Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din lumea... lui Stanley Kramer (1052)


“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus


* Unii dintre dumneavoastra sunt familiari cu numele poetului si umanistului italian Francesco Petrarca, autor al unor studii istorice si filosofice si parintele unui curent liric care-i poarta numele-petrarchism. Personal, printre "Secretul meu", "Despre viata si singuratate" si celebru poem alegoric "Triumfuri", in care isi marturiseste dragostea fata de Laura de Noves, imortalizata in versurile sale, m-am regasit alaturi de Petrarca in acest aforism: "Nu simt alta placere decat a invata."
 Inca din secolul I, AD, filosoful Plutarh din Cheroneea ( 46-127 ) ne spunea, pentru cei care au avut curiozitatea sa deschida "Scrieri Morale", ca "radacinile si tulpina onestitatii si virtutii consta in educatie, in citit, in lectura". Acest subiect a constituit obiectul multor studii, care au ajuns in corpore la concluzia ca atat timp cat traiesti, invata cum sa traiesti. Daca, prin absurd, credeti ca nu mai aveti nevoie de citit, lectura, invatat, va redau cuvintele filosofului american, George Santayana, care ne-a spus ca "pana si cea mai inteleapta minte are ceva de invatat - Even the wisest mind has somethin yet to learn". Doar pentru informarea dumneavoastra, acest subiect a fost atins si de Capetenia Tribului Nativo American Seneca, Segoyevata-Red Jacket, care si-a indemnat membrii tribului la lectura, la invatat !!! Scriitorul Ray Bradbury ne spunea ca exista infractiuni mai mari decat arderea ziarelor-publicatiilor; una dintre ele este faptul ca nu le citim.
Incerc de decenii, din nefericire fara rezultat, sa-mi explic care este ratiunea ca din multitudinea comunitatilor care convietuiesc pe pamant american, suntem singura pentru care limba stramoseasca, nu prezinta nici cel mai mic interes. Ce formatie educationala, intelectuala, morala, patriotica, spirituala, poate avea un asemenea popor. Ma intreb, sa nu inteleaga nimeni din comunitatea romaneasca din Statele Unite ale Americii sau dintre cei care reprezinta TARA in afara perimetrului national, definitia data de intelectualul de exceptie si patriotul desavarsit, Lazar Ladariu, si aflata pe coperta revistei: "Limba este suportul vietii neamului nostru, candela dainuirii uni popor." Refuz sa cred ca ne regasim ca popor in definitia data de numitul HR Patapievici!!!
Chiar daca deranjeaza si sunteti deja familiari cu ea, va reamintesc remarca facuta de Eminescu in Opere, IV, Publicistica, Univers Enciclopedic, Bucuresti, p.29, referitoare la "tara care prin activitatea institutiilor ei, incurajeaza ignoranta, neconsecventa, lipsa de caracter, ba le decoreaza chiar, dovedeste ca este in descompunere". Nimeni din cohortele si legiunile de pretinsi politicieni nu realizeaza ca tot ceea ce se intampla in Romania constituie un anacronism si o deviere de 180 de grade de la standardele internationale.
Ne uitam peste Prut, fara a realiza ca acest lucru poate genera dezmembrarea tarii; ignoram total faptul ca nimeni nu ne vrea  din cauza tarelor comportamentale genetice pe care le avem; trecem sub o nemeritata tacere ca anumite organizatii internationale cer scoaterea noastra din Europa, ca si cum am fi locati geografic dincolo de Urali; nu stim sau nu dorim sa ne reamintim ca inca din 1917, Ottokar Von Czernin, Ministrul de externe al Imperiului Austro-Ungar, a propus Rusiei Tariste - paradoxal, cu care se afla in razboi -, dezmembrarea Romaniei; uitam ca  in 1924 Iosif Visarionovici Dugajvili Stalin a ridicat aceeasi problema, la insistentele lui Bella Kun: ignoram total faptul ca Germania nu ne iarta ca in cele doua razboaie mondiale am plecat pe front cu ei si am intors