Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Nostalgia si speranta romanilor
"Nicolae Ceausescu este cel mai bun conducator pe care l-a avut Romania in ultimii 85 de ani" (adevarul.ro), iar dupa Institutul Roman de Studii Sociale 53% din romani s-ar intoarce in epoca lui. Conform unui studiu al Pew Research Center dintre bulgari numai jumatate sunt de acord cu trecerea la un sistem democratic occidental.
In fostul Lagar, nostalgia dupa dictatura ortodoxo-comunista este a tot prezenta. In Rusia disparitia URSS-ului este considerata o mare catastrofa geopolitica. Mai ales ca dupa revenirea la ortodoxie nu au fost rezolvate nici una din problemele economice, social-politice. Asa poate explica de ce milioane de ortodocsi emigreaza in masa spre vest. Din Romania sunt trei milioane. Majoritatea probabil cu sindromul Optimismului Nerealist, care bantuie ca o fantoma prin Europa, ca fantoma Ligii Comunistilor vazuta de Marx in 1848.
In How unrealistic optimism is maintained in the face of reality, Tali Sharot, Christoph Korn & Raymond Dolan constata in Nature Neuroscience; e-pub 9 oct. 2011, ca 80% dintre occidentali sufera de Optimism Nerealist, sunt incapabili sa gandeasca realist cand sunt confruntati cu realitati dure pentru care nu-s pregatiti. Asta poate explica in parte si protestele Indignatilor de falimentul statului social, o relicva a Razboiului Rece.
In Europa Centrala cresterea economica de 3-5% a ajuns la 0,5% in primul deceniu al sec. 19. Venitul a 90% din populatie stagneaza sau scade, numai 10%, prospera. Dupa ce fascinatia comunismului a disparut, se volatilizeaza si cea a Americii.
Euforia din 1989 cand s-a renuntat la Cortina de Fier care-i despartea pe ortodocsi de occidentali, s-a transformat treptat intr-o nostalgie dupa timpurile bune din trecut. Pana in 1989 mai era speranta ca dupa Razboiul Rece si refacerea unitatii crestine apare un nou model de urmat, dupa ce ortodoxo-comunismul slav si capitalismul anglo-saxon protestant au esuat.
Globalizarea este numai aparent ceea ce se dorea. Fara refacerea unitatii crestine se blocheaza energii sociale, cooperarea si coordonarea activitatilor economice bate pasul pe loc. In UE, Romania, Bulgaria sunt tinute intr-o carantina cu speranta ca Schisma din 1054 va fi depasita si se vor orienta spre vest. Ce-i de facut?
Vizita Fericitului papa Ioan Paul II la Bucuresti a deschis noi perspective ortodocsilor. Cu toate ca dialogul cu Roma nu-i pe masura asteptarilor, presedintii moldo-valahi Ceausescu, Iliescu, Constantinescu, Basescu sunt constienti intr-o masura mult mai mare decat domnitorii greco-fanarioti sau regii germani de necesitatea iesirii in lume din groapa istorica in care sunt tinuti in lanturile grele ale duhovniciei si soborniciei moscovite si constantinopolitane de mai bine de un mileniu urmasii legiunilor pierdute de la Dunarea de jos, romanii.
Integrarea lor, mai ales a moldo-valahilor, care n-au facut parte din Sfantul Imperiu Roman si Liga Crestina, azi UE si NATO, este numai un inceput promitator, un cadru formal necesar dar departe de a fi suficient.
Integrarea in Europa a moldo-valahilor trebuie completata cu dimensiunea spirituala pentru a ajunge la o emancipare nationala si sociala a tuturor romanilor, de facto, nu numai de jure. Asta se poate realiza numai prin refacerea unitatii in diversitate cu Biserica Romei de catre Presedintele tarii si Patriarhul sau ortodox.
De un real folos in acest demers este Preafericitul Lucian cardinal Muresan, arhiepiscop major de Fagaras si Alba Iulia, membru de onoare al Academiei Romane, experienta Bisericii Romane Unita cu Roma, Greco-Catolica, a Scolii Latiniste, care au jucat un rol esential in dezvoltarea culturii romane moderne. Pentru ca ideea emanciparii, renasterii nationale este a corifeilor Scolii Ardelene, tot asa cum fapta unitatii nationale este a moldo-valahilor.
Sinteza dintre ideea si fapta nationala, dar mai ales orientarea spirituala de la Moscova si Constantinopol spre Roma, spre Europa occidentala trebuie sa merga mana in mana. Dupa asta sunt nostaligici, asta spera toti romanii, nu reintoarcerea la dictatura de dezvolatre de la Carol II la Ceausescu (1938-1989).
www.viorel-roman.ro

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page