Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Armament pe calea aeruluiTeorie si practica la romani
 

Specialistii spun ca practica inchirierii unor aeronave de marfa implicate in traficul de arme, de catre serviciile de informatii, Presedintie si armata,  este veche in Romania. Cel putin la fel de veche ca si cea a contrabandei maritime. Dupa 1989, ramasi fara flota de contrabanda (datorita genialului conducator Traian Basescu), romanii au folosit intens traficul aerian ilegal de arme. Situatia a scapat de sub control in perioada 1996-1998, cand tot mai multe firme din suboirdinea MApN si aeronave autothtone au aparut in rapoartele ONU, referitozre la contrabanda, alaturi de vestitul traficant Viktor Bout. Dosare ca Tigareta II sau 628/D/P/2005 “Armamentul” sunt si acum secretizate datorita gravitatii faptelor pe care demnitarii romani si serviciile secrete le-au comis. Desi crima organizata la nivel de stat de la noi a capatat amploare internationala (vezi legatura Viktor Bout – Shimon Naor - Omar Hayssam), dosarele si faptasii sunt bine ferecati in seifurile Parchetului General si la Presedintie. Acesta este unul dintre motivele pentru care Basescu tine cu dintii de scaunul de la Cotroceni si pentru care si-a subordonat serviciile secrete si justitia. Nu trebuie sa iasa la suprafata contributia statului la terorismul international. Una dintre institutiile iesite de sub controlul prezidential, care ii poate dovedi pe infractori, este MApN.  Daca MIA Airlines (firma implicata in recentul scandal al zborului prezidential la Riad) a executat un zbor cargo, ministrul Apararii are posibilitatea de a verifica tipul de acord de survol acordat. Si-l poate face public. De la directorul Romatsa, securistul Aleodor Francu nu asteptam nimic bun in acest sens.   
Pentru a lamuri intr-o oarecare masura procedurile si mai ales, pentru a usura identificarea responsabililor pentru operatiunile “speciale aeriene”, va prezentam cateva reguli care stau la baza zborurilor civile si militare pe teritoriul Romaniei.

Eduard Ovidiu Ohanesian
 
Orice avion autorizat sa survoleze spatiul aerian national, sa decoleze sau sa aterizeze pe aeroporturile din Romania (inclusiv pe Aeroportul International Bucuresti Otopeni), primeste si un numar de programare militara de la MApN. Acest numar este format din 4 cifre. In logica numarului de programare militara, se tine cont de urmatoarele reguli:

1. Ultima cifra a programarii militare este para in zilele calendaristice pare si impara in zilele calendaristice impare.
2. Cursele comerciale regulate sau ocazionale, de pasageri sau de marfa, inclusiv transport avion (fara incarcatura comerciala la bord), efectuate de aeronave civile inmatriculate in Romania, primesc numere de programare militara cuprinse intre 1001 si 1999.
3. Cursele comerciale regulate sau ocazionale, de pasageri sau de marfa, inclusiv transport avion (fara incarcatura comerciala la bord), efectuate de aeronave civile inmatriculate in alte state, primesc numere de programare militara cuprinse intre 2001 si 3999.
4. Zborurile executate dupa regulile aviatiei civile de aeronave apartinand Fortelor Aeriene Romane, primesc numere de programare militara cuprinse intre 4001 si 4999.
5. Zborurile executate dupa regulile aviatiei civile de aeronave apartinand altor Forte Aeriene, primesc numere de programare militara cuprinse intre 5001 si 5999.
6. Zborurile definite drept transport special personalitati, primesc numere de programare militara cuprinse intre 7001 si 7999. Astfel, avionul prezidential ceh (indicativ RRR 1970) decoleaza de la Otopeni (LROP), aterizeaza la Kbely-Praga (LKKB) si are numar de programare: 7478.
7. Zborurile definite drept transport special marfa, deci numai daca transporta arme, primesc numere de programare militara cuprinse intre 8001 si 8999. Avionul IL-76 inmatriculat in Ucraina (UR 78756), operat de compania Acvila Air (cod RRM 502) decolat de la Otopeni (LROP) cu destinatia Ostend-Belgia (EBOS) are numar de programare militar: 8226. Acelasi avion decolat tot in cursa Acvila Air de la Atena (LGAT) pentru Otopeni (LROP) are numarul de programare militar: 8224. Avionului implicat in scandalul ?igareta II, MApN i-a alocat la dus si la intors urmatoarele numere de programare militara: 8964 si 8929. Firma implicata – Air Sofia. La inceputul anului 1997, presa internationala a difuzat o informatie semnata de jurnalista australiana Mary-Louise O’Callahan, conform careia avioane australiene de lupta interceptasera o aeronava AN-124, operata de compania bulgara Air Sofia,  care survola apele teritoriale ale Australiei, avand ca aeroport de destinatie Jackson din Port Moresby, capitala statului Papua Noua Guinee, tara supusa embargoului ONU. Se facea referire la un cargo manifest, datat 24 februarie 1997, care demonstra livrarea unei incarcaturi de aproape 100 tone, reprezentand arme si munitii, destinate mercenarilor Sandline International sub comanda colonelului (r.) SAS Tim Spicer, veteran din perioada 1993-1995 in instruirea in lupta de gherila si in inarmarea formatiunilor UNITA din Angola.

