Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Cu Nasu` la munte si la mareCe-l mai tare m-a amuzat astazi (25 octombrie 2012, n.r.) taraboiul cu arestarea controlorilor de bilete de pe trenuri. In timp ce armata romana defila de ziua ei la Cluj-Napoca sau la Brasov, zeci de mascati ridicau cu autobuzul aproape o suta de „Nasi” pentru spagile primite in timpul serviciului pe trenuri. Metoda era extrem de simpla si arhicunoscuta de romani. "Trenurile spagii" au fost "deraiate" de cea mai ampla operatiune impotriva coruptiei din CFR si Ministerul Transporturilor. Peste 200 de persoane sunt cercetate, printre ei directori si revizori din CFR.

In fiecare an, de la calatori, "nasii" adunau din spagi aproximativ 40 de milioane de lei. Spaga luata de la calatori era impartita in toalete. "Nasul" ramanea cu o mica parte din castiguri, in timp ce grosul se impartea cu revizorii si directorii de la CFR. Piramida mitei incepea de la controlorii care luau bani de la calatorii prinsi fara bilet. Dupa ce isi opreau lor o parte din acesti bani, dadeau restul primului superior ierarhic, adica sefului de tren. De aici, mita mergea din mana in mana, ultimii care primeau bani fiind revizorii de specialitate. Banii se dadeau in plicuri, in toaletele trenurilor. La Bucuresti, banii erau predati prin intermediul chioscurilor de ziare sau de bauturi racoritoare de pe peronul Garii de Nord, unde lucrau si rude ale angajatilor CFR Calatori.
Sigur la prima vedere pare o operatiune de mare anvergura in lupta impotriva coruptiei.
Paguba pentru CFR Calatori era de circa 100 mii de euro pe zi, pentru ca o treime dintre calatori nu-si plateau biletul, fapt ce facea ca regia sa aiba pierderi de 50 milioane euro pe an. Sigur ca evaziunea fiscala din Hidroelectrrica, ANAF sau de la Legume si Fructe era uriasa fata de mica spaga de la CFR. La urma urmei omul lui Mitrea, marele spagar Necolaiciuc a ras de la CFR prin 2001 circa 100 milioane de dolari.

Sigur romanii manipulati de televiziuni aplauda si bine fac, da sa nu se insele ca mersul cu Nasu` pe tren va disparea. Practica la romani e veche de pe vremea schitelor lui Caragiale. Si eu in liceu si studentie, faptul ca nu aveam bani de bilet, nu eram fiu de activist PCR si nici odrasla de securist, am circulat cu trenul dand spaga la Nasu. Asa am putut ajunge la poalele muntilor Fagaras, Parang, Bucegi, Retezat sau Piatra Craiului sa le escaladez crestele.
Pentru trenurile personale nici nu-mi bateam capul sa caut casa de bilete in gari. Ii dadeam vreo 50 mii lei vechi la Nasu si drumul spre Cluj-Napoca era deschis.
Si atunci, totusi, cand venea supracontrolul controlorii de bilete intrau in trepidatie si ne ascundeau in toalete sau ne dadeau jos din tren de frica. Acum in schimb dupa flagrantul Politiei s-a dovedit ca Supra-Controlul era pe o mana cu Nasii in imparteala spagii.

Deci in statul reformat de securistul de Basescu spaga a ajuns politica de stat generalizata in administratie. Azi au fost arestati trei revizori centrali de la Supra – Control.
Sa nu fiti naivi ca cei trei imparteau singuri banii si directorii din Ministerul Transporturilor stateau fericiti pe salarii de 4000 lei in timp ce subalternii faceau averi.
E clar ca spaga mergea pana sus la directorii generali si chiar la ministru, pentru ca acestia sa inchida ochii la fenomenul "Nasu`" de pe trenurile romanesti.
Sa nu fiti naivi ca fenomenul Nasu` va disparea. El va continua in complicitate cu romanii care nu vor sa plateasca un bilet intreg si prefera sa dea o mica spaga controlorului de bilete.
Pe de alta parte, USL care a venit la putere trebuie sa-si puna pe functii banoase oamenii infometati de atata opozitie.  
Noii directori USL de la minister sigur au dat in gat mafia Nasilor si coruptii din Supra-Control pentru a cadea vechile retele PDL si sa-si impuna proprii oamenii peste cascavalul de la CFR Calatori, unde se merge si castiga bine cu Nasu` de la Caragiale incoace. Voi chiar credeti ca USL, care a inteles sa-si impuna in functii publice proprii incompetenti de partid in locul incompetentilor de la PDL, va proceda altfel si romanul nu va mai merge pe trenuri cu Nasu`?
Ionut Tene

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page