Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

DIALOGURI PRIVILEGIATE Vol. III, -OAZA DE CONFORT SPIRITUAL-

Ion Maldarescu

Un gen mai putin intalnit in peisajul literaturii contemporane, da, am scris literatura, pentru ca, desi se refera la domeniul jurnalistic, aparitia unor interviuri pretentios, cu inalt rafinament elaborate si prezentate cu o eleganta mai putin obisnuita, au ca instrument de operare abordarea literar-artistica si sociologica a dialogurilor.

Prestigioasa editura CONPYIS, a scos de curand, de sub tipar, sub consacrata semnatura a Mariei Diana Popescu, al treilea volum din seria intitulata sugestiv, DIALOGURI PRIVILEGIATE, o dezbatere de opinii estetico-literare, scriitura ce poate fi definita contact intre culturi, preocupari si oameni.

Acest al treilea volum din seria mentionata, aparut in urma celor noua carti de poeme, ale autoarei, este firesc, evolutiv si se detaseaza de restul seriei, oferind cititorilor prilejul de a intra intr-o lume nonconventionala, lumea de dincolo de „etaloane” si oranduieli desarte.

Descoperitoare de noi universuri si atragerea acestora spre universul propriu, creatoare de inedit, Maria Diana Popescu este un autentic „compozitor”, adept al onestitatii, caracterizat prin polivalenta, prin harul jurnalistului „maximus”, capabil sa valorifice augural parteneriatul interactiv cu intervievatul, printr-o abordare densa, plina de originalitate ce vizeaza o arie larga, de la teme consacrate, la subiecte de mare delicateta jurnalistica. Cititorul va remarca, cu usurinta, o nativa harazita cu stiinta culturii lexicale, educate si pline de rafinament; cu ajutorul lor MDP realizeaza veritabile bijuterii ale alchimiei interogatiei, cu bogate reverberatii, ce confera interviului un aer de certa originalitate.

Elementul realist si exactitatea „matematica” a intrebarilor se imbina in mod armonios cu elementul liric, prin apelul, la modul figurativ, al reprezentarii in sensul stapanirii si valorificarii, cu maxima eficienta a informatiilor.

Practicand un stil propriu, caracterizat printr-un control subtil, inteligent si o surprinzatoare mobilitate jurnalistica, MDP reuseste, prin revelatii cu care panorameaza, directioneaza si recompune dialogul, in functie de atitudinea partenerului, in sensul de a obtine un maxim de sugestivitate si un aer viabil sa capteze atentia partenerului de dialog, motivatia ramanand, in mod cert, in memoria afectiva a cititorului. Formele condensate de intervievare, aparent antagonice, ca gandire, dar potentate de tehnica psihologiei proprii, se imbina armonios cu atmosfera dialogului, emanand, in egala masura, diversitate si unitate. Coerenta perceptiei se manifesta prin excelentul echilibru intrebare-raspuns, lasand libertatea intervievatului sa brodeze pe „osatura” de ea creata. Tendinta parcimonioasa, uneori austera, alteori, cu o indicibila nota de diafan, directioneaza formularea intrebarilor spre o maxima expresivitate.

Seria volumelor „DIALOGURI PRIVILEGIATE” constituie o OAZA DE CONFORT SPIRITUAL cu parfum revolut, apartinind valorilor autentice si creatorului de fumos. Omul de litere, jurnalista Maria Diana Popescu este dotata cu remarcabile si de nepretuit calitati: har, daruire altruista, profesionalism si nivel spiritual de inalta tinuta, distinctie si rafinament... Toate acestea permit situarea sa printre valorile autentice ale scriitorimii si jurnalisticii romanesti, si nu gresesc afirmand, printre valorile internationale ale genului.

Ion Maldarescu

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page