Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

„Stelutele Europei" au stralucit prima data, la Lugoj. Interviu cu Carmen Margan, profesor, membru al Asociatiei Lugoj-Orleans

In meseria de dascal, fiecare zi este o provocare. Astfel defineste Carmen Margan, profesor titular cu gradul I, de franceza si engleza, la Scoala Nr. 2 din Lugoj, judetul Timis, munca cu copiii. Pasionata de profesia sa, aceasta decide in 2004, ca a sosit timpul sa se apuce de cercetare, in domeniul didacticii limbii franceze. Trei ani mai tarziu, Carmen Margan primeste Diploma de excelenta din partea Inspectoratului Scolar al Judetului Timis.

Nascuta pe 11 decembrie 1960 la Faget, in judetul Timis, Carmen Margan este licentiata a Facultatii de Filologie de la Universitatea din Timisoara. In prezent, Carmen Margan locuieste la Lugoj. Este casatorita si mama a doi copii.

- "La chanson en classe de francais langue etrangere" si "Le francais dans le monde" sunt o altfel de carte de vizita a lui Carmen Margan. Am dori sa ni le prezinti pe scurt.

- Sunt articole de didactica a limbii franceze pe care le public in tara si strainatate. « Le francais dans le monde » este una dintre cele mai importante reviste a profesorilor de limba franceza din lumea intreaga editata la Paris, iar faptul ca mi-au publicat un scenariu didactic este pentru mine o mare onoare si o recunoastere a activitatii mele de cercetare in domeniul didacticii.

- Esti membru in colectivul de redactie al mai multor publicatii. Despre ce publicatii este vorba?

- Impreuna cu elevii din scoala redactam in fiecare an revista scolii, « 2 in general ». Eu ma ocup de pagina numita « Cultura si civilizatie ». De asemenea, am facut parte din colectivul de redactie al mai multor publicatii ce au constituit produse finale ale proiectelor ce se desfasoara in scoala noastra: brosura "Stories", in cadrul proiectului Comenius 1, brosura - „Step into...The Roman Empire", revista „Stelutele Europei", „Dictionar multilingv ilustrat", „Discover European Food" - carte de bucate, „Teatru Forum Gest Stop!"–ghid pentru cadre didactice.

- In perioada 2006-2008 ai fost colaborator la Proiectul de granturi "Teatru-forum Gest Stop". In ce a constat "Teatru-forum Gest Stop"?

- Teatru-forum sau teatrul opresatilor este o tehnica de teatru interactiva. Elaborata de catre regizorul de teatru Augusto Boal in Brazilia, aceasta tehnica teatrala isi propune sa transforme "monologul" pieselor traditionale de teatru intr-un "dialog" intre audienta si scena. In timp ce unii oameni fac teatru, spune Boal, noi toti suntem teatru. Publicul care asista la un scenariu oprimant este invitat sa reactioneze, sa propuna solutii si sa le aplice pe scena. Piesa se reia, se joaca din nou, tinandu-se cont de propunerile publicului. Temele tratate in spectacolele de teatru opresatilor sunt dintre cele mai diverse: rasism, SIDA, droguri, violenta, alcool, emotii, etc.

- Te rugam sa ne vorbesti despre colaborarea pe care ai inceput-o in anul 2000 la proiectele „Comenius".

- Ma bucur ca mi-ati pus aceasta intrebare. Se vorbeste mult dar se stie putin despre aceste proiecte deosebit de eficiente in domeniul educational. Scoala noastra a participat la cinci astfel de proiecte, incepand cu anul 2000. Pe scurt, o scoala europeana elaboreaza un proiect in domeniul educatiei, pe care il desfasoara in colaborare cu alte scoli europene care doresc sa participe la proiectul respectiv. Practic, este vorba despre activitati comune desfasurate cu elevii ( cam o activitate pe luna), stabilite de comun acord in cadrul meeting-urilor de proiect ce au loc de doua ori pe an, intr-una din scolile participante la proiect. Fiecare proiect cuprinde o sectiune de realizare de produse finale legate de tema proiectului respectiv: brosuri, ghiduri turistice, dictionare, reviste scolare, jocuri, prezentari Power Point. Toate aceste produse sunt realizate de elevi sub indrumarea cadrelor didactice. Informatiile circula pe Internet, sunt adunate si constituie baza de date pentru produsele finale.

- Cum ai descrie proiectele Brancusi si Grigorescu-Vuia? Cum au demarat? Cine au fost cei care au participat la realizarea lor?

- Proiectul „Famous People" este unul dintre produsele finale ale proiectului Comenius „ Let’s discover Europe using new technologies" ( 2006-2009). Fiecare tara participanta ( Italia, Franta, Malta, Polonia, Spania, Letonia, Romania, Portugalia) a pregatit un astfel de proiect. Elevii scolii noastre ( cei care au dorit) au pregatit prezentari in programul Power Point. Au fost trei sectiuni: „Scriitori romani renumiti", „ Pictori si sculptori romani", „ Oameni de stiinta romani".

- Ce este Asociatia Lugoj-Orleans?

- Sub aceasta titulatura, Asociatia Lugoj-Orleans a functionat intre anii 2000-2007. Incepand cu anul 2009, se numeste Asociatia francofila Lugoj. In prezent, Asociatia francofila Lugoj are in vedere, in principal, activitati de promovare a limbii franceze in randul institutiilor de invatamant primar. Concret, este vorba despre implementarea unui program de initere in cunoasterea limbii franceze desfasurat in gradinitele din Lugoj, de catre voluntari din randurile elevilor de liceu sau ale profesorilor de limba franceza.

- Ce planuri de viitor ai?

- Intentionez sa redactez o carte de didactica a limbii franceze, unde sa adun toate articolele si lucrarile mele de pana acum. De asemenea, am de gand sa deschid un birou de traduceri.

- Ce recomandare ai dori sa le faci tinerilor care doresc sa aleaga o cariera in invatamant?

- Este o meserie care poate oferi multe satisfactii. Implinirile sunt mai degraba, spirituale decat materiale. Deci, daca iubiti copiii si va simtiti fericiti printre ei, merita sa intrati in lumea lor.

- Ce hobby-uri ai?

- Cant la ghitara din cand in cand, mult mai rar decat in adolescenta. Joc tenis de camp ( vara), ping-pong si badminton in familie, dar si cu elevii. Nu prea ratez nicio ocazie sa calatoresc in tara sau in strainatate. Citesc mult, prefer biografii si reviste de actualitate ("Paris Match"). Iubesc nespus teatrul, sunt prezenta la mai toate spectacolele ce au loc pe scela teatrului din Lugoj (si nu sunt putine). Iubesc mult si dansul (dansez prin casa cand simt nevoia).

- Ce mesaj ai dori sa le transmiti cititorilor nostri?

- Sa citeasca revista dumneavoastra, in special acest interviu... Cred ca am reusit printre randuri, sa ofer o minireteta a fericirii.

Octavian Curpas

Surprise, Arizona

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page