Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din lumea... lui Stanley Kramer (1059)

“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus

* Voci, emanatii ale unor minti mai mult sau mai putin ordonate, atat autorizate cat si neautorizate ne asalteaza zilnic cu tot felul de neadevaruri, de prostii, ca si cum adresantii, adica noi masa amrfa de idioti utili, curtati cu vehementa numai in perioada alegerilor, am proveni de pe Andromeda sau de pe o planeta aflata in afara sistemului nostru solar.
 Ce multa dreptate a avut Bill O'Reilly, jurnalist de prima marime a acestui infestat esichier publicistic, cand a afirmat ca 80% din personalul mass-mediei sunt "morons" - superlativul idiotului. In ce ma priveste, subscriu in totalitate. Dupa ce-am avut nesansa sa ascult perlele emanate de pretinsii analisti politici de pe aici si de pe malul Dambovitei, am realizat ca respectivii au un nivel intelectual revoltator de elementar, deficiente marcante de comportament si maniere demne de Bazarul din Stanbul. Avand in vedere ca multi dintre factorii decizionali intampina serioase probleme de ordin comportamental, educational, intelectual, moral si spiritual, nu-mi ramane decat sa ma intreb: unde sunt valorile de altadata? Raman ferm la pozitia ca valorile, pe tot cuprinsul Mapamondului, sunt in continuare marginalizate, ostracizate si tinta "amabilitatilor" celor care si-au facut din necunoastere - nestiinta o virtute. Persoane a caror profunzime si vastitate a cunostintelor ar face deliciulunui unui copil din grupa mica de la gradinita, se pretind atotstiutori. Oameni care in viata lor n-au auzit sau citit pe Kant, Hegel sau Feuerbach, sunt gata sa te contrazica atunci cand le vorbesti de Principiile filozofiei viitorului, Esenta religiei, Critica filozofiei hegeliene, Stiinta logicii etc. In plus, iti mai si preiau expresiile, citatele, intr-un cuvant munca si-si asuma paternitatea. Toate acestea demonstreaza, daca mai era nevoie, ca suntem confruntati nu numai cu o inversare a valorilor, dar si cu un acut vid comportamental, educational si intelectual.
Nu voi mai fi printre dumneavoastra cand ceea ce i-a scapat lui Hammurabi, Codului Penal Roman si tuturor Codurilor Penale care i-au urmat, sa devina litera de lege: purtarea ilegala a creierului va constitui culpa penala. Sunt convins ca inchisorile vor fi suprapopulate !?!
 Sper totusi sa mai fiu printre dumneavoastra cand computerele vor fi programate sa stabileasca nivelul de dotare cerebrala, intelectuala, morala si spirituala. Pana atunci, sunt sigur ca se va realiza planul conceput cu mult inainte, fiecare dintre noi va avea implantat un chips, care ne va permite sa avem acces numai la domeniile pentru care avem calificarea si vocatia necesara, nonvalorile fiind excluse de la sensul Aristotelian al Binelui Cetatii.
Chiar nimeni dintre cohortele de neaveniti si pilosi, care-si poarta pretioasele madulare pe la tot felul de institute, institutii si organizatii cu titluri care mai decare mai pompoase si ... strategice, n-au auzit de filozoful american Gorge Santayana, reprezentant al realismului critic, care in "Viata Ratiunii" ne-a familiarizat cu ideea ca "nimic nu este mai deplasat - desuet pentru o persoana, decat sa intre in domenii de activitate pentru care nu are nici calificarea si nici vocatia necesara. Daca s-ar introduce obligativitatea respectarii acestui postulat comportamental in viata politica a planetei, cladirile guvernamentale si parlamentele de pe zbuciumata noastra Terra, ar ramane aproape goale.
In cartea lui de referinta "Crizele si Leviathan", Robert Higgs a notat ca in perioada de criza, puterea institutiilor statului este la apogeu in timp ce libertatile individului le gasim la polul opus. Pai dragilor, scumpilor ignoranti, acesta este si motivul pentru care se "creeaza" artificial crizele si au un caracter ciclic, repetandu-se matematic la anumite perioade ! Dupa terminarea crizelor, lucrurile par sa redevina la "normalul lor", al celor care le-au creat initial, componentii societatii reprimindu-si o parte din drepturile pierdute, dar nu in totalitate.
Problema drepturilor individuale a constituit obiect de studiu si dispute atat intre membrii societatii cat si intre guvernanti. Inca din 1688, John Locke, filozof englez unul dintre inspiratorii Declaratiei de Independenta a Statelor foste Unite ale Americii, atragea atentia in "Tratatul de Guvernare", ca intre guvernanti si guvernati exista un pact social; in momentul in care acesta se rupe, cineva trebuie sa plece. Probabil marea majoritate a emigrantilor lumii l-au citit pe John Locke. Altfel, cum se explica exodul in masa al populatiei globului catre democratiile ramase pe mapamond. Personal, fara a va cere sa fiti in asentimentul meu, nu pot sa-mi explic cei aproximativ 100.000 de persoane care sunt admisi lunar in USA, tara complet falimentara din punct de vedere economic. Sa fie programele sociale, chiar atat de atragatoare? Ma intreb: pentru cat timp Federal Reserve si Mr Ben Bernake pot pompa bani intr-o economie aflata in pragul unui colaps generalizat si in care drepturile individuale se erodeaza zilnic.
Mai devreme decat va inchipuiti, se vor adeveri  cele spuse, inca din 1928, de Louis Brabdeis, judecator la Curtea Suprema de Justitie a USA: "intr-o zi guvernul va fi capabil sa reproduca in instanta cele mai intime secrete ale unor persoane". In urma cu zeci de ani am afirmat ca orice aparat de emisie cumparat intr-o locuinta - radio, televizor, microwave etc. se poate transforma in aparat de "receptie", multi au zambit !!! Acum, conform unor dezvaluiri, totul este realitate, fictiunile sunt pe cale de disparitie.

