Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

AM AVUT DREPTATE

Cand am scris editorialul despre gazetarul Petru Romosan ca a fost turnator al Securitatii comuniste, numerosi postaci cretini au sarit ca arsi ca sunt gelos pe scriitorul informator ca e un mare poet. Stupizi catei ai defunctului regim.

Ieri seara pe B1 TV scriitorul Romosan, intr-o emisiune cu George Roncea a recunoscut ca a semnat un angajament cu Securitatea comunista, deoarece ca si secretar la Galeriile de Arta avea pe mana multi bani din comertul cu arta si contacte cu personalitati straine. A incercat sa se apere ca el a fost un „parlit” de informator, dar a dat de inteles ca marii culturnicii de ieri si de azi: Nicolae Manolescu, Ana Blandiana, G. Liiceanu, Mircea Dinescu, si nu numai, au fost agenti de influenta cu grade mari ai Securitati si ai regimului comunist. Barbatul lui Blandiana a fost deconspirat deja de CNSAS. Mircea Dinescu a jucat dublu ca agent al Securitatii si spion racolat de catre Moscova. De fapt, Mircea Dinescu a devenit dizident atunci cand regimul comunist i-a cerut sa restituie o suma uriasa imprumutata de la Fondul Literar de stat, masura prin care regimul controla scriitorii. Dinescu si Jebeleanu aveau cele mai mari datorii la Uniunea Scriitorilor. Astfel, se explica si faptul ca in 1990, ca si presedinte la Uniunii Scriitorilor, Dinescu a avut grija sa devalizeze fondurile asociatiei si sa acopere hotia ante-decembrista.

Romosan merge pe ideea ca cei care calatoreau in Occident au fost racolati de catre Securitate, deoarece la intoarcere dadeau cu subsemnatu’ obligatoriu la ofiterii comunisti. Se mira cineva ca Ana Blandiana, Liiceanu, Dinescu sau Manolescu au calatorit in peste 50 de tari inainte de 1989. Ei nu au dat cu subsemnatu’ marelui Moloch?

Va spun o scurta poveste. In 1980 aveam 6 ani si in modestul si saracaciosul apartament al parintilor mei din cartierul muncitoresc Manastur a venit in vizita marele scriitor C. Zarnescu, redactor la Tribuna. Abia se intorsese din Paris si de la Atena. Am stat cu gura cascata la povestile lui multicolore despre „putredul” Occident. Eram fascinat de lumea de dincolo de cortina de fier. Dar la final, scriitorul ne-a povestit, ca toate aceste excursii in Occident au un pret. Acela de a semna informari la intoarcere in fata ofiterilor de Securitate. Zarnescu i-a zis tatalui meu ca absolut toti scriitorii care calatoresc in Occident, dar absolut toti, la intoarcere trec pe la sediul Securitatii. La 6 ani, eu deja imi puneam mari semne de intrebare, cum asa-zisii dizidenti favorizati de regimul Ceausescu, ca si Manolescu sau Dinescu au vazut absolut toate tarile capitaliste din Europa, fara sa-si plateasca tainul regimului. Bunicii mei au dorit sa viziteze in 1984 mormantul unui unchi mort in razboi in Muntii Tatra. Pentru a obtine amaratul de pasaport pentru Cehoslovacia, tara SOCIALISTA si FRATEASCA, au trecut de nu stiu cate ori pe la Militie sa dea declaratii despre ce fac acolo, pentru a primi pasaportul. In acelasi timp „dizidentii” nostri, cu voie de la „politiune” se plimbau nestingheriti de nimeni prin tarile capitaliste.

Dupa 1990 ei si-au fabricat dosare de dizidenti. Pe fostii informatori sau agenti ai Securitatii comuniste ii poti depista foarte usor. Nu-ti trebuie legitimatie de cercetator la CNSAS. Ei sunt mereu, anual, aceiasi premiati si laureati cu obstinatie ai Uniunii Scriitorilor sau ai Academiei, sau sunt mereu pe listele de excursii in strainatate ale institutilor de stat. Numele lor se repeta, dupa 20 de ani, cu incrancenare securistica, ca inainte de 1989 la beneficiile regimurilor indiferent care, comunist sau post-comunist. De ce se intampla asta in continuare va voi spune intr-un alt editorial.

Consider ca Romosan nu mai trebuie sa traga apa la WC. S-a spalat de tot rahatul in emisiunea cu George Roncea, demascand de fapt culoarele succesului literar in Romania, in fratie cu vasnicii tovarasi ai fostei Securitati. Un viitor istoric ar putea scrie o istorie literara dupa notele lor informative, care sunt adevarate capodopere ale geniului, scrise corect gramatical…

Ionut TENE

12 august 2009

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page