Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

CARACTERUL ROMANESC, VOCATIE A IMPACARII GENERALE

Maria Diana Popescu, Agero

 

 Nu va miniati daca si de aceasta data revin la timpurile de linga noi. Omenirea se afla, evident, in penumbra, inca nu a disparut mirosul prafului de pusca, nici praful marii prabusiri economice mondiale nu s-a imprastiat. Niciodata ca acum nu s-au pomenit mai multi falsi profeti despre trecut, prezent si viitor, mai multa minciuna, mai multa pierzanie si distrugere, mai multa nesiguranta ca in mileniul acesta al progresului, al tehnicii, al civilizatiei, al ignorantei de masa si al instrainarii in masa. Prin urmare, multe categorii sociale resimt forta uniformizatoare a globalismului, dar tot atit de multi au posibilitatea sa stea cu miinile incrucisate si doar pentru divertisment o fac pe-a vitejii cind li se iveste ocazia. Si incep sa indemne poporul la munca, la actiuni folositoare. Uite-asa, din senin, poporul e vinovat ca piata locurilor de munca a intrat de tot la apa, ca nu mai exista productie romaneasca. Incercati insa, domnilor, sa faceti voi primul pas spre crearea de noi locuri de munca. Nu ne aratati indicatorii din scripte care frizeaza cinismul cel mai necuviincios. Aratati-ne un santier care construieste case accesibile pentru generatia tinara, nu moluri si super-marcheturi. Treziti-ne interesul pentru lucrul bun, lasati-ne sa-l facem noi. Voi, decizionalii, puneti macar in miscare politici economice care sa nu constituie sursa de caricatura. Sinteti sau nu in stare de aceasta, domnilor priceputi la promisiuni si proiecte, la cuvintari si indemnuri la vot?

 

Daca electoratul este nemultumit, daca nu are mijloace sa-si exprime nemultumirea, nu trebuie sa se ajunga la concluzia nedreapta, ofensatoare, ca nu are constiinta propriei sale demnitati. De aceea uneori sintem apreciati in afara ca un stat de nisa, suntem con/stransi cu usa de organismele europene, sintem bombardati cu sentinte, iar romanul, se stie din istorie, nu a fost nici milog, nici las, dar a fost mereu traumatizat... iar acesta echivaleaza cu sinuciderea sociala. Europenii merg spre unul si acelasi ideal, zic ei, insa toti se rup unii de altii cind e vorba de identificarea propriilor interese, ale intereselor strategice. Atunci statele devin intolerante unele fata de altele, abatindu-se de la idealul comun, in care dati-mi voie sa nu cred. Iata de ce va rugam la inceput sa nu va miniati. Eu nu mai dau crezare unor erezii care ni se flutura pe deasupra capetelor, cind nevoie ar fi (si ar fi de ajuns ca invatatura pentru vremurile noastre) de o singura mare lectie de morala crestina, pentru ca partea cea mai solida si, poate cea mai importanta mostenire a omului, care nu si-a pierdut valabilitatea, este credinta. Daca tot am amintit despre o mostenire de seama a umanitatii, la antipod, un prieten incerca sa-mi explice cum ca degringolada sociala, economica si politica este trista noastra mostenire... Sintagma trista noastra mostenire este deja imbatrinita si apoi... fiecare popor isi are conducatorii pe care ii merita. Iar o tara, cu mostenirile ei, se vede mai nou ca un produs media. Daca are in dotare diplomati buni de vicleni o poate scoate la mezat pe pietele internationale. Ma refer la diplomatii de cariera, care sa nu vorbeasca in nume propriu, ci in numele poporului si pentru popor. Publicitatea pozitiva este foarte importanta pentru tara, pentru ca poate asigura vizibilitatea necesara si benefica. In absenta publicitatii, nu putem fi cunoscuti decit prin fotbal si prin actele antisociale de care se face uz din belsug impotriva-ne, iar daca nu este cunoscuta ca o forta morala si politica, o tara este un teritoriu sters, necesar tranzitiei indelungate, tranzactiilor si tranzitarilor de tot felul. Nu putem vorbi de forta unui stat daca nu o construim si prin intermediul imaginii.

 

Vrem, nu vrem, Romania trebuie sa se alinieze la standardele occidentale, trebuie sa se adapteze la piata viitorului. Marketingul de tara este una din solutiile viitorului. Organismele internationale achizitioneaza realitatile unui stat, nu inaintea achizitionarii imaginii ei. Imaginea unui stat in lume este foarte importanta. Diplomatii nu pot eluda aceasta realitate. Absenta unei bune imagini inseamna un impact international redus. Romanii au inteles europenizarea ca pe un element de civilizatie, care nu trebuie sa le dauneze citusi de putin, care sa nu-i abata de pe fagasul normal, pentru ca fiecare pas, fiecare drept l-a obtinut prin lupta. Si daca acum are parte de acest haos greu de inlaturat, el nu are radacini in solul nostru. Pentru ca in rinduielile poporului roman exista prin traditie si prin spirit un teren pasnic, armonios, iar pentru un roman cultura si calitatile morale determina cit de mult valoreaza un om. Oricine poate observa in caracterul romanesc o deschidere pronuntata fata de impacarea spirituala, o vocatie a impacarii generale. Romanul se intelege cu toata lumea, se familiarizeaza cu tot ce e omenesc, indiferent de nationalitate. El afla neintirziat o ratiune in tot ceea ce prezinta un interes omenesc general. Pune numaidecit de acord punctele de unire si impacare. Asa-i romanul! Si acestea sint garantiile pacii noastre generale, a linistii noastre. Tocmai de aceea duhul vremii tinteste anihilarea traditiei, pentru ca a inteles ca numai un popor dezradacinat poate fi consumatorul ideal de marfa inutila.

 

Maria Diana Popescu, Agero

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page