Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Protocol de colaborare pentru românii din strainatate, încheiat de Patriarhie si Departamentul pentru Românii de Pretutindeni


Bucuresti, 16 oct /Agerpres/ - Patriarhia Romana si Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni au semnat marti un protocol de colaborare prin care Biserica Ortodoxa va beneficia de "parghiile institutionale si financiare" de care are nevoie pentru a demara proiecte educationale si culturale in vederea sustinerii romanilor aflati in strainatate.
"Ne-am declarat si altadata foarte multumiti de aceasta cooperare si nadajduim ca, in pofida greutatilor pe care le parcurge poporul nostru si tara noastra, vom putea sa implementam proiecte in afara granitelor tarii in beneficiul romanilor de pretutindeni, pentru ca atat Biserica-mama, cat si Guvernul Romaniei, institutiile statului sunt preocupate pentru pastrarea identitatii nationale, culturale si spirituale a fratilor nostri care din motive binecuvantate au fost nevoiti sa plece si sa se stabileasca definitiv sau temporar in alte tari de pe mapamond. Patriarhia Romana a anticipat, oarecum, dezvoltarea acestui fenomen al migratiei prin intemeierea de eparhii si multe parohii, a trimis foarte multi preoti romani din tara in misiune pentru fratii nostri din strainatate si ne-am bucurat si de o anumita intelegere din partea statelor gazda si mai ales a bisericilor crestine majoritare din tarile respective", a declarat episcopul vicar patriarhal, Ciprian Campineanul.
El a spus ca prin acest protocol semnat intre cele doua institutii, pentru un an, se vor demara mai multe programe destinate romanilor din strainatate care presupun constructia unor biserici sau a unor biblioteci, dar si punerea la dispozitie a unor parohii ortodoxe in strainatate, "in special in zonele in care nu exista misiuni diplomatice ale Romaniei".
"Partile colaboreaza pentru efectuarea in comun a urmatoarelor programe, proiecte si actiuni: constructia, reparatia, conservarea si dotarea bisericilor romanilor de pretutindeni, renovarea si intretinerea de muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arta, monumente funerare, placi comemorative, cimitire si altele asemenea, protejarea si revitalizarea traditiilor si obiceiurilor romanesti, proiecte educationale pentru romanii de pretutindeni, constructia, renovarea, intretinerea si dotarea bibliotecilor romanilor de pretutindeni. (...) Partile vor efectua demersuri comune pentru sustinerea proiectelor promovate de Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni, inclusiv prin punerea la dispozitie, in masura posibilitatilor, a spatiilor folosite de parohiile ortodoxe romanesti, in special in zonele in care nu exista misiuni diplomatice ale Romaniei", a precizat Ciprian Campineanul.
La randul sau, Natalia Intotero, secretar de stat la Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni, a declarat ca va sustine proiectele initiate de Patriarhia Romana prin toate "parghiile institutionale si financiare" de care Biserica Ortodoxa are nevoie.
"Apreciez rolul extrem de important pe care Biserica Ortodoxa Romana il are in mentinerea unitatii comunitatilor romanesti din strainatate si in educarea tinerei generatii in spiritul valorilor autentice crestine romanesti. Biserica este si va fi intotdeauna pivotul in jurul caruia se dezvolta fiecare comunitate romaneasca, fiind cel mai puternic liant intre romanii plecati peste hotare si tara-mama. Bazandu-ma pe colaborarea de pana acum, dintre Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni si reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane in strainatate, imi exprim speranta ca parteneriatul pe care l-am incheiat astazi va incuraja dezvoltarea cat mai multor proiecte care sa imbogateasca dimensiunea spiritualitatii romanesti de peste hotare. Va asigur de intreaga deschidere a Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni de a pune la dispozitia dumneavoastra parghiile institutionale si financiare de care aveti nevoie pentru a depasi obstacolele intalnite", a afirmat Natalia Intotero. AGERPRES
ID: 2832290; Data: 2012-10-16 17:51:04; Redactori: cbi/cbi

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page