Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Mariana Câmpeanu: Strategia privind combaterea violentei în familie ar putea fi aprobata de Guvern saptamâna viitoare


Strategia privind combaterea violentei in familie se afla in faza finala si ar putea sa fie aprobata saptamana viitoare de Executiv, a declarat, marti, ministrul Muncii, Mariana Campeanu, in cadrul dezbaterii "Violenta fata de copii si tineri - manifestari, cauze si masuri de prevenire", organizate de Federatia Internationala a Comunitatilor Educationale Romania.
"Este una dintre preocuparile mele de baza aceea de a incerca sa constientizez societatea romaneasca referitor la un aspect care se amplifica in loc sa fie atenuat - violenta asupra copiilor. Este in faza finala o strategie nationala privind combaterea violentei in familie. Sper sa fie aprobata in sedinta de saptamana viitoare a Executivului", a spus ministrul.
Ea a precizat ca Ministerul Muncii, impreuna cu MECTS, va promova campanii de constientizare si de informare in scoli care sa aiba rolul de combatere a violentei.
Campeanu a mai spus ca, potrivit strategiei ministerului, vor fi realizate centre de consiliere si mediere familiala in fiecare judet si vor fi formati specialisti in acest sens.
"Este grav ca aspecte de violenta in familie care se produc asupra copiilor ajung si in scoli, copiii luand astfel exemplu din familie. Peste 80% dintre respondentii unui chestionar sustin ca populatia nu este suficient de bine informata cu privire la institutiile care se ocupa cu combaterea violentei in familie. (...) Este necesara o implicare mai mare a autoritatilor locale. Fara sprijinul pe plan local nicio campanie nu va avea succes", a sustinut demnitarul.
In opinia ministrului, este inadmisibil ce se intampla in scoli unde de multe ori cadrele didactice sunt depasite de situatie, devenind chiar ele victime ale agresiunilor.
"Ar trebui reactionat mai direct si mult mai ferm. Ar trebui sa actionam mult mai repede pentru combaterea violentei in scoli", a mai spus Campeanu.
La randul sau, seful IsMB, Constantin Traistaru, a sustinut ca tot ceea ce se intampla acasa si pe strada se reflecta si in scoala si a afirmat ca, in ciuda faptului ca Bucurestiul sta bine din punct de vedere statistic, numarul de acte de violenta in scoli in ceea ce priveste atitudinea este departe de ceea ce ar trebui.
"Putem spune ca statistic stam bine, dar atitudinal suntem departe de ceea ce trebuie. Ar trebui sa transformam educatia intr-o educatie a echipei care dezvolta spiritul cooperant. Asistam la o mediatizare excesiva a violentei", a mai afirmat acesta.
Presedintele Federatiei Internationale a Comunitatilor Educationale Romania, Toma Mares, a aratat ca violenta afecteaza minorii din toata lumea si considera ca multi copii traiesc in conditii de saracie din cauza conditiilor economice actuale.
"Daca minorii nu sunt protejati in fata abuzurilor si a violentei orice efort privind educatia devine inutil. De multe ori reactia celor raspunzatori de ocrotirea copiilor si a tinerilor se rezuma la citarea unor deziderate de manual la promisiuni legate de elaborarea unor strategii si de investitii in sisteme de supraveghere video si alarmare", a spus Mares.
Potrivit reprezentantilor FICE Romania, ar fi necesare pentru combaterea violentei pregatirea eficienta psiho-pedagogica din invatamantul superior in special prin desfasurarea evaluarii practicii pedagogice in mod real, pregatirea cadrelor didactice in vederea rezolvarii conflictelor, derularea in fiecare unitate de invatamant a activitatilor de consiliere psiho-pedagogica si de asistenta medicala si incadrarea in acest scop cu personal calificat in numar corespunzator degrevat de alte activitati.
In opinia FICE, ar trebui sa se renunte la mutarea disciplinara a unor elevi in alte unitati scolare precum si la alte masuri de izolare sau de eliminare a acestuia de la nivelul colectivului si ar fi necesara descurajarea oricaror forme de vulgaritate si de impolitete, a tendintelor de justitie pe cont propriu din mediul scolar. AGERPRES

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page