Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

LIMBA ROMÂNA va fi predata la OXFORDDr. Ion Jinga, ambasadorul roman al Marii Britanii, a inaugurat la Universitatea din Oxford primul Lectorat de Limba Romana din Marea Britanie

Recent, Dr. Ion Jinga, Ambasadorul Romaniei la Londra, a participat la deschiderea Lectoratului de Limba Romana la Facultatea de Lingvistica, Filologie si Fonetica din cadrul Universitatii Oxford. Acesta este primul Lectorat de limba romana finantat de catre statul roman in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord si functioneaza in baza Protocolului de Cooperare semnat intre Institutul Limbii Romane – Bucuresti si Universitatea Oxford. Lectorul de limba romana, selectat prin concurs de catre Universitatea Oxford, este doamna Oana Uta-Barbulescu, specialist in lingvistica din cadrul Universitatii Bucuresti.

Evenimentul a fost deschis de Prof. Brian Ward-Perkins care, in numele conducerii Departamentului de Stiinte Umaniste al Universitatii Oxford, a salutat inaugurarea Lectoratului de limba romana, adresand multumiri Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Institutului Limbii Romane si Ambasadei Romaniei la Londra pentru concretizarea acestei initiative. A aratat ca este incantat ca exista interes pentru studiul limbii romane la Oxford, a subliniat necesitatea consolidarii legaturilor academice si culturale dintre Marea Britanie si Romania si a tinut sa mentioneze ca pastreaza amintiri foarte frumoase despre tara noastra pe care a vizitat-o pentru prima data cand era copil, impreuna cu tatal sau.
Prof. Dr. Stephen Parkinson, seful Catedrei de Lingvistica, Filologie si Fonetica, a evocat traditia si interesul Universitatii Oxford pentru studiul limbilor romanice. A mentionat infiintarea Centrului de Lingvistica Romanica, „una dintre bijuteriile departamentului”, sub coordonarea Prof. Martin Maiden si faptul ca inaugurarea lectoratului de limba romana intregeste panorama lingvistica a universitatii.
In interventia sa, Dr Ion Jinga, Ambasadorul Romaniei la Londra, a subliniat ca: „Avem privilegiul sa deschidem astazi primul Lectorat de limba romana finantat de statul roman in Marea Britanie, la una dintre cele mai prestigioase universitati din lume, care imbina in mod stralucit traditia cu excelenta academica: Universitatea Oxford. Ideea acestui proiect a fost lansata in 2009 si doresc sa adresez felicitari Institutului Limbii Romane si Universitatii Oxford pentru semnarea Protocolului de Cooperare. Colaborarea in domeniul educatiei si culturii a fost dintotdeauna o componenta importanta in planul relatiilor romano-britanice si putem vorbi deja de o traditie a prezentei culturale romanesti in Oxford. Alaturi de alte initiative precum infiintarea Institutului Cantemir, expozitia „The Lost World of Old Europe” la Muzeul Asmolean – care a avut ca punct principal de atractie ceramica de Cucuteni, sau de existenta a doua societati studentesti in cadrul Universitatii Oxford, deschiderea acestui lectorat va conferi Romaniei si mai multa vizibilitate in peisajul acestei citadele academice”.
In incheiere, Prof. Martin Maiden, directorul Centrului de Limbi Romanice, care s-a implicat activ in demersurile de infiintare a lectoratului, fiind si un foarte bun vorbitor de limba romana, a tinut un discurs emotionant. A evocat primul sau contact cu limba romana, prin intermediul unei gramatici vechi din 1936, si primul curs pe care l-a urmat la Universitatea Cambridge, care i-au deschis apetitul pentru studiul acestei limbi. A precizat ca Lectoratul de limba romana este un pas important prin care limba romana ocupa locul care ii apartine de drept. „Doresc sa multumesc statului roman pentru aceasta decizie. Drumul a fost lung, dar a meritat. Va asigur ca excelenta este pe maini bune aici la Universitatea Oxford. Sper ca partea romana sa se implice in continuare in sustinerea acestui lectorat”. La eveniment au fost prezenti reprezentanti de marca ai mediului academic din Oxford interesati de Romania si cultura romana, studenti romani, precum si studenti straini care doresc sa invete limba romana si s-au inscris deja la cursurile noului lectorat. Seara s-a incheiat cu o receptie oferita de Sir Ivor Roberts, presedintele Colegiului Trinity din cadrul Universitatii Oxford, la resedinta sa oficiala.
 (Bogdan Daraban - Ora noua)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page