Desi am indreptatite dubii ca se va retine ceva, va mai redau cuvintele presedintelui Theodore Roosevelt, exprimate in campania electorala din anul 1912: "In spatele guvernului vizibil, domneste o putere nevazuta care nu este credincioasa poporului si nu-si asuma nicio raspundere. Datoria sefului Statului este sa distruga acest guvern invizibil si sa dezlege alianta lipsita de credinta dintre afacerile corupte si politica viciata".
Asta daca, in acest infestat Mapamond in care calomnia, defaimarea, minciuna, hotia, impostura, intriga si alte atribute dezonorante au devenit un mod de viata, cineva mai are urechi de auzit, sa auda !!!
Si cand te gandesti este versetul cu cea mai mare frecventa in Cartea Legii - Biblia. Pentru cei interesati, versetul cu pricina apare de 10 ori si poate fi gasit in Evanghelia - Epistola dupa Matei, cap 11:15 si Cap 13:9, Evanghelia - Epistola dupa Marcu, Cap.4:9 si in Apocalipsa, Cap. 2, vers.7,11,17 , 29 si Cap.3, vers 6, 13,22.
La noi, in Roditorul Pamant al Transylvaniei, Falnicul Ardeal, era o vorba: Dumnezeu iti da, dar nu-ti baga in traista. Omenirea a ajuns la faza in care sta cu traista deschisa si asteapta ca Dumnezeu sa faca totul.
Din nou suntem, sunteti eronati: Teologul Cyrus Hermann K. Curtis, ne-a lasat urmatoarele: "daca crezi in Dumnezeu, El va face 50 % din munca - dar numai ultima jumatate. El ajuta pe cei care se ajuta singuri. (If you believe in the Lord he will do half the work- but only the last half. He helps those who help themselves.)"

A. C. Ton

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page