Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Pictorul Nicolai Constantin ; Armonia simfonica a culorilor

Aflandu-se intr-o lunga vizita in Statele Unite, pictorul Nicolai Constantin, prieten si conational cu subsemnatul, dar traitor de peste 26 de ani in Germania, dupa o reusita expozitie la New York, si-a planificat un sejur in Arizona, California si Pensilvania.

Aflandu-se pentru 5 saptamani in Los Angeles, pe langa bucuria de-a explora punctele de atractie turistica si culturala ale marii metropole, a avut placerea sa bucure si sufletele amatorilor de frumos, organizand impreuna cu tanara pictorita Andreea Bagiu, in 26 iulie 2009, o expozitie ad-hoc cu o serie de pasteluri, la centrul cultural al Parohiei Sfanta Treime din Los Angeles, pastorita de P.C. Protoiereu Constantin Alecse.

Nascut la Iasi, Pictorul Nicolai Constantin, absolva Institutul de Arte Frumoase Nicolae Grigorescu din Bucuresti si devine membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania.

Urca repede treptele ierarhiei universitare, pana la aceea de profesor universitar la Iasi si Bucuresti. Are cateva lucrari de arta monumentala in Romania, la Iasi si Vaslui (mozaicuri si grafitto), peste sapte albume de arta, lucrari in muzeele de arta din Romania, acestea nelipsind de la Muzeul National de Arta din Bucuresti si din renumitul Brukenthal din Sibiu (infiintat in 1790), precum si in colectii de arta din peste 19 tari.

Pentru prodigioasa sa activitate artistica a primit peste 15 distinctii interne si internationale. A organizat sute de expozitii personale si de grup in Romania si in multe tari ale lumii.

Nesecatul izvor de inspiratie este marele zacamant folcloristic national, din care ochiul artistului a cules nestemate pure, prelucrandu-le in laboratorul sufletului sau sensibil, oferindu-le lumii.

Manuitorul unui penel de exceptie care reuseste sa lase in urma sa atatea armonii coloristice, atat de felurite si atat de original imbinate, Nicolai Constantin este unul din coloristii valorosi ai artei contemporane romanesti. Tablourile sale sunt adevarate poeme de culoare. Viziunea sa picturala are la baza cea mai autentica sensibilitate a cromaticii romanesti.

In evolutia peisajului romanesc, Nicolai Constantin aduce o anumita muzicalitate de culoare, de o rara savoare, un sentiment de desfatare izvorat dintr-o autentica plenitudine sufleteasca. Pe aceste coordonate se inscrie intreaga sa creatie picturala: peisaj, natura statica, portret si pana la compozitia cu caracter tematic.

Artistul cuprinde in creatia sa specificul national. O atentie deosebita se cuvine a fi acordata horelor romanesti, care sunt dansuri colective si prin intermediul carora, prin magia de culoare si lumina, ingemanate in magia miscarii, artistul releva insusi spiritul dansului in valorile sale arhaice si vesnice, rituale si folcloristice. Traditii, cantece, jocuri, costume, multi dansatori, muzicanti, toate cuprinse de ritm se transforma in elemente picturale.

Arta lui Nicolai Constantin este adanc inradacinata in viata poporului, demonstrand mereu solicitarile primordiale ale sufletului. Muzica si ritmurile miscarii pe care artistul le aude, vede si simte ii stimuleaza fantezia culorilor in sugestive imagini plastice. Prin dans artistul sugereaza diverse stari, de la gratia si siguranta pasului la cele salbatice, dezlantuite in care intensitatea emotiei amesteca paleta coloristica, tocmai pentru a reda miscarea avantata, caracterul de mit al dansului, forma sa de vis si realitate. Astfel artistul reuseste sa transfigureze optic miscarea intr-o viziune plastica redand amploarea, diversitatea si frumusetea peisajului popular al dansului prin culoare.

Nicolai Constantin ramane creatorul unui paradis in care poezia si muzicalitatea culorilor sunt armonizate fericit, umpland sufletul de acodurile unei reusite simfonii.

Ion Anton, Los Angeles

Pagina web a pictorului: www.Nicolai-Constantin.de

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page