Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

MAE: Ambasadorul SUA spune ca România va ramâne un partener privilegiat si de încredere


Bucuresti, 20 nov /Agerpres/ - Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, l-a primit luni pe ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, in vizita de ramas bun, la incheierea mandatului acestuia in Romania, prilej cu care oficialul american a afirmat ca Romania va ramane un partener privilegiat si de incredere, stabil si predictibil, al SUA in regiune, potrivit unui comunicat remis AGERPRES.
Potrivit MAE, Titus Corlatean a exprimat, cu acest prilej, aprecierea pentru contributia de ansamblu a ambasadorului Gitenstein la consolidarea si extinderea Parteneriatului Strategic bilateral. A evocat, ca principale evolutii in acest sens, adoptarea, la 13 septembrie 2011, a Declaratiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI intre Romania si SUA, urmata de lansarea, la 31 octombrie, a Task Force-ului bilateral pentru implementarea acesteia, respectiv acordul bilateral de cooperare in domeniul apararii anti-racheta, aflat in derulare.
seful diplomatiei romane a exprimat, in acelasi context, speranta ca dosarul vizelor isi va gasi, la randul sau, o solutionare rapida, inclusiv prin intermediul activitatii Task Force-ului creat pentru implementarea Declaratiei Comune, astfel incat cetatenii romani sa poata calatori liber in Statele Unite.
"Dimensiunea economica, care a cunoscut un impuls semnificativ in ultima perioada de timp, inclusiv ca rezultat al recentei misiuni economice la Bucuresti a Consiliului de Afaceri Romano-American (AMRO) ramane, de asemenea, prioritara, atat sub aspectul sporirii schimburilor comerciale bilaterale, cat si al cresterii volumului investitiilor americane in tara noastra", subliniaza MAE.
In cadrul discutiilor, cei doi oficiali au trecut in revista, succint, recentele evolutii din Orientul Mijlociu.
Inaltul demnitarul roman a realizat o scurta prezentare pe tema evolutiilor interne, inclusiv a celor legate de procesul electoral. A subliniat angajamentul Guvernului pentru a asigura desfasurarea in conditii de transparenta a acestuia, cu respectarea principiilor democratice si a statului de drept. In acest context, a exprimat speranta ca optiunea electoratului roman din 9 decembrie sa fie respectata de catre toti actorii politici din Romania.
Ministrul Titus Corlatean i-a inmanat oficialului american medalia aniversara "150 de ani de diplomatie romaneasca".
Ambasadorul Mark Gitenstein a evocat, la randul sau, relatiile foarte bune de cooperare dintre MAE si Ambasada SUA, pe parcursul mandatului sau. A exprimat, de asemenea, convingerea ca Parteneriatul Strategic bilateral va continua sa se dezvolte, in parametrii deja agreati.
"Romania va ramane un partener privilegiat si de incredere, stabil si predictibil, al SUA in regiune", a spus Gitenstein, potrivit MAE.
Ambasadorul american a oferit, totodata, asigurari cu privire la continuitatea angajamentului sau fata de Romania si fata de Parteneriatul Strategic romano-american, aratand ca va sprijini si in viitor eforturile comune de aprofundare a cooperarii, pe toate dimensiunile acestuia.
Ambasadorul Mark Henry Gitenstein si-a prezentat scrisorile de acreditare la 2 septembrie 2009. Inainte de a accepta nominalizarea pentru aceasta functie, Mark Gitenstein a fost cercetator principal la Brookings Institution si partener in cadrul biroului din Washington al firmei multinationale de avocatura Mayer Brown LLP.
Anterior, ambasadorul Gitenstein a lucrat ca functionar in Senatul american timp de 17 ani, atat in calitate de consilier la biroul senatorului Joseph Biden, cat si in calitate de consilier-sef la Comisia Juridica a Senatului SUA.
Strabunicii ambasadorului Gitenstein au emigrat din Romania in SUA la sfarsitul secolului al XIX-lea, el devenind astfel primul ambasador al SUA de origine romana.
Ambasadorul Gitenstein isi va incheia misiunea in Romania la 14 decembrie. AGERPRES

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page