Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Teodor BRUCAR, director KISS FM, director Zile si Nopti

„Am ramas egal cu mine insumi"

Maria Diana Popescu

MDP: Domnule Teodor Brucar, pentru inceput, sa fixam, va rog, citeva repere ale existentei dumneavoastra.

Teodor Brucar: Nu stiu cat spatiu veti acorda acestui dialog, de aceea am sa amintesc doar cateva repere esentiale: parintii - tata, dr. Miron Brucar, chirurg; mama, Maria Brucar, profesor; bunicul, Iosif Brucar, filozof. Alte repere, cartile, muzica, prietenii si nu in ultimul rand, Ramnicul…

MDP: Ocupati functia de director Kiss FM, iar pozitia unui director este una foarte importanta in radio. Care este configuratia unei zile de munca, pornind de la atitudine, concept, pina la implementarea programului?

Teodor Brucar: Tot ceea ce se intampla in radio este foarte important, un director trebuie sa stie sa le faca pe toate si curatenie, la propriu, daca e nevoie. Dupa 20 de ani de radio si peste zece mii de ore de emisie, cred ca am acumulat ceva experienta. Ceea ce e fascinant este ca zilele nu seamana prea mult una cu alta, nu sunt momente de plictiseala, n-ai timp sa te gandesti la problemele personale. Totul e pe „repede inainte". Atitudinea trebuie sa fie una stenica, prietenoasa, de implicare totala. In privinta conceptului, a implementarii programului nu pot face prea multe. Kiss FM Ramnicu Valcea face parte dintr-o retea nationala si exista o conceptie unitara in privinta programelor si a muzicii difuzate. In perioada de „pionierat", in FM-ul romanesc existau posturi de radio, unde, personalitatea directorului de programe era evidenta, mai dadea o mana de ajutor si animatorul sau DJ-ul. Oricum, radioul, fiind un organism viu, s-a schimbat, s-a dezvoltat, s-a diversificat foarte mult in ultimii cinsprezece ani, ca si viata, de altfel.

MDP: Domnule Teodor Brucar, de cind emite Kiss FM pe plan local si care este aria sa de acoperire?

Teodor BRUCAR: Kiss FM Ramnicu Valcea functioneaza din decembrie 2005. Este statie regionala, ceea ce inseamna ca poate fi ascultat pe o arie destul de mare. Emitatoarele se afla amplasate pe Muntele Cozia, practic sunt acoperite judetele: Valcea, Arges si, partial, judetele: Sibiu, Olt, Dolj, Gorj.

MDP: Despre pastrarea atributelor pe care le are brandul Kiss FM, ce puteti relata?

Teodor Brucar: Sunt pastrate toate „ingredientele" Kiss FM, pe plan regional noi avem responsabilitatea stirilor si a pubilicitatii. Sa nu uitam ca suntem un radio comercial, nu primim subventii, nu sunt abonamente. In privinta audientei suntem si in acest an „Nr.1". Asta inseamna ca „reteta" Kiss FM este valabila, ca oamenii ne asculta cu placere, ca optiunea „fara politica" este una corecta. Daca veti avea rabdare sa faceti „anatomia" si „fiziologia" unei ore de emisie la Kiss Fm, veti intelege care e filozofia acestui post de radio ce face parte din SBS Broadcasting Group, un trust media pan-european si care detine in Romania: Kiss FM, Magic FM, One FM, Kiss TV si Prima TV. In 2007 a fost cumparat de compania de origine germana, PROSiebenSAT.1AG.

MDP: Asadar, presa audio, presa scrisa, dar si video pentru o perioada buna de vreme. Cit din sinele dumneavoastra va mai apartine sau profeisa il stapineste fara frontiere si fara vamesi?

Teodor Brucar: Fara frontiere si fara vamesi, hmmm, stiu eu? Imi place sa cred ca sinele nu a fost afectat, n-am fost si nu-s vedeta, nici macar pe plan local, am incercat doar sa-mi fac bine treaba, sa-i inteleg pe oameni si nevoile lor. Cei care m-au ascutativazut stiu acest lucru. Nu vreau sa par altfel decat sunt. Poate asta e un defect, dar nu ma pot schimba. Am ramas egal cu mine insumi si asta ma face sa nu-mi fie rusine cand ma uit seara, in oglinda, dupa o zi de munca.

MDP: Omul de radio trebuie sa fie creativ, flexibil, spontan, dar si echilibrat. Cum isi gestioneaza domnul Teodor Brucar trasaturile caracteriale?

Teodor Brucar: Asta nu e greu cand esti un om echilibat si rational. Cand ai intrat in studio trebuie sa lasi la usa orice incarcatura emotionala sau afectiva, sa atarni in cui problemele personale, sa uiti durerea fizica, sa te eliberezi de toate apasarile, pe ascultator nu-l intereseaza viata ta, era si-n „decalogul animatorului" de radio o astfel de „porunca": sa nu vorbesti niciodata despre tine". In radio am invatat un lucru foarte important: sa tac!

