Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Actiuni ale serviciilor de spionaj maghiare in spatiul

Dupa 1989, colonelul Florian Garz - foarte multi ani ofiter de informatii in structura Directiei de Informatii a Armatei Romane - a indeplinit functia de consilier in Departamentul de Aparare, Siguranta Nationala si Ordine Publica (1991-1997). Competenta profesionala de care a dat dovada pe parcursul carierei sale de militar, in misiuni pe care le-a indeplinit atat in tara, cat si in afara granitelor Romaniei, l-au recomandat pe colonelul Garz si pentru alte functii importante in aparatul de stat. Interesante si deosebit de elaborate sunt insa sintezele sale informative, parte dintre ele regasindu-se intr-o serie de carti pe care le-a publicat dupa 1998. Pentru cei care-i citesc cartile se recomanda sa o faca cu creionul in mana. Sa ia notite si sa mediteze. Eventual sa coroboreze informatiile obtinute si cu altele procurate din alte surse. Desi au trecut aproape 10 de ani de cand emitea anumite aprecieri la adresa posibilelor pericole identificate la adresa sigurantei nationale, acestea se dovedesc acum mai corecte si actuale ca oricand. Am plecat de la aprecierile colonelului Garz in documentarea unor actiuni de spionaj, pe care Ungaria le-a initiat dupa 1918, impotriva Romaniei. Pe parcursul mai multor episoade dorim sa vi le prezentam.

Chiar daca vremurile se schimba, obiectivele raman

Dupa instaurarea regimului condus de Horthy Miklos, Ungaria a inceput o campanie internationala de contestare a prevederilor tratatelor incheiate la Conferinta de Pace de la Paris (1919-1920) si in mod deosebit pe cel de la Trianon, din 4 iunie 1920, prin care Transilvania era recunoscuta "de jure" ca parte componenta a Regatului Romaniei, urmare a actului "de facto" petrecut la 1 Decembrie 1918, la Alba-Iulia si care dadea expresie unui act de vointa romaneasca liber exprimata. Actiunile in plan diplomatic international desfasurate cu multa insistenta de diplomatia maghiara in vederea revizuirii tratatelor au fost dublate de alte actiuni mult mai elaborate, cele desfasurate pe frontul invizibil. Ungaria dispunea in acest sens de mai multe avantaje. Avea retelele informative constituite inca de pe timpul Austro-Ungariei - dar care acum se gaseau "in conservare" -, avea cadre de informatii pregatite chiar pe relatia Transilvania, dar dispunea si de un alt imens avantaj: in zonele locuite compact de etnici maghiari exista un puternic sentiment sovin si iredentist. In aceste conditii Ungaria a putut sa promoveze un spionaj activ intr-o zona de care - cel putin din punctul ei de vedere - nu s-a considerat niciodata despartita sau de care s-a considerat cel mult, doar temporar despartita.

Marea Britanie a sustinut revizionismul

Cel mai mare sprijin in campania sa revizionista, Ungaria l-a gasit din partea Marii Britanii. O buna parte din elita maghiara intretinea si cultiva relatii apropiate cu inalta societate engleza. Un sprijin important l-a acordat politicii promovate de Ungaria, Lordul Rothermere, care conducea un grup de ziare de succes si cu mare influenta in Anglia si in strainatate. Din grupul sau de presa faceau parte 71 de ziare si reviste din Anglia, Statele Unite si Canada, in frunte cu bine cunoscutul "Daily Mail", care avea la momentul respectiv un tiraj de 2 milioane de exemplare. Aceasta campanie era dublata de actiunile de propaganda promovate in strainatate de "Liga Revizionista", ce-l avea in frunte pe cunoscutul scriitor maghiar Ferencz Herczog. Din 1927 cand a fost infiintata si pana in 1940, Liga a publicat 228 de carti, reviste si ziare cu caracter revizionist in limbile germana, italiana, franceza, engleza, spaniola, finlandeza, portugheza si maghiara. Din acest total, un numar de 124 de publicatii se ocupau de "problema Transilvaniei" si ajungeau pe diferite cai si in Ardeal. Societatile feminine maghiare organizate pe baze confesionale, organizatiile si asociatiile culturale contribuiau si ele la propaganda revizionista, asa cum procedau si unii preoti maghiari de diferite confesiuni.

Targu-Mures in atentia serviciilor speciale romanesti

In 1921, Siguranta Statului Roman a descoperit un complot la Arad, pus la cale de organizatia secreta revizionista "Maghiar Fiatolok", organizatie ce avea legaturi in mai multe orase din Transilvania. Un alt complot antistatal a fost descoperit de aceleasi organe de Siguranta in 1923, la Cluj, complot ce avea ramificatii la Targu-Mures si Targu-Secuiesc. Un celebru caz de spionaj maghiar a fost descoperit in 1937 si a fost legat de Partidul Ardelean Maghiar din Romania care, asa cum s-a dovedit, a primit un milion de pengo din partea Presedintiei Consiliului de Ministri al Ungariei. Aceeasi Presedintie a donat tot in 1937, circa 7 milioane de lei Uniunii Culturale Maghiare din Transilvania. In 1939, SSI a identificat o vasta retea de spionaj maghiar formata din 172 de persoane, care avea drept centre de baza Oradea, Targu-Mures si Satu-Mare cu ramificatii si in alte localitati din tara. Perchezitiile au scos la iveala o lista cu fondurile trimise din Ungaria, material informativ si de propaganda antiromaneasca, precum si un post de radio emisie-receptie ce functiona clandestin la Episcopia Reformata din Satu-Mare. In deceniul patru al secolului XX, actiunile agresive ale spionajului maghiar contra Romaniei s-au inmultit. Acest fapt a reiesit si dintr-un raport din 1939 al SSI, care arata ca pana la acel moment au fost descoperite 62 de cazuri de spionaj din care 32 erau maghiare. Dupa cum se poate observa, serviciile secrete romane si-au facut datoria cu consecventa si profesionalism, in ciuda faptului ca Regele Carol al II-lea (1930-1940) a incercat sa si le subordoneze sau sa le ignore munca. Rapoartele si analizele lor n-au fost insa luate in seama, iar rezultatele acestei ignorante dovedite de factorii de conducere s-au vazut in vara anului 1940, cand Romaniei i-au fost impuse grave amputari teritoriale.     

(Urmare in numarul viitor)

NICOLAE BALINT

CASETA 1

"In secolul XXI, Romania va continua sa se prezinte ca o tara vulnerabila fata de actiunile serviciilor de spionaj straine, datorita puterii economice scazute si in continua degradare, a erodarii autoritatii si ineficientei statului, a divizarii scenei politice, dar mai ales din cauza incompetentei, iresponsabilitatii, ineficientei si coruptiei eterogenei clase politice din Romania, care a reinviat traditiile fanariote".

CASETA 2

"Cercurile conducatoare din Ungaria, indiferent de culoarea lor politica, implicate impreuna cu cele din Austria, Germania si Vatican in criza din Yugoslavia, vorbesc tot mai insistent despre necesitatea unei noi ordini europene si sprijina separatismul albanez din Kossovo, nu de dragul acestora, ci pentru a se crea un precedent aplicabil in Voivodina si mai ales in Transilvania".

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page