Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Manifestatiile din iunie 1990: CEDO condamna statul român la plata a 30.000 de euro


Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marti, ca statul roman sa plateasca suma de 30.000 de euro daune morale in speta 'Anca Mocanu si altii contra Romaniei', avand legatura cu manifestatiile antiguvernamentale din iunie 1990.
Judecatorii Curtii de la Strasbourg au decis ca suma, convertita in lei, sa fie platita reclamantei Anca Mocanu de statul roman in termen de trei luni din momentul in care decizia va fi definitiva, conform Articolului 44, paragraful 2, din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.
Nascuta in 1970, Anca Mocanu a sesizat la CEDO absenta unei anchete 'eficiente, impartiale si prompte' care sa duca la identificarea si sanctionarea persoanele responsabile de reprimarea violenta a manifestatiilor de la 13-15 iunie 1990, in cursul carora sotul sau, Velicu-Valentin Mocanu, a fost impuscat mortal. Femeia a reclamat de asemenea lentoarea procedurii.
Ea denunta mai exact existenta unor perioade de inactivitate in timpul anchetei, declinarile de competenta, lacune si o lipsa de impartialitate a anchetei cauzata, potrivit reclamantei, de faptul ca unii acuzati exercitau inalte functii publice care ar fi impiedicat progresul investigatiilor.
Anca Mocanu a invocat in acest sens Articolul 2 si Articolul 6 din Conventia Europene a Drepturilor Omului. Curtea a stabilit insa ca aspectele ridicate de reclamanta trebuie examinate numai in temeiul Articolului 2, conform caruia 'dreptul oricarei persoane la viata este protejat prin lege'.
Reclamanta a cerut 200.000 de euro pentru prejudiciul moral pe care l-ar fi suferit din cauza duratei excesive a anchetei privind moartea sotului sau. Femeia a marturisit ca, dupa moartea sotului, cand el avea 22 de ani, iar ea 20 de ani, a ramas singura cu cei doi copii ai lor de doi ani si, respectiv, de cateva luni. Anca Mocanu a mai spus ca, pe parcursul celor 20 de ani care au urmat, timp in care ea ar fi asteptat finalizarea anchetei si identificarea responsabililor pentru moartea sotului sau, a fost nevoita sa asigure nevoile sale si ale copiilor lucrand ca femeie de serviciu si indurand conditii de viata mizere.
Reclamanta a cerut, de asemenea, alti 100.000 de euro drept prejudiciu material, fara a explica insa in ce a constat acesta. CEDO nu a identificat nicio legatura de cauzalitate intre incalcarea legii constatata si daunele materiale solicitate si, prin urmare, a respins aceasta cerere.
In schimb, instanta a considerat necesar sa acorde o reparatie echitabila din cauza faptului ca autoritatile nationale nu au tratat dosarul privind uciderea prin impuscare a sotului reclamantei cu gradul de promptitudine cerut de Articolul 2 al Conventiei.
Prin urmare, CEDO a decis ca reclamanta are dreptul la despagubiri morale de 30.000 de euro, din cauza importantului prejudiciu moral suferit.
Celelalte parti implicate in aceasta speta sunt Marin Stoica (n. 1948), Teodor Maries (n. 1962) si organizatia pe care acesta o din urma o conduce, Asociatia 21 Decembrie 1989.
Printre altele, Marin Stoica si Teodor Maries au reclamat, fara a primi castig de cauza, absenta unei anchete 'eficiente, impartiale si prompte' care sa conduca la identificarea si sanctionarea persoanelor responsabile de reprimarea violenta a manifestatiilor de la 13 si 14 iunie 1990, in cadrul carora au fost victime ale relelor tratamente.
Ei au invocat in acest sens Articolul 3 al Conventiei, conform caruia 'nimeni nu poate fi supus torturii si nici pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante'. AGERPRES

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page