Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

(Corespondenta) Copia sabiei lui stefan cel Mare, expusa la un muzeu din Chisinau


Chisinau, 6 nov - Corespondentul Agerpres, Cornel Ciobanu, transmite: Copia sabiei domnitorului stefan cel Mare, daruita recent de premierul turc Recep Tayyip Erdogan premierului moldovean, Vlad Filat, a fost expusa luni la Muzeul National de Arheologie si Istorie din Chisinau, urmand ca ea sa fie donata Muzeului Cetatii de la Soroca (nord-est).
Replica a fost expusa intr-o vitrina de sticla, securizata, pana se va finaliza restaurarea si amenajarea cetatii Soroca, ctitorita de stefan cel Mare.
Vlad Filat a declarat in cadrul ceremoniei ca, in timpul vizitei sale recente in Turcia, a facut demersurile necesare ca originalul sabiei sa fie adus la Chisinau in primavara anului viitor, cu ocazia vizitei premierului turc Recep Tayyip Erdogan in Republica Moldova.
Ambasadorul Romaniei la Chisinau, Marius Lazurca, care a fost prezent la eveniment impreuna cu subsecretarul de stat Raed Arafat, a declarat ca existenta a doua copii ale sabiei lui stefan cel Mare, una in Romania si una in Republica Moldova, nu este un lucru intamplator. 'E o dovada a lucrurilor care ne leaga si a lucrurilor care ne vor face sa ramanem mereu impreuna', a declarat Marius Lazurca pentru Agerpres.
Sabia i-a fost daruita lui stefan cel Mare de catre Papa de la Roma Sixt al VI-lea in semn de pretuire si recunostinta fata de domnitorul Moldovei pentru apararea crestinatatii, dupa cum a subliniat istoricul Ion Varta. Originalul se afla la muzeul Topkapi din Istanbul. Sabia a fost confiscata in 1538 de armata turca in timpul unei invazii in tara Moldovei.AGERPRES. AGERPRES

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page