Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

AMINTIRI DESPRE TITANI
 Cu deosebit respect va facem cunoscut ca adunam texte cuprinzand amintiri despre regretatii mitropoliti ANTONIE PLAMADEALA, NESTOR VORNICESCU SI BARTOLOMEU (VALERIU) ANANIA, in vederea publicarii unui volum.
Acesti inalti ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane s-au impus in peisajul eclesiastic si cultural romanesc cu competenta, cu demnitate si cu mult tact pastoral. Au cunoscut si au fost cunoscuti de foarte multi oameni din tara si strainatate. Stiau sa cultive prietenii durabile nu numai cu cei de nivelul lor, ci si cu oamenii cei mai simpli. Gaseau timp sa citeasca si sa scrie sute de scrisori, raspandeau idei, incurajau, dadeau sperante, erau nelipsiti in paginile publicatiilor bisericesti si nu numai, erau autorii unor volume magistrale, care ingemanau documentatia exhaustiva cu stilul captivant, inconfundabil. Dadeau la lumina carti, care vorbeau de trecutul romanesc, care zugraveau sufletul omului in cele mai diverse momente ale vietii. Prin studiile docte, prin romanele, poeziile, piesele de teatru, prin predicile si meditatiile lor, prin conferintele si comunicarile de la reuniunile bisericesti si stiintifice din tara si din strainatate, prin puzderia de biserici si manastiri care s-au construit, s-au renovat in vremea pastoririi lor, acesti inalti ierarhi si-au pus amprenta pe hronicul neamului romanesc, au  reusit sa constituie un reazim al sperantei de mai bine.
Au plecat dintre noi, dar o parte din sufletul lor a ramas risipit in paginile scrise, in inregistrarile audio si video, in zidirile care ne desfata privirile, in sufletele celor ce i-au cunoscut si in multe-multe alte urme, pe  care le-au lasat in trecerea lor prin aceasta lume.
In tot timpul pastoririi lor am fost un simplu preot de tara. Intotdeauna oamenii acestia mi-au lasat insa sentimentulca le sunt nu numai ucenic, ci si prieten. N-am fost un profitor al acestei prietenii, nu le-am cerut protectie, favoruri, parohii bogate, dar am fost fericit cu prietenia lor, fiindca greul nu a mai fost destul de greu, cand am stiut ca am de la cine sa primesc un sfat, o indrumare competenta. Au stiut sa ma incurajeze in ceasuri de cumpana, sa-mi usuce lacrimile, sa-mi redea speranta. Astazi ii pomenesc alaturi de parintii mei si de cate ori am prilejul incerc sa le reimprospatez memoria.
In spiritul prieteniei ce m-a legat de-a lungul catorva decenii de acesti corifei, incerc sa realizez unul sau mai multe volume de amintiri culese de la cei ce i-au cunoscut, socotind ca in felul acesta imi fac o datorie de constiinta fata de cei comemorati, dar si fata de cultura romaneasca.
Apelez si la Domnia-Voastra, rugandu-va ca in cazul in care ati cunoscut acesti ierarhi si socotiti ca va leaga niste amintiri, care sa le zugraveasca personalitatea, trasaturile sufletesti si intelectuale, rafinamentul comportamentului in variate imprejurari si tot ceea ce socotiti Dumneavoastra ca ar putea ajuta la reconstituirea portretului lor, sa mi le trimiteti pentru a le include in volumul/volumele pe care sper ca le voi realiza. Poate cunoasteti si pe altii care le-au fost apropiati si ar putea sa scrie astfel de materiale. Va rog sa-mi indicati adresa dumnealor, pentru a-i putea contacta. Daca aveti posibilitatea sa publicati aceasta solicitare in ziarele sau revistele pe care le patronati sau la care colaborati, va rog s-o faceti.
Cu cat trece vremea, amintirile se subrezesc si tocmai de aceea ele trebuie notate cat mai curand posibil, fiindca documentul memorialistic este unic si de neinlocuit.
In speranta ca apelul meu nu v-a deranjat, ci dimpotriva, va multumesc pentru lectura lui si sper ca el nu va ramane fara ecou in constiinta Dumneavoastra.
Sanatate, pace si bucurii sa va dea Dumnezeu!
                            Pr. Al. Stanciulescu-Barda
--
Pr. Alexandru Stanciulescu - Barda,
Parohia Malovat, jud. Mehedinti, Romania
tel. 0724 998086

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page