Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Directia a VI-a a Securitatii nu a murit. S-a mutat la Parchetul General

 La prima vedere, secretizarea mapelor profesionale ale magistratilor mioritici s-a facut in ideea protejarii datelor personale si intimitatii acestora. Pana aici toate bune si frumoase. Judecatorii sau procurorii sunt si ei oameni, nu-i asa? Cu drepturi si obligatii. Numeroase ONG-uri spun ca decizia Curtii de Apel Bucuresti (cea de secretizare) a avut si o latura mai putin benefica. A incurajat promovarea ofiterilor de Securitate, SRI sau alte servicii secrete, sub acoperire, in posturi cheie din cadrul ministerului. Mai mult de atat, surse din Ministerul Public afirma ca presiunile asupra procurorilor au atins cote inimaginabile. Motivul? Dosarele Armamentul, considerate de siguranta nationala, documente izvorate din marturiile yemenite ale celui mai cautat terorist roman Omar Hayssam.

De cand cu "Rapirea din Irak”, maestrul de ceremonii al SRI, astazi general plin Florian Coldea, a primit o noua misiune – "securizarea” conducerii DIICOT. Prima masura a fost marcarea teritoriului. Dimineata pe racoare, abtibilde cu "zona de siguranta maxima” au aparut pe toate usile procurorilor posesori de certificat ORNISS. Cum subordonatii fostului sef DIICOT Doru Ioan Cristescu nu erau tocmai incantati de imixtiunea grava a sereiului in activitatea institutiei, s-a trecut la faza a doua. Si fiindca tot nu avea ce face in biroul sau de neam prost de langa Casa Poporului, generalul Biletel (cum mai este numit Florian Coldea) a dat armata jos din pod. A trecut peste Procurorul General al Romaniei Codruta Kovesi luandu-i la intrebari pe nemultumiti. Ulterior, neastimparatii lui Cristescu au ramas fara obiectul muncii sau fara parti din lucrarile SSID pe care le instrumentau la acea data. Uite asa, a luat nastere dosarul 628/D/P/2005, o felie din lucrarea cunoscuta sub numele de Fuga lui Hayssam. Deocamdata nu va putem spune ce contine acest dosar Strict Secret de Importanta Deosebita, in care s-a dispus urmarirea penala a cel putin trei persoane de rang inalt din Romania. Cert este ca procurorul Doru Ioan Cristescu a fost scos repejor la pensie, Ciprian Nastasiu a devenit avocat de conjunctura, iar Angela Ciurea are perspective frumoase. Este somer in devenire. Care-i vina lor? Aceleasi surse din Ministerul Public spun ca, exasperati de presiunile politice din dosarele mentionate mai sus, tripticul DIICOT a hotarat sa ceara protectia grupului special ACVILA. Nu stim daca Ministerul de Interne a dat curs cererii magistratilor sau daca monitorizau situatia prin structurile specializate (de exemplu DGIPI). Dar, la inceputul anului 2009, ca prin minune, cuibul acvilistilor este ravasit de un imens scandal referitor la prezervative roz si tatuaje inghinale pe banii poporului.

Sa ne mai mire protocolul semnat in martie intre SRI, Parchetul General, DIICOT (separat) si Parchetele Militare? Documentul strict secret, considerat corolarul activitatii de politie politica a domnului Coldea stipuleaza ca procurorii nu pot demara cercetari in nici un dosar pe baza informarilor SRI, pana nu anunta spionii interni. Adica, in cele mai multe cazuri, chiar pe infractori. Procedura copiata de la infama Directie a VI-a Cercetari Penale a Securitatii.

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page