Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

O noua obraznicie!

Am citit o data, de doua ori, de trei ori! Daca nu as fi vazut scris, negru pe alb, nu mi-ar fi venit sa cred! Iata ce enormitate debiteaza Antal Arpad, primarul din Sfantu Gheorghe. Un primar din Romania anului 2009! "Am speranta ca presedintelui Basescu nu-i va placea daca romanii din Secuime vor ajunge sa impartaseasca soarta sarbilor din Kosovo. Trebuie sa se orienteze si sa decida ce vrea sa devina; adica, un Milosevici, sau un Tito al Romaniei?!" Aceste cuvinte, de o obraznicie rar intalnita si de o nesimtire marturisita (reluate si de "Condeiul ardelean", saptamanal de atitudine si de demnitate romaneasca!), au fost postate pe blogul primarului Antal Arpad! In fata unei astfel de mizerabile si fara rusine provocari, cateva precizari sunt absolut necesare, intorcandu-se, cu efect de bumerang, impotriva mojiciei fara retinere si a provocarii evidente.

Cu toata antipatia pe care si-a provocat-o si asumat-o presedintele Romaniei, dupa acel "NICIODATA!", rostit raspicat la Budapesta, privind autonomia teritoriala pe criterii etnice a Tinutului Secuiesc, dupa pozitia lui demna de la Tusnad, unde si-a spus, cu claritate, pozitia, de trei ori repetand Articolul 1 din Constitutie ("Romania este stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil"), iritandu-i pe extremistii, revizionistii si sovinii maghiari acolo prezenti, care l-au huiduit si l-au fluierat intr-o maniera cu totul ciobaneasco-marlaneasca, nu cred ca primarul din Sfantu Gheorghe ar avea dreptul sa-l tutuiasca pe seful statului roman. Formula de adresare, corecta si potrivita pentru presedintele Romaniei, este cea stiuta: "Domnul presedinte Traian Basescu". Nu "Basescu", si atat. Un minim respect, un pic de rusine se cer chiar si unui primar autonomist, atata timp cat suntem pe teritoriul Romaniei, al carei presedinte este domnul Traian Basescu. O lacuna comportamentala care spune multe despre goluri in educatie si, mai ales, despre lipsa celor sapte ani de-acasa! Vrea - nu vrea UDMR, vrea - nu vrea PCM, vrea - nu vrea Consiliul National Secuiesc, vrea - nu vrea Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania, vrea - nu vrea Garda Secuiasca, vrea - nu vrea Marko Bela, vrea - nu vrea Tökes Lászlo, domnul Traian Basescu a fost ales, prin vot secret, presedinte al Romaniei! Asa ca minimul respect se cuvine, daca nu atat pentru seful statului roman, atunci macar pentru recunoasterea unui vot democratic.

Personal, m-am convins, recent, ca atat UDMR, cat si PCM sfideaza, categoric, acest act democratic: recunoasterea rezultatului votului! Apoi, nu cred ca domnului presedinte Basescu ii va placea amenintarea lui Antal Arpad. Cred ca nici n-o va trece cu vederea! Iresponsabil, primarul din Sfantu Gheorghe isi permite "sa intuiasca", sa sugereze ca s-ar putea ca "romanii din Secuime sa impartaseasca soarta sarbilor din Kosovo!" Ce neobrazare! Chiar uita, insul, ca romanii din Secuime traiesc pe pamant romanesc, nu in Kosovo? Cum sa impartaseasca ei, asadar, soarta sarbilor din provincia secesionista albaneza, care si-a declarat, unilateral, autonomia teritoriala, rupandu-se de Serbia? Chiar sa nu stie, cumva, primarul din Sfantu Gheorghe ca acel colt de pamant sarbesc, la care atata au ravnit albanezii kosovari, este leaganul nasterii statului sarb, ca de Kosovo Polje ("Campia Mierlei") se leaga radacinile, istoria si trecutul fiecarui sarb adevarat? Mergand mai departe, l-am intreba daca a deschis vreodata cartea adevarata a Istoriei Romanilor, pentru a afla, prin anumite similitudini, care-i locul nasterii reale a poporului roman, de care se leaga durata, continuitatea neamului nostru! Chiar n-a auzit niciodata de Sarmizegetusa Regia, de cetatile dacice din Muntii Orastiei? Stie el unde, pe ce teritoriu se afla? Nu ii este rusine sa confunde Ardealul cu Kosovo? Domnului presedinte Traian Basescu, Antal Arpad ii cere "sa se orienteze si sa decida" ce vrea sa devina: adica, "Milosevici, sau un Tito al Romaniei"! Alta nerusinare! Cum isi permite asemenea obraznicie un primar din Romania, care, conform Constitutiei si legilor romanesti, a depus un juramant de credinta si de fidelitate fata de aceasta tara?

De fapt, nimic nu ne mai mira! Prea au fost lasati sa zburde miseii pe aceste meleaguri romanesti, mereu ravnite, mereu vanate, mereu injurate! Primarul din Sfantu Gheorghe nu-i la prima lui apucatura pe aratura. Cel care achizitioneaza vile scumpe, in plina criza economica, dar care pe el nu-l atinge, chiar deloc, cere ca desenul floral al parcului sa aiba culorile rosu - alb - verde. Adica, ale steagului Ungariei! El devine dusmanul Teatrului "Andrei Muresanu", dandu-i un buget de mizerie, cu care nu va putea, in niciun caz, supravietui. In schimb, devine cat se poate de saritor si de darnic atunci cand este vorba despre EMI, organizatie recunoscuta pentru activitatile ei sovine si iredentiste. Cum tot atat de darnic se arata cand vine vorba despre promovarea imaginii, in ideea reabilitarii si cosmetizarii imaginii criminalului de razboi, Wass Albert, condamnat la moarte in contumacie, care a ordonat, in toamna anului 1944, pe timpul Diktatului de la Viena, uciderea romanilor nevinovati de la Muresenii de Campie si Sucutard. Tot Antal Arpad este cel care propune ca pana si uniformele Politiei Comunitare sa fie inscriptionate bilingv! In aceasta criza mondiala, lui, prin Secuime, ii merge bine, din moment ce, din banii publici ai contribuabililor, a achizitionat 30 de camere video, cu 150.000 de lei! Iar ca ispravile lui sa fie si mai multe, el anunta chiar schimbarea placutelor bilingve cu denumirea strazilor. Pai, cum sa le schimbe? Ele exista, si inca de multa vreme! Exista, ce-i drept, dar nu pe placul lui Antal Arpad. Deasupra va fi, de-acum inainte, denumirea in limba maghiara, abia apoi in romana, limba oficiala in stat, conform Constitutiei! Dupa el, Sfantu Gheorghe si noi ne-am afla in Ungaria, nu in Romania!

Nu exista, din partea lui, acel minim respect: nici pentru presedintele tarii, nici pentru Romania!

LAZAR LADARIU

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page