Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

(Corespondenta) Orasul bulgaresc Sozopol se va înfrati cu Sighisoara


Sofia,6 nov - Corespondentul Agerpres, Ivan Radev, transmite: Orasul bulgar Sozopol urmeaza sa se infrateasca cu Sighisoara din Romania. Consiliul local al localitatii situate pe litoralul bulgaresc a aprobat cu unanimitate, luni, propunerea in acest sens formulata de primarul Panaiot Reizi.
Primarul isi motiveaza propunerea prin faptul ca ambele localitati sunt destinatii turistice importante si in plus sunt legate de o legenda despre vampiri. Reizi a afimat la sedinta de luni a consiliului local ca cel mai probabil contele Dracula si vampirul descoperit recent la Sozopol au fost rude pentru ca amandoi erau schiopi.
Arheologii bulgari au descoperit in urma cu cateva luni doua schelete de barbat si femeie impunse cu tepuse de fier, cel mai probabil, ca sa nu se transforme in vampiri. Directorul Muzeului National de Istorie de la Sofia, Bojidar Dimitrov, a declarat atunci ca, cel mai probabil, este vorba de sot si sotie pentru ca cele doua schelete se aflau la o distanta de 50 centimetri unul de celalalt. Din pacate insa, scheletul feminin nu poate fi expus pentru ca nu este bine pastrat. Dimitrov s-a declarat extrem de mirat de interesul mediatic provocat de descoperire, mentionand ca mai multe posturi de televiziune internationale au cerut deja sa faca filme documentare. Omul de stiinta a mai indicat ca obiceiurile si credintele legate de vampiri au fost larg raspandite printre bulgari in Evul Mediu. In opinia lui, prezenta aceleiasi credinte pe teritoriul Romaniei se explica prin faptul ca in epoca medievala statul bulgar se extindea si la nord de Dunare.
Rugat sa comenteze afirmatiile sale recente ca este posibil ca presupusul vampir de la Sozopol sa aiba o relatie de rudenie cu celebrul domn al tarii Romanesti, Vlad tepes, Dimitrov a declarat pentru Agerpres ca aceasta nu este altceva decat o ipoteza. Ziaristii m-au rugat sa presupun cine ar putea sa fie vampirul, iar eu cunosc doua persoane rele de care ar putea fi legat, una din ele este tepes, a afirmat directorul muzeului. El a repetat teoria sa, potrivit careia in anul 1453, Iancu de Hunedoara si aliatul lui Vlad tepes primesc de la imparatul bizantin Constantin al IX-lea Dragases regiunea Zagore, care include si teritoriul care astazi este litoralul bulgaresc de sud. Este foarte posibil ca Iancu de Hunedoara sa fi numit conducator al orasului Sozopol pe cineva din familia lui tepes, dorind in acest fel sa faca dovada bunelor relatii cu aliatul lui. Dupa moartea acestui conducator, populatia locala, care cel mai probabil stia despre proasta reputatie pe care o avea Vlad tepes, a trecut la acest ritual ca sa previna transformarea barbatului in vampir, sustine Bojidar Dimitrov. O alta ipoteza este ca scheletul apartine vreunui urmas al piratului Krivici care, potrivit cronicilor venetiene, a condus candva Sozopol. Krivici si tepes sunt cei doi raufacatori celebri din aceasta epoca, dar Dimitrov nu exclude ca femeia gasita langa barbat sa stea la baza reputatiei lui. Fara indoiala, barbatul a fost un nobil pentru ca a fost ingropat in absida unei biserici, iar de multe ori iubitele conducatorilor sunt mai urate de populatie decat barbatii lor, a spus Dimitrov, dand-o ca exemplu pe Elena Ceausescu care, potrivit lui, a fost mai rea decat sotul ei, Nicolae.AGERPRES
ID: 2859341; Data: 2012-11-06 17:51:27; Redactori: cbi/cbi
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page