Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Demers pentru sinceritate


Pasul 2

Acum o saptamana, adresam prin intermediul mail-ului si al presei tuturor candidatilor la alegerile parlamentare din acest an o scrisoare cu zece intrebari. Primul pas dintr-un proiect numit “Demers pentru sinceritate”.
Timpul acordat s-a scurs. In acest moment, asa cum am anuntat, suntem datoare tuturor cu o concluzie a acestui prim pas. Cetatenilor, societatii civile, presei si, nu in ultimul rand, candidatilor.
In acelasi fel, aceasta concluzie ii are in vedere pe toti.
Nepasare, ipocrizie, ignoranta, victimizare, indiferenta paroxistica, muuulta autosuficienta, o detasare cronica fata de ceea ce fiecare spune “tara mea, viata mea, destinul meu, etc.”
E foarte simplu in Romania. Cetateanul nu reactioneaza, societatea civila priveste intotdeauna in alta directie, presa, si ea, in alta directie, iar oamenii politici isi fac treaba.
Candidatul nu raspunde daca nu considera ca poate sa isi faca reclama gratuita sau ca exista ceva sau cineva care sa ii stanjeneasca drumul, presa are socotelile ei, societatea civila nu se stie ce socoteli isi face, iar cetateanul nu cunoaste, nu il intereseaza sau, daca e interesat, considera ca este mult prea mic ca sa mai conteze si el.
Tocmai de aici porneste adevarata problema. Cetatenii. Cine si-a imaginat ca cetateanul va fi exclus de la acest demers, a facut cea mai mare greseala. Daca nu incepem de la oameni, nu putem termina la oamenii politici. De fiecare data, se incepe cu acestia si se sfarseste tot cu ei. Asta nu duce nicaieri. ?i nu va duce niciodata. Unde suntem noi in toata treaba asta si cine sunt ei? Produsul cui? Cine i-a creat si cine i-a adus acolo unde sunt? Cine le da curajul si tupeul nesimtit la furt, la inselaciune, la traficul de influenta? Cine le primeste pungile, cine le inghite gogosile? Cine le saruta mainile, cine se plimba cu ei prin biserici si prin cimitire, se gudura in fata mainilor intinse suveran pe care stau ceasuri de zeci de mii de euro? Cine povesteste cu gura plina si cu priviri extatice ca a fost “atins? Ca mai apoi, dupa ce s-au lasat incarcati ca niste vite in masinile lor de campanie si au fost incolonati ca cei de la Auswitch in randuri triste si grotesti spre urne, unde li s-a aratat cu precizie locul in care sa voteze, sa inceapa sa urle ca din gura de sarpe “Sunt niste hoti, niste mincinosi, ne-au furat, ne-au adus in sapa de lemn, nu mai avem nicio sansa!”
VOI. Cei care plangeti prin piete pe la cate un miting organizat, asa, “ad-hoc”, ba, faceti si greva foamei ca apoi sa candidati ca asta e si substratul. Te milogesti putin, miorlai si, apoi, uite asa, faci mult visata cariera politica. Devii unul dintre ei ca doar asta si invidiezi si de-abia astepti. Caracteristica de popor alaturi de MAREA SPaLARE PE CREIER.
Atunci, doamnelor si domnilor, ei, politicienii, ce sa faca? Sa refuze o asemenea gaselnita? De ce au tupeu politicienii si de ce nu are tupeu poporul roman? Pentru ca ei s-au prins de marea smecherie. Cu cat esti mai arogant, intangibil si tupeist, cu atat le va fi mai frica de tine si te vor ajuta sa ajungi acolo unde trebuie.
Metoda e simpla. Ei spun “Am tupeu!”, voi spuneti “Bravo tie”. Urmarea se vede la vot.
Daca pentru politicieni am avut zece intrebari, pentru cetateni avem doua:
DE CE SUNTE?I ATAT DE LA?I? si DE CE Va PLACE POSTURA DE VICTIMa?
Ce a aratat aceasta scrisoare? Ca pe omul politic, aflat acum in postura de candidat, il doare-n cot. Asa cum va doare si pe voi. Vi se pare cunoscut? De ce s-ar chinui sa raspunda? Sunt doar oglinda voastra. Ei, da, dar daca aceasta scrisoare a fost facuta e pentru ca tara asta nu reprezinta doar niste milioane de bufoni si de papusi trase de ata si alte cateva mii de “grei”, care au toate firele in mana si se distreaza copios, traind excelent.
Surpriza acestui demers a fost si aceea ca unii dintre destinatarii ei au raspuns. Patru la numar. Marian Enache, Cezar Preda, George Scutaru si Marcel Ciolacu.
Nu se stie de ce au raspuns si nici nu ne intereseaza. Cert e ca au facut-o.
Facem aici mentiunea ca exista si oameni interesati, implicati si cu un grad mai mare de profesionalism decat am putea banui. In provincie si in diaspora.
Acestora le adresam felicitari si ii rugam sa isi mentina linia. Face bine. Curativ pentru poporul roman.
Ii felicitam si le multumim si acelora care, aici, in Romania, sau in Italia, Canada, etc. au aratat ca, macar, ceva cu adevarat conteaza.
P.S. Pentru toti cei care au zis sau vor zice ca la aceasta concluzie se putea ajunge si fara a face un “Demers pentru sinceritate”, le vom raspunde ca da. Cu o diferenta. Noi am facut ceva sau, macar, am incercat. ?i vom mai face.
Continuam demersul nostru prin adresarea unei provocari ce nu va mai putea fi susceptibila nici de de copy-paste si nici de reclama gratuita.
Un contract. Nu cel al lui Rousseau, ci acela intre candidat si alegator. Unul care, de altfel, nu ar trebui provocat de cineva, ci ar trebui sa fie un dat, nu o exceptie. Vrem sa vedem prin acest contract, daca, de aceasta data, mai are cineva curajul sa accepte manusa aruncata deopotriva omului politic, aflat in postura de candidat, dar si cetateanului:


Contract candidat- alegator

Subsemnatul ........................, candidat din partea .........., in Circumscriptia electorala nr......colegiul electoral......., judetul................., Ma ANGAJEZ in fata alegatorilor mei si a cetatenilor Romaniei:
·    sa RESPECT prevederile Constitutiei si ale legislatiei privitoare la desfasurarea alegerilor;
·    sa NU iau si sa NU dau mita electorala, sub orice forma ar fi aceasta niciunui cetatean al Romaniei;
·    sa NU folosesc mijloace de intimidare si de influentare a exercitiului de vot asupra niciunui cetatean al Romaniei;
·    sa NU accesez nicio forma a traficului de influenta;
·    sa am un contact PERMANENT cu cetatenii din colegiul in care am fost ales.


Subsemnatul...................,locuitor al comunei/ orasului/municipiului................, cetatean al Romaniei, ma angajez:

·    sa NU primesc mita electorala; Asteptam candidati si cetateni care sa semneze acest contract.
Va multumim,

Marina Ene,
Simona Stan

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page