Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Cea de-a XIX-a editie a Târgului International Gaudeamus - Carte de învatatura s-a deschis la Romexpo


Bucuresti, 21 nov /Agerpres/ - Cea de-a XIX-a editie a Targului International Gaudeamus - Carte de invatatura s-a deschis miercuri in Pavilionul Central Romexpo din Bucuresti, urmand a se incheia duminica, 25 noiembrie.
Potrivit presedintelui director general al SRR, Ovidiu Miculescu, Gaudeamus, cel mai mare targ din Romania si unul dintre primele zece de profil, singurul organizat de un post de radio, este un loc de excelenta de reusita caruia Radioul este mandru, fiind organizat in acord cu misiunea publica a acestuia.
Ambasadorul Republicii Moldova la Bucuresti, Iurie Renita, apreciaza ca targul este un eveniment cultural de anvergura, care are o semnificatie aparte, dat fiind faptul ca tara sa este invitat de onoare, urmand a-si prezenta vasta productie editoriala, in comuniune culturala, istorica si lingvistica, ce apartine indispensabil Europei.
Republica Moldova va promova o politica a progresului, educatiei si culturii, schimburile bilaterale intense din ultimii ani consolidand platforma culturala creata intre cele doua tari si popoare, spune Renita.
Presedintele de onoare al targului, Arcadie Suceveanu, afirma ca Gaudeamus constituie o invitatie la dialog, care sporeste integrarea literaturii din Republica Moldova in circuitul romanesc si international de culturi. "Daca lumea ne-ar recepta si ne-ar cunoaste prin cartile noastre, sigur ca am avea o imagine mai buna in afara", a spune Suceveanu.
Ambasadorul Italiei la Bucuresti, Mario Cospito, apreciaza ca prezenta tarii sale ca invitat privilegiat reprezinta o componenta definitorie a relatiei strategice dintre cele doua tari.
Invitat de onoare in 2011, Italia revine la Gaudeamus cu o oferta importanta si diversificata, prezentand nume de rezonanta ale literaturii italiene actuale, jurnalisti, dar si editori si agenti literari confirmandu-si prezenta la evenimentele organizate in acest an la standul Italiei.
Printre acestia se numara Marcelo Fois, scriitor apreciat in Peninsula, Giacomo Marramao, filosof de notorietate in spatiul european, Sergio Valzania, scriitor si director adjunct RAI, ori Nicola Pietrangeli, unul dintre cei mai cunoscuti tenismani ai anilor 60'-'70.
Peste 650 de evenimente culturale, propuse de peste 370 de participanti romani si 15 agenti literari straini din sapte tari europene si SUA, vor fi organizate, pana duminica, intr-un spatiu expozitional de 14.000 mp, directorul targului, Vladimir Epstein, sperand ca numarul de peste 100.000 de vizitatori inregistrat la editia 2011 sa fie egalat si in acest an.
Printre participanti se vor numara edituri romanesti si straine, tipografii, institutii de invatamant, centre si institute culturale, institutii mass-media, agentii de difuzare de carte, firme multimedia, agentii literare, organizatii nonguvernamentale cu profil cultural si educational, asociatii profesionale, librarii, biblioteci, care vor lua parte la mese rotunde, lansari de carte, prezentari de oferta educationala, sesiuni de autografe, intalniri cu autori etc.
La Gaudeamus 2012 va fi initiat un proiect de readucere in atentie a editurilor disparute in ultimii ani din peisajul editorial romanesc si care detin inca, in mod direct sau prin reprezentanti legali, un fond de carte comercializabil. Aceste edituri vor putea fi reprezentate de detinatorii legali ai fondului lor de carte la un stand comun, acordat de organizatori cu titlu gratuit.
Accesul vizitatorilor la targ va fi permis zilnic intre orele 10,00 - 20,00, duminica, 10,00 - 18,00, pe baza unui bilet de 5 lei ori a unui abonament de 10 lei pentru toata perioada targului. Elevii, studentii, cadrele didactice, jurnalistii, pensionarii, membrii uniunilor de creatie vor avea acces gratuit, pe baza legitimatiei.
Organizat de Radio Romania din 1994, Targul International Gaudeamus este un eveniment cultural specializat in expozitia de carte, cu un concept unic in peisajul evenimentelor de profil, fiind singurul targ de carte din lume initiat si organizat de un post public de radio. Conceputa intr-o formula originala, manifestarea a castigat in prestigiu si amploare de la an la an, fiind astazi un eveniment-reper pentru piata de carte din Romania. AGERPRES

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page