disputa cu privire la cine va fi viitorul prim-ministru ar putea lasa tara fara guvernare timp de saptamani, ar putea ridica indoieli cu privire la acordul cu FMI care mareste increderea investitorilor s i ar putea trimite pe o panta descendenta moneda leu, datoria publica si valoarea actiunilor.
SPRIJINUL FMI
Romania a respectat conditiile acordului cu FMI, aplicand masuri impopulare, s i se afla pe cale de a reduce deficitul bugetar la 3% din PIB in 2012.
USL si principalul sau riva l, ARD, au promis sa incheie un nou acord cu FMI - dupa ce actualul acord de 5 miliarde de euro va expira la inceputul lui 2013 -, ceea ce inseamna un angajament important pentru a mentine increderea investitorilor.
Ce este de urmarit:
- Daca alegerile vor provoca incertitudini cons iderabile cu privire la politici. FMI s i-a exprimat de ja preocuparea fata de esecul Romaniei de a realiza reforme pe termen lung, precum privatizarea companiilor de stat si liberalizarea pietei de energie.
ZONA EURO
Consumul intern ramane scazut, iar economia stagneaza. Romania ramane deosebit de vulnerabila la evolutiile din zona euro, principalul sau partener comercial.
Bancile grecesti controleaza aproximativ o sesime din intregul s istem bancar din Romania, iar ingrijorarile privind impactul crizei regionale a datoriilor a adaugat presiune asupra leului s i a marit costurile la care sunt asigurate obligatiunile suverane.
Ce este de urmarit:
Daca bancile-mama din zona euro taie liniile de creditare. Analistii afirma ca guvernul si Banca Nationala au resursele necesare pentru a umple golul, dar aceasta ar pune presiune pe preturile activelor.
FORTA DE MUNCA REDUSA
Cea mai mare provocare pe termen lung a Romanie i este stoparea fluxului sau de forta de munca, adesea tanara, spre tari europene mai bogate. Datele recensamantului au aratat ca populatia tarii a scazut cu 12 procente in ultimul deceniu, la circa 19 milioane de locuitori.
Exista doar in jur de 5 milioane de angajati platitori de impozite, restul fiind ma i a les pensionari, copii, agricultori de subzistenta si persoane care lucreaza la negru. Sectorul de stat ineficient si supradimens ionat, cu aproape o patrime din tota lul salariatilor, este si o cale de drenare a finante lor publice.
Ce este de urmarit:
- Romania are nevoie urgenta de ma i multe investitii straine, care in 2011 au fost de numa i 1,9 miliarde de euro. Trebuie sa reduca birocratia si coruptia, sa incurajeze bancile sa acorde credite persoanelor care vor sa infiinteze firme mic i, daca doreste sa dezamorseze o bomba cu ceas demografica.
CORUPTIA
Incarcerarea fostului prim-ministru Adrian Nastase, un aliat al lui Ponta, pentru coruptie a trimis un semnal ca Romania abordeaza cu seriozitate problema coruptie i larg raspandite.
Ce este de urmarit:
- Victor Ponta i-a luat apararea lui Nastase dupa condamnarea acestuia, iar guvernului sau ii ramane inca sa demonstreze cat este de decis sa mentina presiune asupra ofic ialilor corupti. Cativa deputati din partidul sau sunt anchetati in prezent pentru coruptie.AGERPRES

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page