Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Scrisoare foarte deschisa lui Alex Stefanescu

DREPTUL LA REPLICA

Dupa criticul literar Alex Stefanescu, H.R. Patapievici este „unul dintre cei mai

inteligenti romani, care contribuie la gloria tarii’’ (a carei tari?!?)

(Ziarul Financiar, articolul Ce nu spune omul la nervi! ianuarie 2008)

Articolul DVS, Draga Domnule Alex. Stefanescu, „Ce nu spune omul la nervi” din ianuarie 2008, mi-a parvenit abia de curand, de la o cunostinta, care a staruit ca trebuie sa dau o replica. L-am citit si recitit, fiind eu rudimentar in gandire cum spuneti DVS despre mine in articolul pe care l-ati semnat, si de dragul cunostintei mele si mila crestineasca fata de DVS, va raspund:

Eu nu stau in Canada, cum ati scris, eu traiesc activ in Canada din 1980, unde am fost pe rand: spalator de vase, infirmier, gradinar si in ultimii douazeci de ani am fost medic (family doctor ) ceea ce mai fusesem si saptesprezece ani in Romania, dintre care zece medic specialist. Si, fiind io o fire taraneasca incercata prin multe, gresiti cand credeti ca toate ma scot din sarite si ma enerveaza ca pe o soacra. Nu! Revolta mea nu este o enervare ci o adanca mahnire legata de ce se petrece in Romania. De la sat pana-n capitala, de la taranul obidit pana la guvernantii parveniti si pana la intelectualitatea care isi lasa coloana vertebrala acasa, in cuier, cand stie ca va avea de-aface cu preamaritii zilei, in cazul DVS cu H. R. Patapievici.

In articolul DVS, scrieti: Bineinteles ca Horia-Roman Patapievici a gresit,…”. Ce surpriza, sunteti printre putinii critici literari caruia i-a iesit porumbelul adevarului din gura! Dar de scurta durata, ca v-ati speriat de adevar, ati palit si imediat ati incercat sa dregeti busuiocul aratandu-va coltii literari catre mine, rudimentarul: „Sa il acuzi pe unul dintre cei mai mari inteligenti romani, care contribuie la gloria tarii lui…’’. Asa cum DVS va plac replicile lui Caragiale, la fel si mie si mi-a venit in minte; valeu, fugi de-aci ca ametesc, dar mai bine sa ne talmacim.

Intai, daca am lua, absolut intamplator, de pe bulevard o suta de bucuresteni si corect le-am face testul de Intelligence Quotient (IQ) va garantez ca cel putin 25% dintre ei vor avea un IQ superior lui H. R. Patapievici. Pe verificate! Al doilea, vezi Draga Domnule Alex Stefanescu, cu inteligenta e o mare si incurcata problema, pe care DVS, criticut literar de Bucuresti probabil o cunoasteti, dar in cazul unuia dintre cei mai inteligenti romani sau va este teama sa o comentati, sau poate chiar nu stiti cate fac posesorii cu inteligenta lor, cum o folosesc?

Poate va e si teama sa va apropiati de haul haotic deschis de inteligenta oamenilor? Sau sa comentati infinitele feluri in care-isi folosesc oamenii inteligenta: pentru bine sau rau, pentru concordie sau discordie, pentru parvenire sau caritate, pentru luminare sau intunecime prin indoctrinare, pentru dominare sau slugarnicie, pentru libertate sau tiranie si cate altele. Pe toate le fac inteligentii! Opriti-va si meditati, apoi avantati-va in libertate, fiti cinstit. Eu, unul dintre cei 23 de milioane de omuleti patibulari, rudimentari intre timp, am sa va scriu unde l-am fixat eu pe patibularul patapievici (HRP pentru mine). Inainte, insa, subliniez ca printre elitele bucurestene, din care faceti parte si DVS, unii isi inchipuie ca ii doare gatul datorita greutatii inteligentii din cap si fara sa mai judece, isi eticheteaza semenii: idioti, imbecili, cretinini, retardati. Este cazul celor a caror inteligenta nu are nici o greutate! Intelegeti? Deci, lasati neuropsihiatrii sa puna aceste diagnosticuri, DVS ocupati-va de literatura, de critica ei. Eu nu-s literat, nu ma ocup cu literatura. Eu critic societatea umana, ca hobby fac critica sociala, am scris si in POLEMOS, in scrisoarea catre editor. De ce nu? Sunt liber, e inca liber sa critici si chiar nu-i asa de rau pe langa cei ce mint si inseala societatea! Nu? Daca ati fi citit nu ati fi dat in gropi!

