Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

IN MEMORIAM: PROF. DR. MIRCEA SABAU

MEMBRU EMERITUS AL ACADEMIEI ROMANO-AMERICANE

 

Luni, 15 iunie 2009, s-a inaltat spre ceruri prof. Dr. Mircea Sabau, colegul nostru de la Academia Romano-Americana, nascut la 24 August, 1934, la Turda, din parinti ardeleni din Tara Motilor. Iata ce ne relateaza sotia sa Dr. Carmen Sabau si fiica acestuia, prof. Dr. Isabella Sabau:

„Scoala primara si studiile liceale le-a urmat la Turda, de unde a plecat apoi la Bucuresti, pentru a urma, intre 1952-1957, cursurile Facultatii de Fizica a Universitatii C.I. Parhon. Inca de copil s-a dovedit curajos, integru si demn, cu o vointa de fier, iubind si cautand adevarul peste tot. In timpul anilor de liceu si cei de facultate a suferit nedreptatile si cruzimea regimului comunist, care l-a pedepsit, precum pe atatea milioane de romani, pentru faptul ca a avut in familie oameni dintr-o bucata, doi unchi, unul - preot greco-catolic, care a refuzat sa treaca la ortodoxism, raspunzand la provocari prin „eu vreau sa mor in religia in care m-am nascut!”. Pentru afirmarea si respectarea acestei dorinte, acest unchi a fost inchis 17 ani, dupa care restul vietii si l-a petrecut cu „domiciliu fortat”, in creierul Muntilor Apuseni, unde se nascuse. Al doilea unchi, a fost gasit „vinovat” pentruca era „jurnalist” care propovaduia adevarul si dreptatea. Si el a fost inchis multi ani. Iar nepotul, a suferit pentruca avea doi unchi in inchisorile comuniste! Lantul slabiciunilor....

Pasiunea cea mai mare a „Omului” Mircea Sabau era cititul, studiul, cultura, fapt pentru care si-a ales cu multa grija profesiunea, considerand ca stiinta il va ajuta sa descopere Adevarul si Dreptatea. Dar si pentru aceasta pasiune a lui a avut de suferit, pentru ca citea tot ce a creat mai bun mintea omeneasca si cauta sa inteleaga istoria, filozofia, sursele si cauzele nedreptatii in lume, iar cand a adunat un bagaj mare de cunostiinte, devenind o adevarata enciclopedie, si a inteles ce inseamna Adevarul, Dreptatea, Libertatea si Democratia, a devenit un anticomunist infocat.

Dupa ce si-a luat licenta in Fizica Nucleara (1957), a lucrat timp de optsprezece ani la Institutul de Fizica Atomica din Bucuresti, la inceput in Sectia de Reactori Nucleari, iar dupa ce s’a pus la punct „fizica reactorului”, a inceput sa studieze si „fizica energiilor inalte”, transferandu-se la sectia respectiva si luandu-si doctoratul in acest nou domeniu (1970). Datorita specializarii superioare obtinute a fost trimes sa lucreze pentru o perioada de cinci ani la Institutul Unificat de Fizica Nucleara dela Dubna, URSS, in cadrul colaborarii dintre cele doua institute.

In cele din urma, dragostea lui pentru Libertate si Democratie a invins! Dictatura si teroarea comunista nu l-au indoit, ci i-au dat putere sa lupte din ce in ce mai indarjit sa scape de ele, de controalele din ce in ce mai umilitoare si greu de suportat... pana si a „gandurilor”! Si-a dat seama ca 30 de ani de comunism au fost mai mult decat suficienti pentru a-l face sa inteleaga ca numai plecand spre Libertate, va putea sa-si ajute tara pe care o iubea atat de mult!

In 1975 s-a refugiat impreuna cu familia in Apus, unde a inceput imediat sa lupte cu armele lui – creionul si hartia – aratand lumii ce inseamna tirania si dictatura. In drum spre Statele Unite, a lucrat impreuna cu sotia sa – chimista - un an in Germania, la Institutul de Cercetari Nucleare din Karlsruhe.

In noua sa patrie, urmatorul loc de munca a fost la prestigiosul Laborator National dela Argonne – Chicago, unde a fost angajat pentru o perioada de timp la Sectia de Fizica a Energiilor Inalte. Cand aceasta a devenit un domeniu „prea costisitor” (chiar si pentru americani!), laboratoare similare inchizandu-se pe rand, sau reprofilandu-se pe alte domenii de activitate, a inceput sa invete din nou o alta meserie, reprofilandu-se pe Fizica Medicala, domeniu pe care si l-a insusit temeinic, cu seriozitate si cu pasiunea-i caracteristica. Dupa ce si-a completat studiile in aceasta specialitate, dand toate examenele cerute, a lucrat timp de optsprezece ani la University of Chicago, ca profesor de Fizica Medicala, avand si responsabilitatea echipamentelor complexe si noi ale Spitalului Universitatii. Au urmat apoi alti patru ani la Baylor Medical Center al Universitatii din Dallas, – ca profesor de Fizica Medicala, avand si sarcina organizarii Laboratorului de Echipamente pentru Diagnoza si Tratament. In toti acesti ani a publicat peste 150 de lucrari stiintifice in jurnalele de specialitate si a prezentat aproximativ cincizeci de lucrari la conferinte si congrese internationale.

