Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Valentin Balaj va fi deportat in România dupa 16 ani de sedere pe teritoriul SUASimona Botezan, Washington D.C.

Valentin Balaj (36) se afla la centrul de detentie U.S. Immigration and Citizenship Customs Enforcement (ICE) din Florence, AZ din aprilie 2012 si urmeaza sa fie deportat in Romania. Valentin Balaj a cerut azil in SUA in anul 1996, pe motiv de discriminare religioasa, imediat dupa ce a trecut ilegal frontiera din Mexic in California.
Timp de 16 ani, Valentin Balaj a locuit in California si Arizona; a platit peste 20.000$ taxe pentru solutionarea dosarului sau de imigrare si a fost reprezentat de avocatul Carl Shusterman din California. Cererea de azil i-a fost refuzata, iar la cele doua recursuri, el nu s-a prezentat in fata judecatorilor, deoarece si-a schimbat domiciliul si nu a primit citatia sau pentru ca a ajuns la proces cu o intarizere de 45 de minute. Cele doua absente de la tribunal l-au transformat in “fugitive immigrant” si l-au adus in atentia ICE.
Motivul invocat de ICE pntru arestarea lui Valentin Balaj a fost ignorarea ordinului final de deportare emis pe numele lui in anul 2006. Deportarea lui Valentin alaj contrazice politica de deportari si declaratiile publice ale presedintelui Obama, potrivit carora sunt deportati doar criminalii periculosi, iar autoritatile americane se straduiesc sa rezolve in regim de urgenta, dosarele menite sa mentina familiile unite. Dintre cei 326.488 de imigranti ilegali deportati in acest an pana la 22 iulie, 156.555 nu aveau ”criminal record”. Circa 6% dintre acesti erau imigranti fugitivi.
In dimineata zilei de 3 aprilie 2012, Valentin Balaj a fost ridicat de ICE de pe strada, in apropierea unui supermarket din nordul orasului Phoenix, Arizona, situat la o mila distanta de locuinta personala, unde se afla ca sa cumpere lapte pentru cei cinci copii minori ai sai. ICE incearca sa-l deporteze pe Valentin Balaj desi acesta nu are criminal record, este casatorit cu un cetatean American (Emma), cu care are cinci copii minori, de asemenea cetateni americani. Cel mai mare copil al familiei Balaj are 9 ani, iar cel mai mic are doar 17 luni. Pastorul bisericii penticostale romanesti, frecventate de familia Balaj, a strans 800 de semnaturi de la enoriasi, incercand sa stopeze separarea familiei. Valentin si Emma Balaj detin o afacere “Adult Assisted Live Living” in Arizona din 2005. Ei au cumparat casa de batrani cu sprijinul comunitatii penticostale din zona. Acest tip de afacere este populara printre imigrantii de origine romana din vestul Statelor Unite si reprezinta ocupatia de baza a imigrantilor romani din cultele protestante, stabiliti in CA, OR, WA si AZ.
Situatia disperata a familiei Balaj a fost semnalata de publicatia americana “The Arizona Republic” in data de 31 august:
http://www.azcentral.com/news/articles/20120824romanian-immigrant-detained-family-limbo.html
 Comentariile romanilor de pe Coasta de Est referitoare la situatia familiei Balaj
 Nicoleta Geor: Interesant articol; nefericita situatie!
Adriana Popescu: Incredibil, dar adevarat!
Simona Botezan: Din pacate se intampla si asa. Este doar un exemplu de familie distrusa de sistem. Pentru unii procesul de imigrare in SUA nu este "American Dream" ci cosmarul vietii lor.
 Roxana Gheorghiu: No one is above the law! Nu se poate da vina pe sistem. Atata timp cat cineva se abate de la o regula, de la o lege, este firesc sa suporte consecintele. Nu se poate sa traiesti ilegal de 16 ani in US si sa ti se puna in vedere parasirea tarii, sa ignori prevederi si notificari, si sa ramai aici 16 ani, practic sfidand sistemul.
Darius M. Stangu: Nu sunt impresionat. Omul a avut o serie de oportunitati sa intre in legalitate si le-a ignorat. Deocamdata e ilegal si de bine de rau in tara asta legea se aplica.
 Roxana Gheorghiu. A sfidat practic sistemul American timp de 16 ani. Din momentul in care a intrat in mod ilegal in aceasta tara si pana in prezent. Inadmisibil!!!
Anca Balinisteanu. Am urmarit cu ani in urma un reportaj despre frontiera cu Mexico; interviu luat la o madama in uniforma americana ...de origine mexicana. Avea cetatenie Americana si lucra la frontiera...si, Doamne, cat de serios apara legea care inchidea usa in nasul concetatenilor sai! Deci, dupa dumneaei, potopul! ...not a sermon, just a thought...
