Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Apel la justitia imanenta   Un batran, 87 de ani si sotia sa, 82 de ani, au cumparat, in 1999, o casa, in BALTIMORE, GWINN OAK, platita integral in acelas an.
   In anul 2007, pentru a-l ajuta pe fiul lor cel mare (62 ani), care, datorita divortului, a ajuns fara locuinta, fara bani, fara asigurare si fara credit ca urmare a unui faliment anterior, batranii au contractat un imprumut pe casa lor, de 60.000 de dolari, bani pe care i-au dat fiului lor cel mare, impreuna cu alti 20.000 dolari, deci, in total 80.000 dolari, cu care, acesta, a achitat pretul de cumparare al unei case, dintr-o alta localitate din  Maryland.
   Acestei tranzactii, respectiv acestui credit de 60.000 de dolari, i s-a opus fiul cel mijlociu al batranilor, care, cu cativa ani in urma, fusese inclus in actul casei ca coproprietar, el fiind considerat, la acea data, mostenitorul celor doi batrani. Opozitia mijlociului fiu s-a concretizat prin instituirea unei ipoteci de 60.000 de dolari pe casa fiului cel mare, din Maryland. Nu e de neglijat respectul fiului mijlociu fata de cei doi batrani, care, atunci cand i-au cerut sa semneze un nou act de proprietate, in care el sa nu mai apara ca proprietar, a semnat, dand astfel posibilitatea, fiului cel mare, sa se instaleze, el, ca proprietar, joint tenant.
   Fiul cel mare, impreuna cu noua sa sotie, desi avea casa cea noua buna de locuit, a ocupat, vreo trei ani, bassementul casei batranilor, din Baltimore, orasul fiind mai potrivit pentru desfasurarea activitatilor lor.
   In 2011 si 2012, fiul cel mare a avut de suportat stari de sanatate foarte grave, finalizate printr-o operatie de cancer, iar la cateva luni distanta, o operatie de “triple by-pass”. Inca dinaintea operatiei de cancer, cand urma un tratament de chimoterapie, sotia acestuia (cea de a doua) a plecat in Romania si nu s-a mai intors pana in prezent, astfel ca o buna parte din timpul suferintei l-a petrecut in casa parintilor, nu in bassement ci in living-room, iar inainte de cea de a doua operatie, batranii l-au trecut pe actul casei lor, drept coproprietar. Au facut acest act pe considerentul ca datorita invaliditatii dupa aceasta, foarte grea operatie, nu va mai putea munci la ferma agricola inceputa la noua casa si va locui cu ei, in casa acestora, formand o familie, asa cum, cu ani in urma, au trait cu fiul mijlociu, cand acesta era neinsurat. Acum, fiul cel mare, inzdravenit, a plecat la ferma lui, a reluat activitatea si refuza, cu obstinatie, sa renunte la proprietatea asupra casei batranilor, facandu-le, acestora, ultimele zile, un cosmar. Trebuie precizat ca in actul de proprietate asupra casei batranilor este prevazuta formula “joint tenant” ceea ce inseamna ca batranii nu mai pot face acte de dispozitie pe casa lor (testament, vanzare, intrarea la azil, donatie etc.), decat numai cu acordul fiului proprietar.
   Fata de aceasta situatie, batranii intreaba:
-Exista vreo posibilitate de a-si recapata dreptul de proprietate absoluta asupra casei lor, drept pierdut ca urmare a presiunilor psihice si stigmatizarii batranilor cu dementa?
 -Exista posibilitatea ca fiul proprietar (cel mare) sa preia creditul (mortgage-ul) existent pe casa parintilor, in schimbul ipotecii de 60.000 dolari, existenta pe casa lui?
Draga cititorule, daca cunosti vreo solutie sau poti da un sfat celor doi batrani cazuti in necaz, numai pentru ca au facut un bine fiului lor, esti rugat sa o faci.

   Baltimore – 12 august 2012 –  A consemnat, Gheorghe Tanasescu.

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page