Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Un profesor roman a primit Premiul statelor New Mexico si Arizona la categoria Stiinta si Matematica pe anul 2012In fiecare an corporatia New Mexico Book Co-op din Los Ranchos, statul New Mexico, Statele Unite, http://nmbookcoop.com/ organizeaza un concurs de carti de autori din New Mexico, iar anul acest au fost inclusi si autorii din Arizona, sau carti de autori din alte state dar despre subiecte din New Mexico si Arizona.
Vineri, 16 noiembrie 2012, pentru a doua oara consecutiv profesorul universitar dr. Florentin Smarandache, de la Universitatea New Mexico, a primit Premiul statelor New Mexico si Arizona la categoria de carti de stiinta si Matematica pe anul 2012 pentru cartea „DSm Super Vector Space of Refined Labels”, 297 pagini, publicata in anul 2011 la Zip Publisher in Columbus, Ohio, impreuna cu profesoara W. B. Vasantha Kandasamy de la Institutul Indian de Tehnologie din Chennai, India. Iata anuntul castigatorilor:
http://nmbookcoop.com/BookAwards/2012-winners/2012-winners.html profesorul romano-american fiind la egalitate de punctaj cu cercetatorul american Sylvester Allred, autor al cartii The Natural History of Tassell-Earred Squirrels.

Amintim ca in anul 2011 Florentin Smarandache a primit premiul statului New Mexico la aceeasi categorie pentru cartea sa “Algebraic Structures Using Natural Class of Intervals”, co-autorata cu profesoara W. B. Vasantha Kandasamy.
Cartea „DSm Super Vector Space of Refined Labels” se refera la cunoscuta Teorie Dezert-Smarandache (TDSm) din Teoria Informatiei, care are aplicatii diverse in cibernetica, computere, aviatica, cercetarea militara, medicina, etc. prin combinarea informatiilor contradictorii furnizate de catre sensori.
Sute de articole, plus teze de doctorat la universitati din Franta, SUA, Australia, Romania (Academia Tehnica Militara din Bucuresti), Canada, Algeria, Polonia, Olanda, si doua teze de masterat in Iran si Algeria s-au sustinut despre TDSm.

La inmanarea premiilor organizatorii concursului, Paul Rhetts si Barbara Owalt, au amintit faptul ca Florentin Smarandache fusese nominalizat in anul 2011 pentru Premiul Nobel pentru Literatura, starnind un ropot de aplauze ale salii.
De asemenea, Florentin Smarandache a mai primit in anul 2011 Premiul „Traian Vuia” al Academiei Romane pentru logica sa neutrosofica (o generalizare a logicii fuzzy intuitionistice); si diploma de Adjunct Professor (equivalenta cu Doctor Honoris Causa), de la Universitatea Jiaotong din Beijing, China, in 2011; iar in 2010 Medalia de Aur a Academiei de Stiinte Telesio-Galilei din Anglia pentru cercetarile sale in fizica (iata biografia sa in acest link): http://www.ad-astra.ro/whoswho/viewaprofile.php?useraid=91&lang=ro, in special pentru ipoteza sa supraluminala, ipoteza care contrazice Teoria Relativitatii. Motiv pentru care presa romana l-a numit, in toamna anului 2011, “Romanul care l-a contrazis pe Einstein”, deoarece ipoteza sa tocmai fusese confirmata experimental de catre oamenii de stiinta de la CERN.

In anul 2012, Smarandache a mai fost finalist si la categoria Filozofie, cu cartea “Neutrosophic Interpretation of the Analects of Confucius”, publicata in anul 2012 in editie englezo-chineza (traducerea in chineza fiind efectuata de catre filozoful Fu Yuhua din Beijing). Neutrosofia este o generalizare a dialecticii lui Hegel, in care se iau in considerare nu doar contrariile <A> si <antiA> dar si neutralul dintre ele <neutA>. Iar aceste trei component sunt in relatii dinamice. Neutrosofia se intrebuinteaza in logica neutrosofica, multimea neutrosofica si probabilitatea neutrosofica.

Gala decernarii premiilor s-a tinut pe 16 noiembrie 2012 la Hotelul MCM Elegante din Albuquerque, statul New Mexico (Blvd. Menaul, Nr. 2020), si au asistat 232 persoane intr-o sala arhiplina formata din autori, invitatii lor, cat si presa. Peste 400 de titluri de carti au participat la concurs, la 45 de categorii (precum: Poezie, Fictiune, Istorie, Documentar, etc.). Au fost 70 de referenti din mai multe state, si fiecare titlu de carte a fost evaluat de cel putin trei referenti. Dupa concurs, cele trei exemplare din fiecare titlu de carte primit de New Mexico Book Co-op vor fi donate la biblioteci din Statele Unite.
Se zice ca Mircea Cartarescu ar fi cel mai cunoscut roman in strainatate, poate ca scriitor (tradus si publicat din bani de la buget!), dar ca autor atat de literatura cat si de carti de stiinta (matematica, fizica, filozofie, economie, inginerie), ori albume de arta, Florentin Smarandache se bucura de o audienta internationala, deoarece site-ul sau de la Universitatea new Mexico are zilnic intre 6000-8000 de hits de la cititori din circa 110 tari. Iar cele 180 de carti ale sale, ca autor, co-autor, editor, sau co-editor, sunt majoritatea in engleza si romana, dar au fost traduse de colegi de-ai sai in chineza, rusa, araba, germana, spaniola, portugheza, italiana, franceza, sarbo-croata, si greaca. Ele se pot descarca din link-urile de mai jos.

Biblioteca Digitala de stiinte:
http://fs.gallup.unm.edu/eBooks-otherformats.htm
Biblioteca Digitala de Literatura si Arta:
http://fs.gallup.unm.edu/eBooksLiterature.htm .

Stefan Vladutescu, Universitatea din Craiova

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page