armele impotriva lor; uitam ca in 1964 planul academicianului Valev, prevedea acelasi lucru si daca Romania nu avea un conducator de talia celui impuscat ca un animal de prada in sfanta zi de Craciun, tara era dezmembrata: nu dorim sa admitem ca daca nu era presedintele George W Bush, care s-a indragostit subit de Romania, aderarea tarii la structurile NATO si UE, nu era luata in calcul din cauza standardelor mult inferioare cerute pentru o asemenea aderare Dar cate nu uitam ? Nu realizam ca in USA lobby-ul romanesc este ca si inexistent, comparativ cu al altor tari est europene, iar Budapesta sustine mai mult decat Bucurestiul, integrarea Republicii Moldova in structurile europene?!? Apropo, cred ca se cunoaste existenta unor organizatii care doresc o Moldova Mare, pana in curbura Carpatilor, similara celei existente pe timpul lui Nagy Istvan, pardon, Stefan cel Mare.
Cu actualul fond de incompetenti si cu cel care se prefigureaza dupa alegerile din decembrie 2012, orice este plauzibil, bazele de la Deveselu  ne mai constituind de mult punctul de atractie pentru Romania. S-a reusit ca o tara care a avut diplomati de talia lui Titulescu, Manescu, Geoana sa fie intr-un conflict pemanent cu toti vecinii. Cat credeti ca va mai dura o asemenea stare de lucruri ?
Toate, dar absolut toate acestea au fost generate de infantilism politic, stupiditate, ignoranta, lacomie, dorinta de putere si nivel educational revoltator de rudimentar.
Iarasi trebuie sa va reamintesc de amiralul Isuroko Yamamoto, autorul operatiunii Tora-Tora, indreptata impotriva bazei militare navale de la Pearl Harbor- 7 Decembrie 1941, care referindu-se la America, a declarat: "o natiune, un popor, o persoana care are curajul in cele mai mici amanunte sa-si admita pierderile neajunsurile si lipsurile, va fi imposibil de invins". Se aude pe Malul Dambovitei? Admiteti ceea ce sunteti, desi filosoful francez Albert Camus a spus ca, omul este singura persoana care refuza sa admita ceea ce este. Admiteti ca sunteti ignoranti si marginalizati oamenii de valoare; admiteti ca nu sunteti capabili sa intelegeti conceptul filosofic de democratie, poporul fiind pretabil numai la dictatura; admiteti ca ati distrus baza economica creata de vechiul sistem, aducand tara la stadiul de ruina; admiteti ca cei vinovati trebuie sa plateasca penal, la fel si cei imbogatiti peste noapte, care trebuie sa aiba averile confiscate si intrate in patrimoniul national. Dar cate n-ar trebui sa admiteti !
Singura dumneavoastra consolare este ca in timp ce alte popoare fondau Universitati, romanii construiau Biserici !?! Prima universitate din Europa dateaza din anul 1088 si a fost fondata la Bologna. Las la o parte Oxford - 1167, Cambridge - 1209, sau cele construite in secolul al XIII-lea in Salamanca, Padua, Napoli, Toulouse, Vallaloid, Montpellier, Siena etc. Vecinii nostri, aflati la o aruncatura de bat au construit Universitatea din Pecs, in anul 1367.
Noi, care ne consideram ca existam de mii de ani si am avut prima scriere din lume, chiar inaintea celei Sumeriene, am infiintat prima Universitate in anul 1860, la Iasi, cu scriere Chirilica, deci in urma cu 500 de ani dupa vecinii nostri si cu aproape 800 de ani de la prima universitate europeana.
Domnilor, de aici este diferenta intre noi si.... altii.
Americanii au venit pe Mayflower in 1620. Dupa numai 16 ani, au infiintat Harvard !!! Orice comentariu il consider inutil, tarele genetice se mentin tocmai datorita acestui handicap educational care a pus amprenta pe comportamentul poporului.
Poti sa fii un geniu cerebral, daca la nivel comportamental esti la polul opus, in anumite societati nu valorezi nimic.
A. C. Ton

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page