Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

O INSULA DE TOLERANTA INTR-UN OCEAN DE INTOLERANTA


Zilele comunei Livezeni - Jedd- Liternum

In inima Roditorului Pamant al Transilvaniei, Falnicului Ardeal, la doi Km de civilizatul, cochetul si frumosul oras Targu- Mures se afla pitoreasca localitate Livezeni sau Jedd, pentru cei de etnicitate maghiara. Inca de la intrare in comuna o placarda bilingva ne anunta in limbile romana si maghiara ca "Dumnezeu ne-a adus in aceasta comunitate - Isten hozott Jedd községbe".  Intr-adevar, zona transmite chemari rascolitoare si emotii profunde iar natura deschide calea desavarsirii printr-un loc de Paradis terestru, nelasand niciun dubiu ca adevaratul Arhitect al locului este Divinitatea insasi.

Semnatarul acestor randuri a rebotezat localitatea Liternum, dupa denumirea locului unde spre sfarsitul vietii s-a retras Scipio Africanul, victima invidiei adversarilor sai. Spre refamiliarizarea dumneavoastra, Scipio Africanul, general roman ( 235-183 I.Cr) a fost autorul unor mari succese militare - invingatorul Cartaginei, cuceritorul Spaniei, il infransese pe Hannibal la Zama in anul 202 I. Cr si apoi pe Antiochos al III-lea al Siriei - , neinvins pe frontul de lupta, a cazut rapus de masinatiunile de culise ale celor pentru care bravura, caracter, fidelitate, integritate, onestitate etc. sunt notiuni total necunoscute. Epitaful conceput de Valerius Maximus, transmite durerea launtrica a marelui militar, fata de racilele acestei nedrepte lumi: Ingrata Patria, Ne Ossa Quidem Habebis - Patrie nerecunoscatoare, nici oasele mele n-o sa le ai.
Eu, in ciuda multor inadvertente de ordin comportamental, am decis, aidoma lui Scipio Africanul, sa ma retrag la sfarsitul periplului meu prin aceasta imperfectiune, numita Pamant, la Liternum-ul meu, sau Livezeni-Jedd. Nicaieri n-am gasit mai impamantenite reguli nescrise dar puternic asezate si pastrate in cadrul satului Transilvanean, legate de cinste, corectitudine, demnitate, respectul pentru cei din jur si in primul rand o toleranta, greu de regasit in alte zone ale tarii. Aceasta pare sa fie si explicatia ca pe langa maghiari si romani, frumosul cartier Orizont, construit in comuna, a devenit domiciliul permanent al unor americani, italieni si francezi.

Saptamana trecuta sub bagheta venerabililor edili ai comunei, Vasile Tatar - primar si Istvan Banyai - viceprimar si prin implicarea directa a ing. Cristi Ceades, consilier comunal, s-au desfasurat zilele Livezenilor-Jedd (Liternum, as zice eu). Timp de doua zile orchestra si fanfara maghiara a comunei a delectat publicul cu melodii preponderent romanesti, dovedind, daca mai era nevoie, ca oamenii elevati, popoarele elevate - civilizate sunt tolerante, etnicitatea nefiind si nu trebuie sa constituie un criteriu de apreciere a oamenilor. In USA, cel putin in zona in care locuiesc de multe decenii, traiesc intr-o armonie perfecta peste 88 minoritati nationale, exemplu fiind comunitatea maghiara si romana ale caror relatii excelente ar trebui extrapolate si pe alte meleaguri. Si aici avem Magyar Hus and Hentesaru Bolt in Garden Grove, California, patronat de Iuliana Daraban, originara din zona (Miecurea Nirajului), locul unde maghiarii si romanii isi deapana amintirile tineretii si pot savura delicioasele mancaruri pregatite cu mult profesionalism de sotii Cornel si Iuliana Daraban.
Au avut loc competitii sportive, manifestari culturale, serbari campenesti, totul terminandu-se cu un Foc de Artificii, care a purtat amprenta Made in USA.

Cele desfasurate la Livezeni-Jedd-Liternum ar trebui sa constituie un exemplu demn de urmat de pretinsii politicieni ai ambelor tabere. Deci, se poate. Daca Divinitatea ne-a asezat impreuna in acelasi perimetru geografic si timp de secole am trait impreuna, nu ne ramane decat sa reflectam la emanatia cerebrala a omului politic american, Benjamin Franklin: "Be always at war with your vices, at peace with your neighboor, and let each year find you a better person. (Fi intotdeauna in razboi cu viciile tale, in pace cu vecinii tai si lasa fiecare an sa te gaseasca o persoana mai buna.) Filosoful francez Goustave LeBon ne-a spus ca numai oamenii incapabili recurg la agresivitate fizica sau verbala, spre a-si ascunde incapacitatea.

Nu este cazul in Livezeni-Jedd-Liternum, unde comunitatea de cca 3000 persoane cuprinde, pe langa muncitori in sectorul agricol si industrial, multi profesionisti - avocati, doctori, economisti, ingineri, militari si profesori universitari, care au dus faima urbei Transilvane pana pe malul Oceanului Pacific in orasele San Francisco si Los Angeles.

 Nu pot incheia aceste randuri, fara a nu mentiona numele bunilor mei vecini, familia dr. Maria Cozma, manager la Corporatia Internationala Farmaceutica Gedeon-Richter si familia ing. Minodor Pergel OM a carui dotare cerebrala il face demn de o pozitie la NASA.

Intr-un recent articol publicat de The Assciated Press, Alison Mutler spune ca Transilvania este un Paradis Linistit, o bijuterie unica a Europei posesoarea celei mai mari diversitati naturale din batranul continent. Haideti s-o pastram la acelasi standard si s-o lasam intacta urmasilor nostri. Pentru aceasta este nevoie in primul rand de toleranta etnica si de simt civic. Va scrie acest lucru o persoana care are in familie americani, germani, maghiari si vietnamezi si este membru al unei faimoase organizatii americane S.P. Law Center si Wall of Tolerance Honoree, care are drept obiective majore Teaching Tolerance, Fighting Hate si Seeking Justice.

Felicitari tuturor celor care au facut din acest eveniment un real succes. - Gratulálunk mindenkinek, akik  hozzájörultak ennek az eseménymek a sikerességéhez.
Dwight L. Patton

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page