Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Brasov: A fost inaugurata scoala profesionala germana Kronstadt


Bucuresti, 18 sep /Agerpres/ - scoala profesionala germana Kronstandt cu predare in limba romana, singura de acest fel din tara, a fost inaugurata luni la Brasov.
scoala a fost infiintata la initiativa Clubului Economic German din Brasov, al unui grup de firme straine care isi desfasoara activitatea in acest judet, in colaborare cu Inspectoratul scolar Judetean si primaria Brasov.
"Ideea unui invatamant profesional care sa pregateasca forta de munca pentru firmele straine care isi desfasoara activitatea in Brasov a venit in anii 2008-2009 fiind concretizata in cadrul unei sedinte in cadrul Clubului Economic German din Brasov. Trebuia o implicare mai serioasa pentru pregatirea fortei de munca calificate avand in vedere ca si numarul de absolventi in diverse meserii era insuficient de la un an la altul pentru proiectele existente, dar si pentru cele care se anuntau sa vina la Brasov. (...) In lunile iulie si august, fostul Colegiu Tehnic 'Sf. Voievozi' din Brasov unde va functiona scoala profesionala Kronstadt a fost reabilitat in intregime si modernizat astfel ca astazi suntem aici pentru inaugurarea noii institutii de invatamant care va fi administrata de Colegiul Tehnic 'Mircea Cristea', a declarat managerul companiei INA Schaeffler, implicata in proiect, Alexandru Blemovici.
Pentru anul scolar 2012-2013 s-au inscris 150 de elevi care vor fi pregatiti in doua meserii: operator masini comanda numerica si electromecanici pentru compartimentele de intretinere. Cursurile scolii profesionale germane Kronstadt sunt destinate absolventilor clasei a IX-a si vor dura doi ani. Dupa absolvire vor avea prioritate la angajare in firmele implicate in proiect. Elevii vor face in primul an 60% din programa scolara practica si 40% teorie, iar in anul al doilea 75% practica si 25% teorie.
Elevii vor primi lunar o bursa de 400 de lei din care 200 de lei de la Ministerul Educatiei si 200 de lei de la firmele implicate in proiect.
Prezent luni la deschiderea oficiala a unitatii de invatamant, secretarul de stat in Ministerul Educatiei Stelian Fedorca a declarat ca este incantat sa participe la nasterea oarecum dificila a primei scoli germane din Romania dupa modelul invatamantului dual, invatamant care le va aduce satisfactii celor care s-au inscris la cursurile acesteia.
"Analiza facuta la nivelul sistemului a relevat o grava ruptura intre scoala si piata fortei de munca. Una se pregatea in scoala si alta cerea piata muncii. Implicarea agentilor economici in stabilirea standardelor profesionale si participarea la componenta de instruire practica, reprezinta singura solutie pentru reforma invatamantului tehnic, invatamant care nu a fost bine conturat, si forma prin care acest invatamant devine viabil va fi scoala profesionala. Am certitudinea ca acest proiect va fi un succes si va anunt ca, in perioada 26-30 septembrie, ma voi afla la Stuttgard unde voi lua legatura cu cei care au avut aceasta idee si doresc atat eu, cat si Guvernul pe care il reprezint sa multiplicam la nivel national acest sistem de invatamant", a precizat secretarul de stat.
La randul sau, fostul ministru al Educatiei Daniel Funeriu, prezent la deschiderea scolii profesionale germane Kronstadt, s-a adresat in primul rand elevilor si parintilor prezenti precizand ca au facut alegerea cea mai buna inscriindu-se la aceasta scoala.
"Ati facut alegerea cea mai buna. Aveti sansa sa aveti la Brasov un primar care un an de zile m-a sunat saptamanal si-mi spunea 'haide, sa dam drumul la acest invatamant profesional'. Aveti sansa sa existe in Brasov un grup de firme care reprezinta viitorul orasului, dar de azi inainte aceste firme reprezinta viitorul fiecaruia dintre dumneavoastra. Inca o data, dragi elevi si parinti, ati facut alegerea cea mai buna", a spus Funeriu.
La festivitatea de deschidere a scolii profesionale germane Kronstadt au mai participat autoritati locale, reprezentanti ai Camerelor de Comert Germane in Romania, ai Clubului Economic German din Brasov, Camera de Comert si Industrie Brasov, firmele implicate in proiect, conducerea Inspectoratului scolar Judetean.AGERPRES

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page