Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

AER: România, prima tara din Europa care are criterii de evaluare pentru destinatiile de ecoturism


Bucuresti, 5 nov /Agerpres/ - Romania devine prima tara din Europa care a dezvoltat un sistem de recunoastere a destinatiilor de ecoturism pe baza criteriilor dezvoltate de Consiliul Global de Turism Durabil (GSTC) si a Standardelor Europene de Ecoturism (EETLS), dupa lansarea, vineri, a destinatiilor de ecoturism si criteriilor de recunoastere a acestora.
'Avem o ocazie unica de a ne pozitiona pe piata europeana de ecoturism atat din punct de vedere tehnic, prin criteriile de ecoturism, cat si din punct de vedere imaginii pozitive pe care ecoturismul o poate oferi pe piata reala de turism, imagine legata de natura si de cultura rurala din Romania. Este o premiera in Europa si credem ca la nivel international suntem prima tara care are criterii acestea. Anumite microregiuni din Romania care au pe teritoriul lor si o arie protejata, un parc national, un parc natural impreuna cu comunitatile din jurul lor, cu reteaua de servicii, aici vorbim de pensiuni turistice, de tur operator, de ghizi si alt gen de servicii, sunt capabile sa faca un parteneriat si sa reprezinte acesta zona', a declarat vineri, in cadrul unei conferinte de presa, presedintele Asociatiei de Ecoturism din Romania, Andrei Blumer.
El a explicat ca destinatiile ecoturistice sunt zonele geografice unde se poate practica o forma de turism care respecta natura si traditiile locale.
Potrivit reprezentantului AER, ecoturismul reprezinta un instrument excelent de dezvoltare durabila locala a zonelor rurale din apropierea sau din interiorul ariilor naturale protejate, iar in momentul de fata din ce in ce mai multe zone se cristalizeaza ca destinatii de ecoturism cu o retea de servicii bine inchegata si infrastructura turistica specifica (tara Dornelor, zona Bailor Tusnad, tara Hategului - Retezat, Padurea Craiului - Apuseni, Delta Dunarii, Podisul Hartibaciului etc).
In opinia sa, o destinatie de ecoturism inseamna in primul rand o imagine verde, o imagine "coerenta" care sa fie sustinuta de servicii specifice.
De asemenea, o destinatie de ecoturism inseamna si un bun management al deseurilor si o buna infrastructura de acces. "Ecoturismul se poate face si cu infrastructura mai precara din punctul de vedere al calitatii. Toleranta turistilor este mai mare", a explicat Blumer.
"Criteriile sunt ca un ghid de buna practica. I se spune unei zone ce trebuie sa faca, cine trebuie sa faca. Ele urmaresc sa dea o linie directoare zonei respective. Criteriile pentru recunoasterea destinatiilor de ecoturism au fost elaborate intr-un proces participativ intr-un grup de lucru interministerial de catre Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), Institutului National de Cercetare-Dezvoltare in Turism (INCDT) si Asociatia de Ecoturism din Romania (AER), in colaborare cu Ministerului Mediului, Ministerul Agriculturii, ANTREC, WWF Romania, RNP Romsilva si UNDP", a spus Blumer.
El a mai mentionat ca asociatia desfasoara o campanie timp de un an al carei scop este recunoasterea unei dimensiuni noi a naturii si a satului traditional din Romania, o dimensiune economica si sociala.
Tot vineri a fost prezentat prototipul lotcii ecoturistice - un nou model de barca dezvoltat de Ivan Patzaichin. AGERPRES
ID: 2856737; Data: 2012-11-05 17:41:49; Redactori
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page