1 – De ce HRP, „care si el a scris, la nervi, cateva fraze insultatoare la adresa romanilor, pe vremea cand acestia il tot votau, fara discernamant, pe Ion Iliescu’’ scrieti DVS, ca slab avocat – din oficiu sau platit – al lui HRP, in loc sa insulte poporul roman, istoria si limba lui, inteligent era sa se opreasca cu arsenalul lui inteligent numai la persoana lui Ion Marcel Ilici Iliescu. Asa era normal, drept si curajos. Sau sa iasa in strada, sa cheme bucurestimea la o noua baricada, de data asta impotriva lui Iliescu, sa fi luptat acolo pana la caderea paleocomunistului si-a ochlocratiei sale, nu sa stea frumusel acasa si sa scrie scrisori mieroase Paleologului la Paris, prin care denigra tot ce este romanesc. Si DVS fiind cetatean roman, dupa HRP sunteti tot un omulet patibular. Deci fiind noi egali, va intreb daca ati citit, cu atentie, scrisorile acelea, publicate in volumul POLITICE? Nu cred fiindca oarecum v-ati spalat pe maini in acest articolas, dar v-ati murdarit rau fata, scriind: „el are o opera filosofica de mare anvergura, in timp ce Corneliu Florea nu a produs decat aceste texte fara valoare". Hai sa va satisfac orgoliul personal si sa va spun aveti dreptate, dar, oare nu stiti ca nu se pot scrie texte de valoare despre o non-valoare? Exceptie fac doar criticii literari cu personalitate precara.

2 – Multi in trecut, din ce in ce mai putini in ultimul timp, m-au pleznit cu inteligenta si anvergura operei lui HRP. Dupa cat pricep ei sau sunt obligati sa faca, treaca de la mine. Dar pentru IQ-ul DVS in mod special, pe care nu-l pun in discutie iar cum il folositi ii las pe altii sa va judece, trebuie sa dau un exemplu. Sper ca ati citit, din doasca in doasca, la fel cum Pristanda citea ziarul lui Catavencu, opera lui HRP. Eu fiind rudimentar sunt scutit dar am citit in OBSERVATORUL CULTURAL (NR166/ MAI 2008) eseul lui Florian Roates despre opera filosofica de mare anvergura a lui HRP. Dumnezeule, cum il mai demoleaza academic cu idei si argumente, cum demonstreaza cat a compilat de pe la altii si in acest volum! Trebuie sa-l cititi, altfel ramaneti un semidoct in materie de boierii mintii din urbea DVS. Va mai aduceti aminte tam-tam-ul cu care s-a facut lansarea volumului lui HRP „DESPRE IDEI SI BLOCAJE’’, la care Andrei Plesu a strigat, cat l-au tinut bretelele: „Horia, ai dat lovitura!’’. Curat lovitura, nene Iancule, adicate-le cum lovitura? Pai, asa cum obisnuieste HRP compileaza de pe la straini, cat incape, ca apoi sa-i ocarasca (livresc: imprecatie, cum folositi DVS) pe romani ca nu au o piata nationala de idei si cultura romaneasca este second hand!! Trebuie sa cititi, dupa care veti deveni, cu ajutorul propriului IQ, mai rational cu superlativele la adresa lui HRP. Sa va amintesc ca, in timpul recent, au fost multi temeinic instruiti filosofi, care au remarcat, spus si scris ca daca s-ar scutura volumul OMUL RECENT de tot ce nu-i apartine lui HRP, din 475 de pagini ar mai ramane vreo 150 si alea goale, goale de idei! Vai, vai cum au aruncat pe contribuabilul la gloria tarii in cosul de gunoi! So pa ei, Draga Domnule Alex Stefanescu, nu-i lasa sa spuna ca presedintele inteligentei ICR-ului e gol…

