Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Ultima disputa dintre România si Rusia subliniaza tensiunile în crestere dintre cele doua tari


Belgrad, 30 oct /Agerpres/ - Interesul in crestere al Rusiei in sud-estul Europei si disputele existente cu privire la un presupus act de spionaj ar putea fi motivele ultimului conflict dintre Romania si Moscova, comenteaza publicatia Business New Europe (BNE).
Trei evenimente aparent separate, in termen de trei zile, au pus activitatile Rusiei in Romania sub lupa. Intr-unul dintre acestea, o romanca in varsta de 19 a fost grav ranita intr-un accident, in timp ce altul a implicat o acuzatie serioasa de spionaj, cu iz de Razboi Rece.
La 19 octombrie, un cetatean rus a fost arestat pe aeroportul Henri Coanda din Bucuresti, avand in posesia sa harti detaliate ale zonei miniere de cupru Moldova Noua, din sud-vestul Romaniei. Barbatul de 42 de ani a fost suspectat ca face spionaj economic, cu complicitatea mai multor romani, inclusiv a unor oficiali ai societatii de stat IPROMIN. In prezent, guvernul Romaniei a demarat o ancheta la IPROMIN. Ambasada Federatiei Ruse la Bucuresti a refuzat sa comenteze incidentul si nu a aparut nicio dovada solida despre activitatea barbatului.
Insa evenimentul care a provocat cel mai mult furia publicului roman a avut loc pe 21 octombrie, atunci cand o masina condusa de diplomatul rus Aleksandr Evsiukov a lovit o studenta pe o trecere de pietoni din Bucuresti, ranind-o grav (tanara a fost spitalizata si plasata in coma indusa). Atunci cand politia a ajuns la fata locului, Evsiukov a sustinut ca detine imunitate diplomatica si a refuzat testul de alcoolemie.
Potrivit un jurnalist roman care a discutat cu BNE, intre aceste doua evenimente a existat un alt incident in care un diplomat rus, intr-o masina diplomatica, a fost oprit de politia romana - un eveniment neobisnuit, despre care jurnalistul roman sustine ca ar avea legatura cu incidentul de la aeroportul Henri Coanda.
Desi accidentul si presupusul act de spionaj economic sunt aproape sigur fara legatura intre ele, ambele risca sa sporeasca tensiunile dintre Moscova si Bucuresti, comenteaza BNE. Guvernul roman a solicitat autoritatilor ruse ridicarea imunitatii diplomatice a lui Evsiukov si judecarea sa, insa acest lucru pare extrem de improbabil. Diplomatul s-a intors acum in Rusia. Nu este prima data cand vehiculele diplomatice ruse au fost acuzate de implicare in incidente: un accident similar a avut loc in Suedia anul trecut, iar in 2001 o femeie a fost ucisa de o masina a Ambasadei Ruse din Ottawa.
Indiferent cat de tragic este acest incident, probabil mult mai ingrijorator pentru Romania este presupusul act de spionaj, in conditiile in care acesta poate fi parte a unei tendinte internationale, mai extinse, noteaza BNE. De altfel, un raport din 15 octombrie al Oxford Analytica sugera ca Rusia si-a schimbat din ce in ce mai mult activitatea de spionaj pentru a se concentra pe obiectivele economice. Mai multe tari, printre care Marea Britanie si Canada, au expulzat diplomati rusi pentru presupuse acte de spionaj in ultimii ani - in timp ce Rusia a formulat aceleasi acuzati cu privire la reprezentantii occidentali. In acest caz, merita amintit ca barbatul retinut pe Henri Coanda nu a fost identificat oficial ca responsabil guvernamental.
In ceea ce priveste Romania, aceasta s-a inteles rar bine cu Rusia; chiar si in perioada comunista, dictatorul Nicolae Ceausescu s-a distantat de Uniunea Sovietica - acesta fiind poate unul dintre motivele pentru care i s-a acordat titlul de cavaler de catre Regatul Unit.
Rusia a devenit mai asertiva in sud-estul Europei, in special in sectorul energetic. Gazoductul South Stream gestionat de Gazprom catre Europa Centrala va trece prin regiune, iar Gazprom alaturi de alte firme rusesti si-au aratat interesul in dezvoltarea energiei nucleare in Bulgaria si in exploatarea petrolului si gazelor naturale in fosta Iugoslavie. Rusia opereaza, de asemenea, o "baza umanitara" la Nis, in sudul Serbiei - conectata cu Ministerul pentru situatii de urgenta de la Moscova - care detine o importanta forta paramilitara. Rusia a sugerat, de asemenea, ca analizeaza ideea de a instala sisteme de aparare antiracheta in Transnistria, regiune separatista din Republica Moldova unde Rusia mentine 1.200 (sau mai multi) militari. Acesta ar fi raspunsul direct la acordul semnat de Romania la inceputul acestui an pentru a gazdui un sistem american de aparare antiracheta.
Romania are relatii deosebit de prietenoase cu SUA, iar companiile ExxonMobil si Chevron sunt active pe piata exploatarii petrolului si gazelor naturale din Romania - o provocare pentru dominatia regionala a Gazprom. Statele Unite administreaza o importanta baza militara aeriana la Aeroportul International Mihail Kogalniceanu, in apropiere de portul Constanta de la Marea Neagra. Prezenta militara a SUA aici si in alta parte din Romania (si Bulgaria) este considerata de unii drept o incercare a Statelor Unite de a-si proiecta puterea intr-o regiune aflata candva in sfera de influenta a Moscovei.
Speculatiile, unele dintre ele destul de vagi, se invart in jurul evenimentelor din ultimele zile. Anchetele sunt in curs si nu este clar care vor fi rezultatele, insa o imbunatatire in relatia suspicioasa dintre Romania si Rusia pare putin probabila, conchide BNE.AGERPRES
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page