Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Ce mai fac deputatii si senatorii pentru Circumscriptia 43 Diaspora?

Publicam recent un prim episod de analiza a cheltuielilor facute de deputatii si senatorii din Circumscriptia 43 Diaspora si am primit numeroase mesaje din partea cititorilor care m-au determinat sa revins asupra unui subiect sensibil: politizarea relatiei cu romanii din afara granitelor. Multi criticau faptul ca, tot ce s-a realizat prin aducerea in Parlament a acestor oameni, a fost divizarea, inca o data, a Diasporei si nu ajutorul concret, prin politici publice si legislatie, care sa asigure o relatie stransa si eficienta intre Tara Mama si comunitatile romanesti de pretutindeni.

In urma cu mai bine de 4 ani, cand a inceput acest demers al societatii civile, ca Diaspora sa fie reprezentata in Parlamentul de la Bucuresti, nimeni nu se gandea ca, pe de-o parte, reprezentantii acesteia vor fi de la Bucuresti (!) si mai ales ca vor trebui sa faca parte din partide politice importante pentru ca altfel nu ar avea succes. Dar iata ca legea electorala a facut posibila si anomalia semnalata in primul episod, deputatul 1%, dar si nereprezentativitatea persoanelor care au fost alese pe post de deputati si senatori, reprezentativitatea fiind "asigurata" doar de formatiunea politica din care au facut parte in momentul alegerilor, si nu de notorietatea sau meritele lor deosebite...

Un candidat pentru diaspora, care venea in spate cu merite deosebite, intr-adevar, ar fi putut fi dl. Nicolae Popa din America, secretarul general al Consiliului Mondial Roman, sau alti ilustrii luptatori pentru pastrarea identitatii romanesti, dar legea electorala nu le-a permis accesul in forul legislativ al tarii: domiciliul ar fi trebuit sa fie obligatoriu in Romania iar ca independenti ar fi trebuit sa stranga 2000 de semnaturi, pentru fotoliul de deputat si 4000 pentru cel de senator... Dar, nu-i nimic, avem deputat cu doar 34 de voturi, ca unde-i lege nu-i tocmeala...

Mai nou insa partidele politice care si-au desemnat reprezentanti pentru Diaspora nu se multumesc doar sa ii reprezinte de la Bucuresti pe milioanele de romani din afara granitelor ci se duc peste ei si isi fac filiale politice in sanul comunitatilor, divizandu-i inca o data! Politizarea la care sunt supuse comunitatile in aceasta perioada va aduce cu sine un si mai mare absenteism la alegeri, indiferent pentru ce vor mai fi ele de acum incolo, caci vizite prea dese, promisiuni fara acoperire si activitate slaba in legislativ, nu sunt retete de succes de oferit romanilor care asteapta de prea multi ani actiuni concrete si o viata mai buna.

Politizarea relatiei cu romanii din afara granitelor este nu numai paguboasa pe termen mediu si lung, dar impieteaza insasi ideea ca vreodata va putea exista un proiect national pentru relatia Statului roman cu romanii din afara granitelor. Acele asociatii romanesti care vor avea proiecte culturale dar care vor fisimpatizante ale altor partide, aflate sau nu la putere intr-un moment sau altul, nu vor putea sa acceseze fonduri publice pentru a-si derula proiecte si asa va aparea clientela politica ONG-ista din afara granitelor, pe modelul bine-dezvoltat si in tara, deja.

Politizarea relatiei cu romanii din afara granitelor impieteaza si adoptarea unor proiecte de lege care sa le fie de folos tuturor romanilor indiferent de simpatiile lor politice exprimate privat in cabina de vot. Daca acum un parlamentar PD-L merge in Parlament cu o lege in favoarea votului prin corespondenta sau electornic, nu va avea sprijinul colegilor de la PNL, care nu sunt la guvernare, al PSD, din cauza ca ei aduna un procent foarte mic de voturi de la Diaspora, de la UDMR, care nu va fi interesat deoarece este multumit cu ce aduna din tara si putin ii pasa de drepturile constitutionale ale romanilor etc. Si atunci, cine ar mai ramane sa voteze o lege care ar oferi drepturi constitutionale pentru toti romanii din afara granitelor?

Sa luam si exemplul legii cetateniei care in acest moment are doua moase: PD-L si PSD, ambele formatiuni aflandu-se la guvernare. Care va avea mai putina vanitate sa recunoasca ca proiectul celuilalt e mai bun si ca atare trebuie trecut? In folosul romanilor, si nu al imaginii de partid!

Pentru ca am ajuns la acest punct trebuie sa mentionam cateva date din activitatea deputatilor si senatorilor pentru Diaspora. Va sugeram sa accesati pagina Senatului, www.senat.ro si a Camerei Deputatilor, www.cdep.ro, pentru a vedea si singuri care este activitatea legislativa a alesilor.

De departe cel mai modest in cheltuieli a fost deputatul Tudor Pantaru de la PSD. Cu 5 propuneri legislative si 40 de intrebari si interpelari, pentru activitatea domniei sale s-au cheltuit doar 54235 lei in primele 4 luni ale anului 2009 pe cand colegul de la PD-L, Mircea Lubanovici, deputat in Colegiul uninominal 3, a cheltuit 92892 lei, cel mai mare procent al sumei fiind dat pe cazarea la Bucuresti, si anume 36019 lei. De mentionat faptul ca deputatul Lubanovici este cam absent pe circumscriptia pe care o reprezinta, neavand nicio initiativa legislativa personala pentru romanii care traiesc in Canada, Brazilia, SUA, Argentina, Australia, Noua Zeelanda - ca sa citam doar cateva din tarile unde exista comunitati romanesti mari.

Amintim totodata ca pe colegiul domnului Liubanovici romanii din Noua Zeelanda anuntau disperati, inainte de alegerile europarlamentare din 7 iunie, ca pentru ei sectie de votare nu exista decat in Australia, la Canbera, adica peste Marea Tasmaniei, la sute de kilometri departare, iar in Brazilia este aceeasi problema cu distantele dintre punctele de votare oferite romanilor... Dar ce sa zicem, domnul deputat o fi fost foarte ocupat inainte de alegeri ca a semnalat abia dupa (16.06.2009) Ministerului de Externe, ca in colegiul dansului nu sunt suficiente sectii de votare si ca este necesara dechiderea unora noi.

Ceva mai activi in deplasari si interpelari pe problema romanilor din Italia si Spania par sa fie senatorul Viorel Badea, cu o suma de 59571 lei cheltuita in trei luni, si deputatul William Branza, cu suma de 85608 lei, in patru luni de activitate. Ambii reprezinta romanii din Colegiul uninominal 1, si ambii sunt de la PD-L. Mai nou William Branza a infiintat PD-L Diaspora. Nu-i bai caci si PSD-ul nu s-a lasat mai prejos si a infiintat, chiar inaintea lui Branza, PSD Bruxelles. Asa ca de orgolii si de partide nu ducem lipsa ci de proiecte si acte normative care sa ajute milioanele de romani din afara granitelor sa se implice si sa fie de folos Romaniei, dar mai ales sa li se respecte dreptul constitutional de a alege si de a fi ales.

Daniela Soros, Romanian Global News

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page