Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

EFTELING, TARILE DE JOS, UN PARC DE DISTRACTII CAMPIONIn urma cu cativa ani, am primit pe e-mail de la o buna prietena a mea ce locuieste departe de Romania, o prezentare Power Point (PPS) infatisand picturile  cunoscutului artist plastic flamand Anton Franciscus Pieck (19 aprilie 1895 - 24 noiembrie 1987).
Imediat ce am deschis acea prezentare, pe dinaintea ochilor mei au inceput sa se perinde ca intr-un carusel, insotite de o muzica vesela de flasneta electronica, imagini zugravind o lume nostalgica, de basm, ce imi aducea in amintire cartile de povesti ale copilariei. De altfel, picturile lui Pieck sunt foarte populare, fiind folosite ca ilustratii in cartile de basme, pe felicitarile de Craciun si pe calendare. Mai mult, desenele sale au prins viata, incantand de-a lungul anilor copii, parinti si bunici, in renumitul parc tematic de distractii Efteling.

In Padurea Basmelor, la Efteling

Efteling, aflat in orasul Kaatsheuvel, Brabantul de Nord, in tarile de Jos, este cel mai mare parc tematic de distractii din Benelux, putand fi comparat cu Gradinile Tivoli din Copenhaga, Danemarca si Disneyland Paris. Deschis tot anul, acesta prezinta numeroase atractii, printre care Padurea Basmelor (Het Sprookjesbos) - proiectata chiar de Anton Pieck, care este si unul dintre cei trei intemeietori ai parcului - trenuletul copiilor, diorama, castelul bantuit (Het Spookslot), Villa Volta, Pagoda Zburatoare, Gondoletta, Piata Anton Pieck etc.
Parcul Efteling si Padurea Basmelor au fost inaugurate pe 31 mai 1952. In acel moment, Padurea Basmelor gazduia aproximativ zece povesti diferite, toate fiind transpuse in realitate pe baza desenelor originale realizate de Anton Pieck. Alaturi de acesta, ceilalti doi fondatori ai parcului Efteling au fost R.J.Th. van der Heijden si producatorul de film olandez Peter Reijnders, care a imbogatit parcul cu lumini si efecte sonore. Totusi, stilul ilustratiilor lui Pieck, oarecum sumbru si intunecat, dar romantic si nostalgic, ramane baza tematica pe care parcul s-a extins de-a lungul anilor.

Efteling, un parc de distractii de succes

Dovedindu-se a fi chiar de la deschidere un succes enorm (in anul 1952 parcul a primit 240.000 de vizitatori), Efteling este si unul dintre cele mai vechi parcuri tematice din lume. Asa cum a fost gandit initial, parcul li se adresa copiilor,  aducand mai aproape de ei lumea basmelor, insa in prezent prin varietatea mijloacelor de agrement, Efteling ofera distractie si relaxare pentru orice  varsta.
In cei 60 de ani de existenta, Efteling a evoluat de la un parc natural, cu loc de joaca si o padure cu tema de basm, la un parc de distractii obisnuit. Intinzandu-se pe o suprafata de 650.000 m², de doua ori mai mare decat Disneyland Park din California, Efteling include parcul propriu-zis, hotelul Efteling de patru stele (1992), un teren de golf (1995) si un teatru. In 2009, ia fiinta noul parc de vacanta, oferind cazare in vile, o atractie in plus ce aduce in acel an patru milioane de vizitatori la Efteling, devenit astfel, cea mai populara destinatie turistica. Cu un asemena aflux de oaspeti, Efteling se afla in topul parcurilor tematice europene, imediat dupa parcurile Disney din Franta si parcul Europa din Germania.

Pini, flori si lumini de Craciun la Efteling

Renumit pentru atentia substantiala acordata detaliilor, pentru atmosfera sa verde, dar si pentru macabrul anumitor locuri de distractie, Efteling a fost construit intr-o zona mai degraba rurala, cu o vegetatie bogata, in mijlocul unei paduri in care abunda pinii, fiind presarat cu iazuri si gradini mari, cu mii de flori, intretinute de o armata de gradinari.  Si din acest punct de vedere, Efteling este diferit fata de celelalte parcuri tematice din lume.  
In anotimpul rece, parcul primeste un plus de stralucire, ce atinge apogeul in perioada Craciunului, datorita miilor de lumini plasate pretutindeni, astfel ca « Iarna Efteling » (care incepe pe 10 noiembrie si se incheie pe 5 februarie), a ajuns sa fie tot mai populara.
O alta atractie a parcului, de data aceasta culinara, sunt poffertjes autentice din Tarile de Jos. Acestea sunt clatite foarte mici, servite cu unt si zahar si se pot manca la Poffertje Het.

Fata Morgana, Pagoda zburatoare si Regele Troll

Insa succesul de care parcul s-a bucurat dintotdeauna nu se datoreaza in exclusivitate spatiilor verzi si gradinilor ce il impodobesc, ci si proiectelor si arhitecturii sale de inalta calitate. In acest scop, atunci cand a fost solicitat sa realizeze povestile pentru parc, Anton Pieck s-a asigurat ca nu se vor utiliza materiale de constructie ieftine, din plastic sau din beton.
Pieck a lucrat pentru Efteling pana la mijlocul anilor ‘70, dupa aceea predandu-i functia de designer-sef pe care o detinea, mai tanarului Ton van de Ven, unul dintre colaboratorii sai. Castelul bantuit, deschis in 1978, a fost conceput in intregime de catre acesta. In 1986, van de Ven daruieste parcului o noua atractie – Fata Morgana. si tot in acelasi an, Efteling revine la inceputurile sale de basm, insa de data aceasta intr-un stil modern, odata cu aparitia Orasului Interzis. Vizitatorii au in sfarsit, ocazia sa faca o plimbare cu barca prin lumea mistica a Orientului din “1001 de nopti”.
Tot acum, isi ia zborul Pagoda, care le ofera oaspetilor de la Efteling o vedere aeriana panoramica asupra parcului, de la 45 de metri inaltime, pentru ca in 1987, la Efteling sa isi faca aparitia o noua creatie a lui Van de Ven: Regele Troll. Numeroasele sale proiecte de succes de la Efteling i-au adus lui Ton Van de Ven faima de cel mai bun "imaginer" din lume, dupa Walt Disney. Van de Ven isi incheie activitatea la parcul tematic Efteling in 2002, cand se retrage la pensie.

Premii pentru Efteling

In 1971, Efteling a fost primul parc tematic care a primit distinctia Pomme d'Or - cel mai mare premiu din industria turistica europeana - ca recunoastere a eforturilor de promovare si crestere a nivelului turismului din Europa. In 1992, parcului i s-a acordat premiul IAAPA pentru cel mai bun parc tematic din lume.
Un adevarat paradis sub cerul liber, Efteling este unul din locurile ideale pentru plimbare, distractie si odihna. In vacanta sau intr-o simpla iesire de weekend, la Efteling nimeni nu se plictiseste: culoare, buna-dispozitie, optimism, toate se regasesc in aceasta lume de basm, ce incepe cu “A fost odata ca niciodata”...

Corina Diamanta Lupu
Bucuresti
16 noiembrie 2012

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page