Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Altetele Regale, la ceremoniile prilejuite de aniversarea a 90 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia


Bucuresti, 16 oct /Agerpres/ - Principesa Margareta, Principele Radu si Principele Nicolae au participat luni la Alba Iulia la ceremoniile prilejuite de aniversarea a noua decenii de la incoronarea ca regi ai Romaniei Mari a suveranilor Ferdinand si Maria la 15 octombrie 1922.
Familia Regala a sosit la Alba Iulia cu trenul regal, fiind intampinata de sute de oameni si de autoritatile locale si judetene. Dupa intonarea Imnului de Stat al Romaniei si a Imnului Regal, Altetele regale au fost primite in mod traditional cu paine si sare.
Invitati si oficialitati au participat apoi la un Te Deum oficiat in Catedrala Incoronarii, construita in anii 1921-1922 cu prilejul incoronarii Regelui Ferdinand si Reginei Maria. La intrarea in catedrala, care este simbol si monument al unitatii nationale, se afla portretele votive ale Regelui Ferdinand si Reginei Maria.
In cuvantul sau, arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia, Irineu, a salutat prezenta in catedrala regala a Altetelor lor regale si a evocat 'actul providential din istoria neamului nostru' din octombrie 1922. Dupa slujba, Altetele au avut o intrevedere privata cu arhiepiscopul Irineu si cu oficialitatile judetene, din partea carora au primit o icoana, un album despre Alba Iulia, o medalie aniversara dedicata acestui eveniment si o pictura cu Catedrala Incoronarii semnata stefan Popa Popa's.
Un alt moment oficial a fost vernisajul expozitiei itinerante '90 de ani de la Incoronarea de la Alba Iulia', fiind expuse in premiera in Sala Unirii in ultimele noua decenii coroanele purtate de Regele Ferdinand si Regina Maria, sceptrul Regelui Ferdinand, fastuoasele mantii de incoronare, alaturi de numeroase documente, publicatii, imagini, medalii sau obiecte de mobilier, marturii ale unui moment extrem de important din istoria poporului roman.
Piesa reprezentativa a patrimoniului cultural national, coroana de otel cu care a fost incoronat Ferdinand, a fost confectionata la Arsenalul armatei din otelul unuia dintre tunurile capturate de armata romana in confruntarea cu trupele turcesti la Plevna in 1877. Cu ea au fost incoronati atat Carol in 1881, cat si Mihai in 1940.
Sceptrul Regelui a fost realizat cu doi ani inainte de evenimentul istoric din 1922. Lucrarea a fost finantata printr-o subscriptie publica si a fost inmanata in mod solemn Regelui Ferdinand la 10 mai 1920. Sceptrul a reprezentat un semn al recunostintei cetatenilor romani pentru rolul esential pe care l-a jucat Regele in cursul Razboiului pentru Intregirea Neamului.
Coroana de aur a Reginei Maria a fost realizata la Paris, la comanda Parlamentului Romaniei, de casa de bijuterii Falize, din aur transilvanean, si a costat 64.280 de franci. Proiectul coroanei in stil bizantin, decorata cu motive vegetale, a fost conceput de Costin Petrescu, avand ca sursa de inspiratie coroana doamnei Despina Milita, sotia lui Neagoe Basarab, de pe fresca Manastirii de la Curtea de Arges. Un accesoriu neobisnuit pentru coroana sunt pandantivii laterali, specifici diademelor imperiale bizantine. Cele doua pandantive au fiecare cate un scut heraldic - unul reprezinta stema Regatului Romaniei, iar celalalt insemnele heraldice ce arata descendenta Reginei Maria din Casa de Edinburgh.
Regina Maria a comandat o copie a coroanei, care se afla expusa la Muzeul Maryhill din Statele Unite ale Americi. Fata de original, exemplarul din 1923 a fost realizat din argint aurit si nu din aur.
Tot pentru incoronarea din 1922 au fost confectionate special si fastuoasele mantii regale.
Printre cei care au luat cuvantul la vernisaj s-a aflat si primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, care a dat citire unei scrisori adresate Regelui Mihai, care este si cetatean de onoare al orasului, dar si muzeografi care au evocat evenimentul care a avut loc la 15 octombrie 1922, act supranumit 'Intabularea Transilvaniei pe Romania', si prin care s-a consfintit actul istoric de la 1 Decembrie 1918.
Peste o mie de oameni, multi dintre acestia afisand fotografii cu Regele Mihai si cu familia regala, au asistat alaturi de Altetele regale la o parada a portului popular, la o demonstratie de manuire de arme sustinuta de Regimentul 30 Garda 'Mihai Viteazul' si la un spectacol oferit de Muzica Militara a Regimentului 30 Garda 'Mihai Viteazul'.
Incoronarea de la Alba Iulia a fost momentul simbolic care a incununat procesul de creare a natiunii romane si a statului ei. In fata reprezentantilor tuturor provinciilor romanesti, a armatei si clerului, a reprezentantilor corpului diplomatic si a trimisilor speciali ai unor state, a avut loc un ceremonial fastuos, urmat de o mare serbare populara. In conditiile in care populatia orasului era de doar cateva mii de locuitori, la parada militara au participat atunci 50.000 de soldati. Prin intermediul presei si a cinematografului, evenimentul incoronarii de la Alba Iulia a ajuns cunoscut in intreaga lume.
Alaturi de intrarea lui Mihai Viteazul in Alba Iulia in 1 noiembrie 1599 si actul Unirii de la 1 Decembrie 1918, ceremonia incoronarii din 15 octombrie 1922 reprezinta cel de-al treilea mare eveniment gazduit de acest oras de-a lungul istoriei sale.
Pentru desfasurarea manifestarilor de la Alba Iulia care au marcat implinirea a 90 de ani de la incoronare, autoritatile au alocat un buget de 200.000 de lei. O firma de asigurari a achitat polita in valoare de 10.000 de euro pentru a fi posibila aducerea de la Muzeul National de Istorie a Romaniei a coroanelor si a celorlalte obiecte de patrimoniu, evaluate la 15 milioane de euro. Manifestarile se vor incheia luni seara cu un foc de artificii. AGERPRES
ID: 2831231; Data: 2012-10-16 17:43:16; Redactori: suz/suz
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page