Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Dincolo de pasiunea pentru artaLa multi ani, frate moldovean din Ezer, banatean din Ciudanovita, australian din Melbourne, menestrel al diminetilor din Shanghai!
La multi ani, contemporan al nostru, BEN TODICA, roman, mereu si totdeauna, din Romania!


„Cum poti avea acces la o natiune? Elimina-i cultura! Cum poti ingenunchea un popor? Ia-i identitatea!”  (Ben Todica)
Fie si citind doar motto-ul, ti-ai putea da seama cine este OMUL, cine este ARTISTUL! Personalitate complexa si emblematica a diasporei romanesti, Ben Todica s-a nascut la 23 noiembrie 1952, in satul Ezer (comuna Puiesti, judetul Vaslui, Romania), apropiata aniversare a sase decenii  de viata tumultoasa prilejuindu-ne bucuria si onoarea de a-i adresa sincere si calde ganduri de bine si urari: LA MULTI ANI, SUB CER SENIN, CU LUMINA SI IUBIRE!
Dupa anii 1950, familia  se stabileste in Banat, unde tatal va lucra in minele de carbune de la Ocna de Fier, apoi la  minele de uraniu din Ciudanovita (Banat).   Singura distractie a locuitorilor era vizionarea unui film pe saptamana. „Desi copil, reuseste, cu un diaproiector, sa proiecteze diferite filme si sa deseneze fotograme. La 12 ani a cumparat un aparat de proiectie, apoi un aparat de filmat cehoslovac Meopta si doua filme. Cu acest aparat a reusit sa realizeze primul film, care prezenta o scurta poveste cu cowboy si indieni si a fost intitulat «Copilarie» (dura trei minute).” Asa a inceput povestea unei pasiuni de o viata. „A urmat cursurile  primare la scoala Generala de 8 ani Ciudanovita, apoi scoala Profesionala UCMMA din Bocsa, unde, la propunerea lui, s-a infiintat un fel de cineclub si a realizat un filmulet de trei minute. La 18 ani se angajeaza ca sudor, apoi instalator de conducte de linii electrice si de apa. Paralel cu munca isi continua studiile, la seral, la Oravita. In acest timp a facut filme de instructaj si protectia muncii si a participat la un concurs al cineastilor amatori, organizat de IATC si Uniunea Sindicatelor din Romania, in urma caruia, timp de sase luni a invatat abecedarul pentru producerea unui film: regie, sunet, efecte vizuale, imagine, developare, montaj. A continuat sa realizeze filme, luand premii judetene si nationale.”
Sa recapitulam, deci: nationalitate romana, cetatenie romana si australiana, artist independent (cineast, producator TV, jurnalist broadcaster, inginer de sunet, scriitor etc.), sudor, electronist, director de cinematograf, mecanic  masinist masini extractie, operator proiectionist, operator TV, zilier, remuvalist, proces worker etc.Vorbeste engleza,  italiana si romana fluent. Se remarca prin contributii jurnalistice si eseistice in paginile unor reviste din tara si strainatate; are si hobby-uri: electronica, fotografie, muzica, tenis, plimbarea prin natura. Este casatorit cu o chinezoaica fermecatoare - Mingming Dong, au o casa plina cu copii (Carol, Eric si mezina Argesel).
           „Dincolo de pasiunea pentru arta, Ben Todica este si un patriot adevarat (oricat de demonetizat poate parea cuvantul!) pentru care nu exista ezitare in finalizarea practica a proiectelor propuse. Aproape intreaga sa activitate (si viata) este dedicata spatiului romanesc, ramas astazi atat de sarac in valori morale.” - scrie stefan Doru Dancus – in prefata la primul volum al lui Ben Todica, sugestiv intitulat „Intre lumi”. .- „In cursa spre «europenism», spre «occidentalism», ne-am pierdut intelectualii, adevaratii studenti, oamenii de cultura. Crosul supravietuirii n-a fost insa abandonat de buticari, agramati, semidocti. Axele acestui inceput de mileniu sunt bisnita, coruptia, minciuna ce-au reusit sa impuna ritmul unui nou regulament la scara planetara. S-ar putea ca Ben Todica, lucrand la reactivarea fondului sufletesc uman, sa fie printre ultimele redute de aparare ale constiintei poporului nostru.”
,,M-a? apleca sa sarut pamantul ?i apa ?i trestia, ?i-n euforia unei posibile regasiri, a? strange in bra?ele mele sateanul nobil ce a ramas legat de glie.”- marturisea  Ben Todica unui reporter.
Fara indoiala, spre cinstea lui, in ciuda tuturor furtunilor compatriotul nostru este un roman cu radacinile adanc infipte in glia natala, cu fibra tare, greu de rasucit.
      