Cami Pad: Arizona e un stat cu oameni ai legii mai altfel, sa spunem. Din cate am inteles eu, cei ce isi platesc taxele si nu comit fraude, au sanse sa ramana legal. Presedintele parca a si semnat o lege, nu sunt informata bine,chiar in legatura cu astfel de cazuri. Oricum ar fi e traumatizant.
Darius M. Stangu: Zicea in reportaj ca madam in uniforma a intrat in State ilegal? Sau doar faptul ca era de origine mexicana era suficient sa-i lase pe alti mexicani sa incalce legea, riscandu-si jobul? Eu de exemplu am venit legal in tara asta, si lucrez cu bani publici. Dupa aceeasi logica, daca descopar ca niste romani fura din ei, ar trebui sa inchid ochii si sa-i las in pace, ca doar sunt "concetatenii" mei, nu?
Anca Balinisteanu: Am vazut aseara (n.r. 5 septembrie 2012) un discurs al studentei cu rezultate exceptionale la invatatura, venita in SUA cu parintii ilegal, educata in sistemul american si oricand in pericol sa fie deportata spre o tara pe care nu o cunoaste. Cum ramane cu American dream?! Majoritatea celor veniti ilegal, tot au contribuit la constructia acestei tari. Si eu am venit legal, platesc taxe s.a.m.d. si ce daca? Daca poti sa ajuti pe altul, de ce nu? Mr. Obama?
Darius M. Stangu: Aia e alta poveste. si daca pot sa ajut pe altul, sigur ca il ajut. Dar nu cu pretul jobului meu. Si in nici un caz nu-l ajut sa comita ilegalitati, fie el fratele meu bun.
Alexandru Lucan: ICE procedeaza corect. Un ordin de deportare e un act juridic, iar parerile lui Obama sunt numai niste pareri, nimic mai mult decat promisiuni electorale. Nu exista posibilitatea legala de a ramane in SUA, nici macar prin casatorie cu un cetatean, daca ai trecut fraudulos frontiera in Statele Unite. Valentin Balaj are doua optiuni – azil (care i s-a refuzat deja) sau intoarcerea in Romania, cu o interdictie de intrare in SUA pentru 10 ani si apoi poate sa aplice pentru waiver si cartea verde in calitate de sot al unui cetatean american. Faptul ca are copii nu are relevanta in fata autoritatilor, decat emotionala. Copiii nu au varsta legala pentru a sponsoriza intrarea in legalitate a tatalui lor. Faptul ca locuia in statul Arizona a fost un ghinion. Daca ar fi locuit intr-un stat cu legislatie mai permisiva vis a vis de imigrantii ilegali, probabil ca ar fi ramas in SUA.
Lucia Tudosa: A intrat in 1996 ilegal in SUA pe motiv de" discriminare religioasa"? Sa fim seriosi si cinstiti: in 1996 nu mai exista discriminare religioasa in Romania; tocmai pentru asemenea minciuni au fost deportati o serie de romani din State. Un ofiter de la Immigration a fost consul in Romania dupa '90 si a observat ca sunt romani care depun dosar de azil pe motive de discriminare religioasa si politica. Cum el a stat in Romania ani buni si a vazut ca nu mai exista asa ceva, a inceput investigatiile. De aici a pornit totul, de la incorectitudinea acestor romani. Cine minte sa nu se mire ca trebuie sa suporte consecintele.
Arizona este un stat care lupta asiduu pentru eliminarea imigratiei ilegale. In luna august, guvernatoarea Jan Brewer, a declarat ca statul sau nu va acorda premise de conducere pentru minorii intrati in SUA ca ilegali, impreuna cu parintii lor, desi administratia Obama le-a facilitat intrarea in legalitate absolventilor de studii superioare aflati in aceasta situatie, printr-o varianta de “Dream Act” aprobata in 2012.
In anul 2010, guvernatoarea Jan Brewer a aprobat o lege care da dreptul politiei sa opreasca in trafic orice masina fara un motiv special sau sa legitimize pe strada orice persoana pentru a stabili statutul sau legal in SUA, a declansat un val de proteste la nivel national si discutii aprinse intre politicienii pro si contra imigrare.  Recent, guvernatoarea Arizonei a declarat ca legile federale nu sunt acelasi lucru cu legile statale, ceea ce a declansat o noua disputa intre statul Arizona si autoritatile federale. Guvernatoarea sustine ca statul Arizona va respecta decizia federala de a acorda tinerilor respectivi premise de munca pentru doi ani, asa cum a decis administratia Obama, dar nu are obligatia sa le acorde ID sau premis de conducere  in statul Arizona. Deci, beneficiarii legii, care locuiesc in Arizona, vor avea premise de munca, dar nu vor avea posibilitatea sa se deplaseze la serviciu.
http://latino.foxnews.com/latino/politics/2012/08/16/brewer-blocks-id-benefits-for-undocumented-immigrants/
 

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page