Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

România, printre tarile foarte aproape de obiectivul producerii de energie din surse regenerabile (presa)


Roma, 6 nov /Agerpres/ - In plan mondial cresc investitiile si productia de energie din surse regenerabile. Energia alternativa se apropie de asa-numita ''grid parity'' - paritatea dintre costul de generare a energiei din surse regenerabile si pretul electricitatii pe piata. Aceasta este una dintre temele ''green economy'', in dezbatere la Targul de la Rimini, in Italia, in intervalul 7-8 noiembrie. Romania se numara printre tarile care sunt foarte aproape de obiectivul producerii de energie din surse regenerabile, informeaza luni cotidianul italian La Repubblica.
Europa, epicentrul crizei, poate gasi un impuls economic plecand de la relansarea energiei din surse regenerabile si a eficientei, doua domenii care atrag la nivel global o masa crescanda de investitii. Intr-o lume in care continua sa creasca cu 2-3 procente pe an cererea de energie, sursele regenerabile au acoperit in 2010 16,7% din consumul final de energie (2,7% domeniul nuclear, 80,6% combustibili fosili). In 2011, jumatate din intreaga putere instalata in sectorul electric la nivel mondial s-a bazat pe energia curata iar in Europa cota a ajuns la 71%.
"Este un pariu deosebit de important pentru Italia, unde provocarea pentru 'grid parity' si concurentialitatea reala a surselor regenerabile se afla pe agenda", a declarat Edo Ronchi, presedintele Fundatiei pentru Dezvoltare Durabila. "Se poate trece de la logica stimulentelor la cea a facilitatilor fiscale, care pot restitui surselor regenerabile o parte din beneficiile pe care le implica utilizarea lor pentru colectivitate si in termeni economici, pe langa cei de mediu si de sanatate", a adaugat el.
Predominarea mare a combustibililor fosili costa scump Europa. Cheltuielile UE pentru achizitionarea de combustibili fosili in strainatate au crescut de la aproximativ 1% din PIB in 1999 la aproape 4% in 2011, atingand 448 miliarde de euro, se arata in documentul pregatitor privind starea generala a ''green economy'', elaborat de experti. Aceasta in timp ce aplicarea directivei privindeficienta energetica ar putea duce la o economie de 50 de miliarde de euro in fiecare an si crearea unui milion de noi locuri de munca pana in 2020. Pentru a atinge acest obiectiv, statele membre ar trebui sa promoveze in fiecare an reabilitarea a 3% din cladirile aflate in proprietatea statului.
In plus, companiile mari vor trebui sa treaca la fiecare patru ani testul unui audit energetic si sa promoveze interventii in masura sa aduca anual, in perioada 2014-2020, noi economii de cel putin 1,5% din energia vanduta propriilor clienti.
Pe frontul resurselor regenerabile exista vesti bune. La nivel mondial, cea mai mare rata de crestere anuala a puterii electrice din surse regenerabile a fost inregistrata in 2011 de instalatiile fotovoltaice (+74%). Au reprezentat 30% din intreaga noua putere din surse regenerabile la nivel global. In Europa, cresterea producerii de energie din surse regenerabile si usoara reducere a cererii europene au condus la o scadere a cotei controlate de carbune si petrol, respectiv cu 10 gigawatti si 14 gigawatti.
si domeniul nuclear a inregistrat o scadere neta de 14 gigawatti, in timp ce instalatiile pe baza de gaz au inregistrat o crestere de 116 de gigawatti. In ceea ce priveste energia din surse regenerabile, tendinta este in crestere, in special pentru energia eoliana si fotovoltaica - respectiv cu 84 gigawatti si 47 gigawatti crestere neta a puterii instalate. In general, Uniunea Europeana a asistat la o crestere a patrunderii energiei din surse regenerabile de la 9% la 12,4% (date din 2010), apropiindu-se de obiectivul UE din 2020.
Unele tari sunt deja foarte aproape de acest obiectiv - Suedia, Estonia si Romania -, altele - Malta, Luxemburg, Marea Britanie si Olanda - sunt inca departe. Italia se situeaza pe o pozitie intermediara in ceea ce priveste obiectivul final, de 17%, dupa ce a atins in 2010 un nivel de patrundere putin peste 10%.
La nivel global, investitiile continua sa creasca. Pe primul loc se situeaza China, cu 51 miliarde dolari, urmata de SUA cu 48 miliarde dolari, America accelerand ritmul doar anul trecut (+61%). Pe locul al treilea se afla Germania, cu 31 de miliarde de dolari, iar pe locul al patrulea Italia, cu 29 miliarde dolari in total. Italia este insa foarte putin prezenta in investirea de resurse destinate dezvoltarii de tehnologii, prin urmare un sector cu prioritate ridicata, strategic.
Italia a avut un rezultat bun in termeni de putere instalata si locuri de munca create (peste 120.000), dar acum trebuie sa depaseasca zidul birocratic pe care ultimele masuri guvernamentale l-au ridicat in fata dezvoltarii energiei din surse regenerabile. Totodata, trebuie sa gaseasca instrumentele necesare pentru a face mai functional un sistem de distributie proiectat pentru cateva centrale electrice mari si inca incapabil sa se adapteze la o productie fluida, descentralizata si bazata pe sute de mii de microproducatori.
"Pentru a accelera tranzitia de la sursele regenerabile spre competitivitate in raport cu sursele conventionale, eliberandu-le in acelasi timp de mecanismele de stimulare, este necesar sa se intervina pe mai multe fronturi, inclusiv cel care nu este strict tehnologic, al procedurilor administrativ-birocratice, in scopul de a reduce costul final'', conchide documentul pregatitor privind starea generala a ''green economy''.
''Grid parity'' nu mai este un orizont indepartat, mai ales in cazul energiei fotovoltaice, aceasta si datorita reducerii drastice a costului modulelor, survenita in ultimii ani.AGERPRES
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page