Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

"Un sfat pentru românii ramasi în tara: Fugiti, fratilor"Catalin Frandes are 45 de ani, este din Roman si a ajuns in Anglia in 2003. Este asistent medical si locuieste in Rugby.
A plecat din tara din cauza banilor. “Ca sa intelegeti situatia financiara prin care treceam, pot sa va spun ca cel putin 75% din veniturile noastre se duceau pe mancare - pentru mine, sotie si cei doi copii”- povesteste Catalin Frandes intr-un interviu pentru “Ziarul Romanesc”.
Sotia lui lucra ca profesoara de romana iar el, ca asistent medical. “Salariile nu ne ajungeau, aveam datorii la banci, ce puteai cumpara azi cu 5 lei, maine era 10 lei. Am spus ca cel putin 75% din venituri se duceau pe mancare ca sa intelegeti ca pentru intretinere de exemplu nu ramanea mai nimic. Mergeam pe minus in fiecare luna”.
De aceea, in 2002, Catalin Frandes a decis, impreuna cu un grup de colegi, toti asistenti medicali, sa plece in Italia. In timp ce astepta documentele,  a vazut un anunt cu o oferta de munca in Anglia.
"Mi se ofereau £11.500 pe an, lucru care pentru mine era enorm. Am sunat la numarul de telefon, oamenii de acolo au decis ca nivelul meu de engleza este satisfacator si am fost chemati la Brasov, la un interviu cu angajatorul britanic. A trebuit sa ma imprumut din nou, pentru ca noi practic nu aveam nici un ban”.
A urmat toate procedurile, a trecut interviul, iar in noiembrie 2003 a ajuns in Anglia.
“Nu iesisem niciodata din tara si mi se parea ca traiesc un vis. Am plecat cu alti 16 romani si ne-au dus la un hotel unde am facut o saptamana de training. Eu am doi copii, Ioana si Andrei. De cand i-am luat de la maternitate m-am ocupat de ei, iar asta era cea mai lunga perioada de cand nu i-am vazut”.
Dupa saptamana de training, a gasit un telefon public si a sunat acasa. “Mi-a raspuns fetita mea Ioana si mi-a spus - "Tata, daca promitem ca suntem cuminti, te intorci acasa"? Am izbucnit in plans si imi dau lacrimile si acum, cand imi amintesc”.
Ulterior, romanul si-a reintregit familia in Anglia. Sotia lui si-a gasit un loc de munca in aceeasi clinica. Povesteste ca au ajutat multi romani: “Am fost ajutat si am ajutat la randul meu. Chiar oameni necunoscuti, le-am facut un loc la mine in casa. Mi-ar lua doua zile sa povestesc numai de cate ori a trebuit sa doarma copii cu mine in camera, pe jos, sa facem loc musafirilor. Cu timpul insa, am inceput sa vad ca oamenii te pot dezamagi, asa ca am inceput sa ii filtrez mai bine pe cei pe care ii ajut”.
Nu s-ar mai intoarce in Romania: “In Anglia nu strang bani, nu pot sa zic ca am bani. In Anglia am un serviciu. Cu ajutorul acestui serviciu imi fac familia fericita, mancam ce vrem, bem ce ne permitem, mergem in vacante, nu strang nici macar bani pentru zile negre. Nu mai cred in aceste "zile negre", pentru ca avem asigurari de sanatate, nu trebuie sa strangem bani sa dam la medici, iar daca ramanem vreodata fara serviciu, sunt convins ca ne vom descurca sa gasim altul”.
Iata ce crede despre cei care strang bani in Romania: “In '89, soacra mea avea stransi vreo 75.000 de lei. S-au devalorizat, a ajuns sa cumpere cu ei prosoape pentru inmormantare. Dupa 20 de ani, soacra mea traieste, e sanatoasa, iar prosoapele s-au "deteriorat". Nu vreau sa fac aceeasi greseala”.
Romania e tara in care s-a nascut, dar vrea sa o vada de acum incolo “doar ca turist”.
“Nu ma deranjeaza oamenii in general, ci autoritatile. De fiecare data cand am mers in Romania am patit cate ceva. Ba un vames cu chef exagerat de munca, ba un politist care avea o problema cu masinile cu volan pe dreapta”.
Daca ar avea ocazia sa le transmita ceva romanilor ramasi in tara, mesajul ar fi:
“Celor din Romania, in actualul context politic si economic, le-as spune doua vorbe: Fugiti fratilor!”
Sursa: Gazeta Romaneasca - Italia

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page