(Ben Todica- „Intre doua lumi”, editie revizuita si adaugita, Editura „Aprilia Print”, Timisoara, 2012)
A poposit pe pamant australian (Melbourne) in 1979, manat mai degraba de curiozitatea tineretii, cum singur marturiseste la un moment dat, in interviul acordat jurnalistei si scriitoarei Veronica Balaj, de la Radio Tinisoara, desi isi dorea sa ajunga in Suedia.  Ajuns aici, viata lui  s-a desfasurat, fara incetare, pe doua planuri paralele. „Ani buni a lucrat la Philips ca sudor, meserie invatata din tara, apoi ca subcontractor, pe cont propriu, cinci ani de zile, pentru Telecom, si operator-programator la marea companie NATRA, care executa radiatoare pentru masini. Batalia pentru existenta nu i-a omorat dragostea de-o viata pentru film si pentru tot ce tine, in general, de mass-media. A continuat sa invete, in ciuda barierelor de varsta, limba, cultura, mentalitate etc., facandu-se util tarii de adoptie, precum si comunitatii romanesti de aici, fiind chiar  nominalizat „Australian of the Year 2007” (Australianul Anului  2007) pentru contributiile sale.
„Un roman din Australia, de la «Intre doua lumi» la «In doua lumi»” – isi intitula comentariul acelasi Stefan Doru Dancus, semnaland, in revista „Singur”, aparitia celui de-al doilea volum al lui Ben Todica.