Toata viata sa, prof. Dr. Mircea Sabau a fost un exemplu de cinste, integritate si respect pentru demnitatea Omului. Curajul si vointa cu care a luptat cu necrutatoarea boala, calmul si linistea cu care a indurat durerile atroce si suferintele cumplite, i-au inspirat si umplut de admiratie pe cei din jurul lui. Platon si Socrates au fost filozofii lui cei mai iubiti, dupa care s-a condus cu constiinciozitate, principiile lui de baza fiind: cautarea si promovarea Binelui si al Adevarului, Integritatea, Demnitatea, Respectul si Consideratia pentru Om. El a fost „faclia” noastra, care ne-a ajutat sa rezistam si sa progresam… dar care acum s-a stins... Oare vom fi in stare s-o ducem noi doua mai departe?”.

In 1998, profesorul universitar Dr. Mircea Sabau a iesit la pensie, dedicandu-se cu dragoste si pasiune - impreuna cu sotia sa, Dr. Carmen Sabau - culturii romanesti, pe care, tot cu armele dumnealor „creionul si hartia”, incepusera sa o promoveze in lumea apuseana cu douazeci de ani in urma. In acest scop, si-au adus aportul la bunul mers al unor asociatii de prestigiu unde erau membri, precum ARA (Academia Romano-Americana de Arte si Stiinte, din 1978) si RMMLA (Rocky Mountain Modern Language Association, din 2003) - o societate care promoveaza culturile etnice. In cadrul acesteia, au creat impreuna cu alte membre, o sectie romana, in care, mai bine de sapte ani au activat toti cei din familia Sabau - parintii si fiica – prezentand lucrari de cultura romaneasca. N-au scapat nicio ocazie de a prezenta conferinte despre Romania si cultura acestei tari la diferite evenimente, „seri culturale” sau sarbatori ale unor grupuri etnice de pe teritoriul american. De asemenea, timp de zece ani, au reprezentat un DPI-NGO (Department of Public Information – Non-Government Organisation) din Romania la ONU, la „Lucrarile Comisiei pentru Drepturile Omului”.

Prof. Dr. Mircea Sabau, a fost membru al Biroului Director si Raportor la ONU al Consiliului Mondial Roman. Impreuna cu sotia sa, au contribuit la compunerea si iscalirea a zeci de documente, scrisori si petitii, menite sa apere Drepturile Omului si si-au adus un mare aport la recunoasterea prestigiului romanesc in afara perimetrului national, la cunoasterea pozitiva a tarii din care proveneau, Romania.

Requiscat in Pace !

George ROCA

Membru ARA

27 iunie, 2009

———————————————————————

IN LOC DE POST-SCRIPTUM

De curand am primit o veste imbucuratoare de la conducerea Academiei Romano-Americane de Arte si Stiinte, prin persoana presedintelui acesteia, dl. prof. Dr. Ion Paraschivoiu. Domnia Sa propune instituirea unui premiu anual numit „MIRCEA SABAU ARA AWARD” in cinstea marelui disparut. Iata textul mesajului care a fost facut cunoscut membrilor ARA:

2009/6/26 Ion Paraschivoiu <i..."p....ca>

Montreal, Canada

... Acum, cand aud aceasta stire trista, nu imi vine sa cred ca Academia Romano-Americana de Arte si Stiinte este lipsita de un alt om de seama, MIRCEA SABAU, membru Emeritus ARA, dupa ce recent i-am pierdut pe George Emil Palade si Virgil N. Constantinescu, membrii de onoare ARA...

... Consider ca Academia Romano-Americana de Arte si stiinte poate cinsti memoria celui care a servit-o cu devotament si profesionalism prin instituirea unui premiu numit „MIRCEA SABAU ARA AWARD” acordat celei mai valoroase lucrari stiintifice, prezentata la Congresul Anual ARA, din domeniul Stiintelor Ingineresti, Fizica, Chimie etc.

Sunt convins ca aceasta propunere a mea va gasi un ecou pozitiv la toate categoriile de membri precum si la Comitetul Executiv ARA.

In numele meu si in numele Academiei Romano-Americane de Arte si Stiinte (ARA) cu profunda durere transmit familiei sincere condoleante!

Ion Paraschivoiu,

ARA President

http://www.meca.polymtl.ca/ion/ARA-AS/

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page