3 – Si mai cum isi foloseste inteligenta HRP? Daca ati rasfoit volumul de POLEMOS (volum de polemica si pamflete nu de arta literara, domnule critic literar) ati fi dat si peste „Tacerea de aur a parvenitilor” ce incepe cu Articolul 24 din Legea 187/ 1999 referindu-se la cei ce lucreaza in Colegiul CNSAS – in care lucra si HRP - articol care spune: nedesconspirarea unui colaborator cunoscut al Securitatii constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani’’! Va aduceti aminte de tovarasul Sorin Antohi colaboratorul Securitatii si prieten cu HRP, cel care l-a tainuit, nu l-a desconspirat desi aflase din dosare ca a fost informator de nadejde al Securitatii? Ei bine, s-a dovedit dar nu a facut nici o zi de inchisoare! Ei cum? Cu inteligenta! Probabil l-a scapat opera filosofica de mare anvergura si… si… niste dosare puse la pastrare… dar stii la loc sigur… mai trebuie s-aldata… La un caz iar… pac … la Rasboiul! (Este de actualitate Caragiale, mai ales la Bucuresti).

4 – Probabil pentru DVS, si altii ca DVS, tot gandire rudimentara au si ceilalti care nu vad cum contribuie (HRP) la gloria tarii de au avut indrazneala la Paris (Radu Portocala) sau mai recent la New York (ziaristi Grigore L. Culian si Robert Horvath) sa critice activitatea presedintelui ICR, ba mai mult sa prezinte nereguli si scurgeri nejustificate din fondurile asa zisei institutii culturale. Care a fost rezultatul? Inteligenta salveaza delapidarea gloriei tarii si HRP a fost intronat alti patru ani de supusul lui, Traian Basescu, fiindca altfel… pac la Rasboiul!

5 – Gata mi s-a facut greata, desi mai sunt si altele... Din partea mea, DVS si altii ca DVS puteti sa scrieti ce doriti, considerindu-ma omuletul patibular cu cea mai rudimentara gandire, voi continua sa aduc argumente impotriva inteligentului DVS prin pamflet si polemica (polemos!). Raman alaturi de ceilalti omuleti patibulari, care realizeaza tot mai clar ce personalitate si comportament are HRP. Cat priveste guvernantii si politicienii de Bucuresti, si ei inzestrati cu inteligenta, isi vad de treburile lor si se fac ca lucreaza la constitutie: care cum apare vrea sa schimbe constitutia! De ce? Ce au cu ea cand ei nu respecta nici o lege, nici macar regulamentele lor de serviciu. Nici Justitia nu mai e interesata sa respecte, sa apere Constitutia Romaniei. Exemplu concret: in august 2006, deci acum trei ani, am depus un denunt penal impotriva lui HRP la Parchetul de pe langa Tribunalul Municipiului Bucuresti, prin care aratam cum a incalcat, ordinar, Articolul 30, aliniatul 7 al Constitutiei Romaniei si ceream sa se faca justitie. Au trecut trei ani, nici o miscare de cercetare penala si nu putem sa credem ca nu sunt inteligenti. Sunt foarte inteligenti, din acelasi grup in care-l puneti DVS pe HRP, dar cate altele nu se pot face cu inteligenta…

Va las, cum zice romanul, in plata Domnului, Draga Domnule Alex Stefanescu!

Corneliu FLOREA

august 2009

Winnipeg – Canada

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page