MDP: In mod cu totul special, ce ati retinut, ca fiind de folos, pentru profesia dumneavoastra, de la scoala de jurnalism BBC?

Teodor Brucar: O, sunt foarte multe lucruri. In cateva cuvinte: onestitate, profesionalism, impartialitate. Nu sunt doar vorbe, cel putin pentru mine.

MDP: Daca datorati cuiva un semn, pentru felul in care v-ati cladit personalitatea sau cariera, este acest interviu un prilej de multumire. Puteti face acest lucru fara rezerve.

Teodor Brucar: Datorez multe semne, mult prea multor oameni. Nu zic acest lucru doar asa, de complezenta. Incerc sa invat in fiecare zi cate ceva si multi oameni ma ajuta. In profesia asta esti pierdut daca nu poti tine pasul cu ceea ce se intampla in jurul tau, cu societatea. Un om cu totul si cu totul special, cu care nu m-am intalnit niciodata si datorita caruia am ales, dupa ’89, aceasta profesie, este Cornel Chiriac, omul de radio care este, si acum, un model pentru mine. Din pacate a fost asasinat in data de 4 martie 1975. Era redactor muzical la Radio Europa Libera… Sper ca de acolo, de sus, sa ma priveasca, asa, cu ingaduinta si sa primeasca tot respectul meu.

MDP: Care ar fi cea mai grea decizie pe care a trebuit sa o luati in cariera?

Teodor Brucar: Stand si privind in urma, cu simpatie (ca sa parafrazez titlul unui celebru film), cred ca cea mai grea decizie de luat, a fost atunci cand a trebuit sa ma hotarasc daca raman la biblioteca sau plec intr-un post de radio privat. Nici acum nu stiu daca a fost decizia corecta, in orice caz a fost una greu de luat. Pentru mine, era o adevarata desfatare sa primesc noutatile editoriale, nu pot uita parfumul inefabil al tipariturii proaspete, bucuria de a citi o carte noua, un autor necunoscut sau altul pe cere-l stiu si-mi e tare drag. Imi mai ostoiesc dorul atunci cand ajung in librarii, o incantare!... Nu pot uita lumina, cu totul si cu totul speciala, ce aparea pe chipul oamenilor atunci cand citeau (atentie: nu e o metafora!). Meseria asta de bibliotecar m-a marcat pentru toata viata, esti un fel de calauza, cu maceta in mana, incercand sa croiesti drumuri prin jungla de informatii, fie ca sunt carti sau discuri.

MDP: Despre revista „Zile si nopti", care stiu ca pretuieste autenticitatea si excelenta in informare si comunicare, ce puteti spune?

Teodor Brucar: "Zile si Nopti" este o revista de timp liber, apare in foarte multe orase din Romania, formatul grafic este acelasi, insa continutul difera de la oras la oras. Libertatea editoriala este foarte importanta, si aici, la Ramnicu Valcea, am incercat sa dam revistei putina greutate prin rubricile culturale. Nu cred ca am gresit prea tare. Nu stiu ce se va intampla cu revista. Piata de print a scazut, din cauza crizei, cu peste 50%, o revista are nevoie de fonduri, macar pentru tipografie, ca sa nu mai vorbesc despre altele… Asadar, incercam sa tinem steagul cat mai sus.

MDP: Cum este receptionata, ca produs media, revista Zile si Nopti?

Teodor Brucar: Revista s-a impus pe piata, apare bilunar, in 10.000 de exemplare si din moment ce dupa o saptamana de la aparitie nu mai gasesti niciun exemplar, in locurile in care se distribuie, inseamna ca oamenii o citesc. Sper ca piata isi va reveni si vanzarile de publicitate vor creste, altfel, nu stiu ce se va intampla, care-i va fi soarta.

MDP: O reusita inseamna daca profesional si personal esti acolo unde ti-ai dori. Sinteti la aceasta borna, domule Teodor Brucar? Va doriti o alta traire, la o turatie mai inalta?

Teodor Brucar: Foarte interesanta intrebarea, stimata doamna Maria Diana Popescu. Nu m-am gandit la acest lucru pana acum. Daca o reusita constituie ceea ce afirmati dumneavoastra, inseamna ca sunt pe autostrada vietii, la acea borna. Totusi, omul e mereu nemultumit, vrea mai mult si mai bine (asta fiind si o lege nescrisa a progresului, nu?). Poate ca-n viitor voi face si altceva, sa scriu o carte, sa deschid un blog, sa ma apuc sa fac fotografii... Nu stiu inca. Pana una alta, am foarte mult de lucru si "opozitia" nu ma lasa sa ma gandesc si la alte proiecte... de viata. Pentu "o turatie mai inalta" este nevoie de un motor mai puternic. Poate ca in viata e bine sa apesi pe acceleratie atat cat iti permit motorul si semnele de circulatie.

Maria Diana Popescu in dialog cu Teodor Brucar, Director Kiss FM - 28 ale lui iulie, 2009

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page