Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

FIAT JUSTITIA, ET PEREAT MUNDUS (SA SE FACA DREPTATE, DE-AR FI SA PIARA LUMEA)


Foarte sugestiv acest vechi dicton latin. O dovada ca nevoia de Justitie a constituit o prioritate arzatoare si in societatile cele mai vechi, ceea ce inseamna ca regula ar fi si mai actuala, acum in societatea moderna devenita atat de profunda si de complexa.
Intr-o vreme, romanii au fost suparati pe Justitie, pentru ca n-a facut destula dreptate, ceea ce este adevarat. Acum romanii reproseaza aceleiasi Justitii ca a devenit prea dura cu hotii de calibru, stare de fapt care a starnit nedumerire in cancelariile lumii civilizate. "Pai, da, spun aceiasi contestatari. Daca Justitia este a lui Basescu, si Basescu al americanilor, al lui Merkel si Barosso, este normal ca ea sa fie aparata de acestia, pentru ca aparand Justitia il apara pe Basescu etc".
Lasand la o parte orice speculatii, intr-o societate cu adevarat democratica, Justitia este principalul pilon al democratiei sau, daca vreti, principalul indicator al nivelului si calitatii unei democratii autentice. Nu intamplator acestui tip de stat i se mai spune si stat de drept. Nu intamplator occidentalii tin atat de mult la independenta Justitiei, ea constituind in acelasi timp si garantul democratiei adevarate. Justitia insa nu cade nici ea din cer. Ea este produsul societatii in care traim si, in general, nu este nici mai buna, nici mai rea decat aceasta. Insa acolo unde se vrea ordine si primenire, unde se doreste schimbarea conditiei umane spre mai bine, prima institutie care trebuie trimisa la inaintare prin decizie politica trebuie sa fie Justitia, pentru ca, avand legea in brate, doar ea ne poate aduce pe toti la unison, cerand, de la vladica la opinca, sa respectam legea, daca vrem sa fie dreptate. Poate ca lucrul acesta se intampla si pe la noi, acum si aici, iar multi nu intelegem acest lucru, dand fenomenului tot felul de interpretari, asa cum suntem obisnuiti de la o vreme incoace.
Oarba sau cu ochii legati, Justitia are menirea sa caute dreptatea, iar daca nu o gaseste, sa o faca. Pentru acest lucru nu credem ca are nevoie nici de tutela lui Basescu si nici a lui Barosso, aceasta este menirea ei constientizata, fie chiar si in ceasul al doisprezecelea. A fost o perioada de timp in tara noastra, si poate nici n-a apus, cand Justitia se plimba in cautarea dreptatii cu frica in san si partinirea pe brate. Teama de cei puternici, iar partinirea, partea ei de ghiseft. Acum Justitia romaneasca pare a incepe sa se vindece de bolile copilariei si sa mearga pe propriile ei picioare, devenind capabila sa prinda in plasa infractiunilor nu numai pestisori, ci si rechini. Ca romanul nu este multumit niciodata se vede din atitudinea lui schimbatoare.
Mai deunazi se striga in gura mare de ce nu si marii corupti, iar cand in cele din urma se intampla acest lucru, se vorbeste de condamnari politice. Nu zicem nu, pentru ca politicul este, la noi, adevaratul creuzet al coruptilor, iar daca nu ei, politicienii, atunci protejatii lor, ceea ce inseamna cam acelasi lucru. Adevarul este ca societatea romaneasca, lasata atata vreme in voia faradelegilor, a ajuns atat de burdusita de corupti de toate felurile si de imbogatiti prin fraude, incat ei colcaie prin toate ungherele acesteia, efortul de asanare, cat de cat, cerand o munca de Sisif. Bacsisuri si comisioane grase, mita, onorarii necuvenite, inselaciuni si evaziuni sunt doar cateva din instrumentele cu ajutorul carora acestia opereaza, aspirand spre ei, ceas de ceas si zi de zi, din buzunarele cetatenilor si din seifurile statului miliarde de lei, saracindu-i si pe unii, si pe altii. Acesta este adevaratul motiv pentru care Romania si romanii sunt cei mai saraci din Europa, au salariile si pensiile cele mai mici. Intr-adevar, vorba actualului presedinte al Curtii de Conturi si fostul prim-ministru, Nicolae Vacaroiu, "prea mult se fura in Romania!".
O cloaca, o mocirla este din acest punct de vedere Romania. Actuala stare de fapt nu numai ca depersonalizeaza o natiune, dar ea este pe cale de a contamina intreg spatiul european. De aceea, spre binele nostru si al celorlalti, cangrena trebuie extirpata, iar menirea de "a arunca prima cu piatra" revine Justitiei in ansamblul ei. Nu putem spune ca mecanismul Justitiei functioneaza perfect, dovada si desele rateuri. Adica multi arestati si putini condamnati. Este bine insa ca masinaria a inceput totusi sa functioneze si ar fi o adevarata catastrofa daca "instalatia" pentru cercetarea si condamnarea coruptilor fara frontiere ar inceta sau si-ar diminua activitatea. De aceea, atitudinea ostila a noii puteri fata de iuresul Justitiei ne pune pe ganduri, iar incercarile Guvernului si ale Parlamentului de a o subordona pe motiv ca ar cauta prea multi corupti doar in ograda unora creeaza precedente periculoase.
Reducerea bugetelor tuturor institutiilor din reteaua Justitiei pare a confirma acest lucru. Justitia este intr-adevar o mare consumatoare de resurse financiare, dar gestul de a-i reduce bugetul intr-un moment in care este angajata in lupta cu coruptia este neavenit. O incercare de a-i reduce capacitatea ei de forare in straturile cele mai adanci ale coruptiei generalizate. In acest context, in care atat independenta, cat si forta de actiune ale Justitiei romane sunt amenintate, apreciem legitime interventiile reprezentantilor UE, dar si ai SUA, care stiu, din propria lor experienta, ce aport are aceasta institutie a statului de drept pentru mentinerea liniei democratice a unei societati, atragandu-ne atentia asupra unei mari greseli pe cale de a o infaptui.
Daca presedintele SUA, cu puteri legislative aproape de monarh, poate destitui orice ministru, inclusiv guvernul, el nu poate sa faca acest lucru cu procurorul general al Americii.
Si noi, romanii, sa dam Justitiei ce-i al Justitiei. Functionarea corecta a acesteia constituie indiciul ca societatea romaneasca se poate schimba in bine inlocuind pretutindeni dreptul fortei cu forta dreptului, respectarea legii fiind singurul reper de luat in seama. Aspect valabil nu numai pentru oamenii in robe, ci pentru toti cei care lucreaza in domeniul autoritatii statului: jandarmi, politisti etc.
Asteptam ca noii numiti in fotoliile de Procuror General al Romaniei si de sef al DNA sa continue cu si mai mult curaj linia inaintasilor lor, iar ideea de justitie sa devina un reper pentru fiecare slujitor al Zeitei Themis din intreaga tara.
Revenind la vorbele din titlu, noi am spune: "Sa se faca dreptate, de-ar fi sa piara si ultimul corupt"! Nedreptatea lasata in voie si injustitia din eroare si interes alaturate hotiei nepedepsite au facut prea mult rau Romaniei si romanilor, ajunsi astazi in urma acestui parcurs nefericit, deopotriva, saracii si bolnavii Europei.
IOAN CISMAS
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page