Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

LISTA LUI LAGARDE, CACIULA SI DISCURSULMaria Diana Popescu, Agero

 

Caragiale este permanent actual in politica noastra. Daca mai vizionati piesele sale, nu mai rideti! Plingeti! Migratia politica a capatat in ultimii patru ani o amploare fara precedent. De la alegerile parlamentare din 2008 si pina in prezent, 97 din cei 471 de parlamentari alesi au schimbat cel putin o data partidul. Inseamna ca doar averea conteaza in constituirea grupurilor de interese, doctrinele politice ramin apa de ploaie, buna de imbatat poporul. Bancile, companiile de asigurari, companiile farmaceutice, companiile petroliere, institutiile cheie ale statului se duc cu jalba-n bat la cei sponsorizati de ei, si votati de noi, si isi cumpara favoruri inalte. Politicienii nostri, abia asteapta o asemenea pleasca. Fac lobby, atrag alte verigi in actiunea lor, apoi emit legi care sa-i avantajeze pe cei ce detin monopolul in domeniile vizate. La noi, politica se face pe cumetrii si interese. In loc sa fim protejati de guvernanti, sa ne fie servite interesele, ei se lasa cumparati intre ei, se vind apoi sistematic si ne umilesc la fel de sistematic.

         Printr-o venalitate legata de practicile hedoniste occidentale, pendulind intre recompensele primite si bastoanele lacheilor pusi de seniori sa pedepseasca cutezanta, omului politic autohton i-au albit neuronii de lacomie, de grija poporului si a tarii. Acest soi de politicieni care stiu doar sa scoata din capitalul intelectual al unui abecedar invatat pe sarite, cele mai mari procente de deputatie, senatorie, presedintie, directorate la Domenii, trebuie dat afara pe usa. Ce-ar fi daca  nu le-am mai accepta povestile? Ce-ar fi daca n-am mai trage mai departe caruta capitalismului? Daca le-am face praf toate rindurile, toate inchipuirile si planurile? Alegerile seamana de pe acum cu copil indelung asteptat. Cartile sint facute deja. Se stie dinainte daca e fata sau baiat, se stie cine e nasul mare. E numai un joc de schimbari: cind ei, cind ailalti, dar au toti aceeasi treaba. Adica treaba lor. Nu e om perfect intru totul, dar, domnule, fa ceva si pentru tara ta! Partidele se lasa dirijate, e cearta si rica in internul lor, se toarna unii pe altii… Listele de candidati au si ele probleme, au falitii lor, controlate fiind de persoane care nu au legatura cu partidele. Am stat si eu si am studiat, si stiu eu cum e treaba cu listele si cu voturile. Pe noile liste, multi purici bagati la inaintare, in capul listei altii, si nu vor sa renunte la ei. Practic isi fura unul la altul caciula si discursul. Cum se vad la putere, reincep jaful de unde l-au lasat. Trebuie sa recunoastem ca au pus umarul  din greu la opera jafului national, si nu vor pleca pina cind nu se vor plictisi.

          „La o revolutie, eroii mor si gunoaiele ies la suprafata”, spunea Nicolae Iorga. Nici macar revolutie n-a fost a noi. Dar valurile straine au adus pe mal tilharii de ieri, azi, boierii miliardari ai capitalismului, autori ai unor ticalosii uluitoare in dauna economiei si a cetateanului roman. Pe cind si la noi o lege ca in Franta? Deputatii francezi au votat taxa de 75% pe veniturile bogatasilor. Aceasta vizeaza aproximativ 1.500 de persoane, incasarile fiind estimate la 210 milioane de euro anual. Ministrul bugetului, Jérôme Cahuzac a dat asigurari ca aceasta contributie legitima nu este confiscatorie. „Va fi bine si pentru statul francez si pentru patura de mijloc, dar si pentru cei care au ajuns la pragul saraciei”.  La noi de ce ar fi sustinuta redresarea cetateanului, care trage pentru un salariu mizerabil de 200 de euro pe luna, sau pensionarul care ia medicamente pe caietul de datorii, cind saracirea prin politici antisociale e mai simpla?

         Solidaritatea in fata crizei ar trebui sa-i implice in primul rind pe bogatii care au facut averi prin „abra-cadabra.” Nu e o noutate ca iresponsabilii imbogatiti peste noapte au introdus cele mai multe taxe, Romania detinind recordul in Europa. Legi special emise de ei, le permit sa faca ce vor cu banii adunati.  Cind actualii guvernanti erau in opozitie condamnau taxele si promiteau reducerea lor. Acum e tacere. si lor le plac banii, si le prinde bine risipirea lor. Daca Romania n-ar fi doar in acte stat suveran si independent, strainii nu si-ar fi permis niciodata sa-si faca tirguielile in supermarcheturile agriculturii si industriei romanesti, iar la televiziunea nationala, platita de banii cetateanului, ar fi fost „Ora Poporului” nu „ora regelui”. Domnule prim, cum ramine cu incasarea ilegala si de trei ori a taxei radio-Tv?

         Un razboi fara bombe. Ironic, nu? Dupa 23 de ani ne dam seama ca o tara poate fi cu adevarat independenta, numai daca nu are datorii externe si daca are guvernanti patrioti. Din pacate, de-a lungul istoriei, cei adevarati au fost impuscati pentru un pumn de boni-bom si circ. Mereu ma intreb de ce vin tot felul de ciudati straini in tara noastra si vor sa ne fie regi? De ce macar unul nu vine sa infiinteze o scoala gratuita, un spital gratuit, o fierarie, o cizmarie, o croitorie, ceva, sa ne pingeleasca gratuit pantofii rupti in capitalism, sa cirpeasca hainele copiilor nostri. Vin la masa-ntinsa de boierii Puterii, vin cu zeci de alti paraziti dupa ei si vor sa hiiasca geografia Romaniei pentru ei. Jucaria a mers destul, trebuie sa ne mobilizam si sa ne apucam de secerat, altfel ne cotropesc daunatorii si balariile de tot felul. Dragi romani, fiti cu ochii in patru! Studiati „Lista lui Christine Lagarde”! A provocat mare agitatie in presa internationala a momentului. Contine 1.991 de nume ale unor greci extrem de bogati, ce detin conturi in banci elvetiene, investigati pentru fapte de coruptie si evaziune fiscala. Doi dintre cei aflati pe celebra lista au fost gasiti morti. De ce dispar subit bogatii cercetati de F.M.I.? In curind, Lagarde va intocmi o lista a super-boierilor romani. Sa-i vedem atunci!

 

Maria Diana Popescu, Agero

Sursa: www.agero-stuttgart.de
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page