        „Inainte de a vorbi despre scriitorul Ben Todica, cel mai nimerit ar fi sa vorbim despre omul de cultura Ben Todica, o personalitate proeminenta a culturii romane din Melbourne, Australia. – continua editorul. – Asta, pentru a sublinia puterea de munca a celui ce a realizat cutremuratorul film documentar «Drumul nostru», care activeaza la Televiziunea Comunitara Romana din Melbourne – canalul 31 - si care realizeaza o emisiune radio in limba romana, adresata publicului roman din Australia. Fireste, intalnirile cu oameni marcanti ai Diasporei (si nu numai), cu scriitori, artisti, medici, pastori, actori si regizori, politologi si politicieni, ziaristi sau simpli cetateni si-au pus o amprenta benefica pe cultura autorului; aici putem observa cum pasiunea initiala pentru cinematografie se continua intr-un mod fericit cu fascinatia scrisului si atinge punctul suprem cu aparitia celor doua volume – volumul «Intre doua lumi» (Ed. «Atticea», Timisoara) si volumul «In doua lumi» (Ed. «Singur», Targoviste) volume lansate si in Romania. (...) Il felicit si invit pe toata lumea la acest «festin» al inteligentei si culturii numit «In doua lumi», a doua carte a unui mare roman care de acolo, din celalalt capat al lumii, ne spune ca n-a uitat de unde a plecat.”
          Dupa cum mentionam mai sus, autorul isi intitulase primul volum (cu un motto din „Viata pe un peron” de Octavian Paler, si prefatat de poetul roman Ion Miclau, traitor in Cringila Australia) „Intre doua lumi”, in cuprins aflandu-se: Precuvantare, Impartasire, Micu?ul meu cantec, I. IDENTITATE SI VALOARE: Mandria mea de roman, Istoria noastra, a emigrantilor, trebuie transmisa, Literatura ca instrument, Graiul nostru, „Valoarea”, Cheia, Efectul „Fluture”, Dragul meu Poet, „Eminescu nerelevant”, Incrucisare,  Armele culturale, Samuraiul Grigoras,  Violenta-i pentru lasi, Mirajul societatii sau Fata Morgana, II. NOSTALGII: Ciudanovita vie, plina de amintiri, Fascinatia povestirilor, Primul meu teatru adevarat, O „bucatica” de tARa, tinutul de Nord, III. IMPRESII SI PRIETENII: Marile lucrari izvorasc din sensibilitati universale..., „Robii Pamantului – o carte de o frumusete si sinceritate rara!”, Scriitorul este vasul Creatorului,  Icoana Mariei, Poezia vie, George Anca si „Cromozomul Calcutta”, Scrierile lui Ioan Miclau, „La givan cu banatenii”,  Floreat, crescat, IV. DIALOG INTRE DOUA LUMI: Despre exil...  (Interviu realizat de Veronica Balaj,  Radio Timisoara), De vorba cu STELA POPESCU (Interviu realizat de  Benoni Todica,  Melbourne, 2004, Australia),  A fost... colega de la blocul „A”, Prinsi „in oglinzi...”, Portile intelepciunii,  Portile raului, Drumul nostru, Notite, Postfata.
In paginile celui de-al doilea volum - „In doua lumi” -, autorul include interviuri: Confesiuni euharistice cu scriitorul american de origine romana,  Petru Popovici, Despre visele implinite ale prof. dr.  Ileana Costea, Cultura si spiritualitate - convorbire cu George Anca si Corin John Izvernariu, Anca Visan sau diplomatia la ea acasa, Petru Luhan, europarlamentar al tuturor romanilor, Imaginea dorului  de tara si  al departarii in viziunea regizorului Dan Puican, Filmul documentar, pasiunea cineastului Vasile Bogdan, Hazul de necaz cu actrita Stela Popescu, Fascinatia Australiei in sufletul actorului Eugen Cristea, Despre actorie si sinceritate cu actrita Cristina Deleanu, Tiberiu Ceia, Imparatul cantului banatean, Despre cantec cu interpreta Zoe Zaica Fuicu,  La ordinea zilei cu jurnalista Cristina Mihai, Punand ,,Punctul pe I“ cu jurnalista Simona Pele, Despre bucuria culorii in sunet si miscare cu Doina Constanta Spilca, Document istoric al Ciudanovitei - marturisirile lui Tiberius Andonie, Regasirea prietenilor din copilarie - La taifas cu Nistor Petru, Intru descoperirea si pomenirea numelui celor unsprezece mineri pieriti la datorie - interviu cu Nicu Chise, Spovedania ultimului supravietuitor – Dumitru Ion, Despre experienta la superlativ a unei femei obisnuite Alexandrina Stroiu, In Passo Doble cu romancuta Loredana Sachelariu, Despre frumusetea inteligentei cu Elisabeta Cristina Galusca, Cuvant de incheiere. Ben Todica a transcris logosul din interviurile sale filmate sau radiodifuzate la 3ZZZ,  Melbourne, si le-a publicat la editura „Singur” in cartea «In doua lumi»,  lansata la Bucuresti. „Evenimentul a avut loc la Centrul pentru Activitati Recreative si Inovare Ocupationala, in cadrul Colocviilor de Marti organizate de scriitorul George Anca, in 31 Ianuarie 2012. Editorul stefan Doru Dancus care s-a ocupat de realizarea grafica de exceptie a cartii a fost prezent si a vorbit despre omul de cultura si patriotul roman Ben Todica. Coperta a fost realizata de Eric Chen.”
Nu am avut onoarea de a-l cunoaste personal pe domnul Ben Todica in vremea in care inca se afla in tara. Mi-a produs aceasta reala bucurie prietena mea (imi permit sa o consider deja asa) doamna Emilia tutuianu, redactor-sef al revistei „Melidonium”, prin intermediul cartilor sale, semnalandu-mi apropierea frumoasei aniversari a compatriotului nostru, dumneaei aflandu-se intre „vinovatii” importanti ai apartiei celei de-a doua carti, dupa cum insusi autorul o „demasca”: „Editarea si promovarea cartii, intalnirea ei cu publicul cititor sunt implinite prin amabilitatea si stradania doamnei Emilia tutuianu si Editurii Musatinia,  de aceea doresc sa-i aduc fratesti multumiri.”

    Am avut bucuria de a-i citi, fie si tarziu, cartile, autorul insusi putand fi personaj al unei carti de mare intindere. Un Om cat o lume, cu inima fierbinte de roman:
          „Romania viitorului e a tuturor romanilor. In orice loc de pe pamant unde e un roman e o micuta Romanie si totalitatea lor o formeaza ca un intreg. Esenta am descoperit-o in diaspora. Mi-am redescoperit TARA si, cu fiecare descoperire, mandria mea de roman a crescut. N-a fost usor, pentru ca intotdeauna a existat pericolul de a-ti pierde aripile si, precum licuriciul, m-am strecurat prin intuneric, cum am stiut mai bine. Cu credinta si respect pentru lumina.”  
La multi ani, drag si distins contemporan al nostru,

BEN TODICA,
                              roman, mereu si totdeauna, din Romania!
MARIANA CRISTESCU

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page