http://i230.photobucket.com/albums/ee82/vasilescu_album/programare%20militara/3Knr_progr_mil3.jpg

Protocoale si acorduri speciale

Pentru a acorda prioritate maxima aeronavelor speciale si a le excepta de la orice tip de control ( vama, politie, etc ) a aparut un protocol privind procedurile de tratare a zborurilor speciale, incheiat intre statul major MApN si AACR ( Autoritatea Civila Aeriana Romana ).

http://i230.photobucket.com/albums/ee82/vasilescu_album/protocol%20tratare%20zboruri%20speciale/le4_50-94_1.jpg

http://i230.photobucket.com/albums/ee82/vasilescu_album/cioroiani/prioritati1.jpg

http://i230.photobucket.com/albums/ee82/vasilescu_album/cioroiani/prioritati3.jpg

http://i230.photobucket.com/albums/ee82/vasilescu_album/cioroiani/prioritati5.jpg

Potrivit art. 8 si art. 25 din Regimul de zbor in spatiul aerian al Romaniei ( HCM 793/04.07.1974 ), numai MApN autorizeaza zboruri ale aeronavelor straine care transporta arme si aceasta autorizare necesita in prealabil o aprobare din partea Presedintiei Romaniei, data cu 10 zile inainte de data executarii zborului.

http://i230.photobucket.com/albums/ee82/vasilescu_album/cioroiani/regimulzbor1.jpg

http://i230.photobucket.com/albums/ee82/vasilescu_album/cioroiani/regimulzbor2.jpg

http://i230.photobucket.com/albums/ee82/vasilescu_album/cioroiani/regimulzbor3.jpg

Documentul LE 4/50 -94/1 al secretariatului OACI ( Organizatia Aviatiei Civile Internationale ) reglementeaza statutul aeronavei de stat,  atunci cand e vorba de un avion comercial obisnuit, inchiriat pentru a executa un zbor special, separat de restul aeronavele civile.

http://i230.photobucket.com/albums/ee82/vasilescu_album/cioroiani/le-4_501.jpg
http://i230.photobucket.com/albums/ee82/vasilescu_album/cioroiani/le-4_502.jpg
http://i230.photobucket.com/albums/ee82/vasilescu_album/cioroiani/le-4_507.jpg

Iata un exemplu de acord de survol al MApN pentru traficul cu arme, facut de statul roman, pe fata. Destinatar Azerbaidjan ( cursa UZB 3509/3510 din 21.02.1998 ).  SIPRI ( Stockholm International Peace Research Institute ) si Aranjamentul de la Wassenaar  nu au fost niciodata notificate de vreun export de arme romanesc in aceasta tara, iar in inzestrarea armatei nu exista armament de provenienta romaneasca. ( vezi :  http://ohanesian.wordpress.com/2012/09/06/rechizitoriul-lui-valentin-vasilescu-la-uniunea-europeana/ ).

Aleodor Francu poate face lumina in cazul “Riad”

Codul aerian al Romaniei defineste zborul de control de dinaintea zborului special ( cel in cauza, spre Riad ), drept unul de aviatie generala, in folosul companiei, deci nu are caracter special si in acest caz, aeronava nu este de stat. Directorul Romatsa ( compania ministerului Transporturilor responsabila de controlul si dirijarea traficului aerian ),  Aleodor Francu ( securist cu acte in regula, fost secretar de stat pentru aviatie in vremea cand Traian Basescu era ministru al Transporturilor ) poate face verificarile cuvenite in acest caz. Francu poate pune la dispozitia opiniei publice, banda progresiva a organelor de trafic aerian referitoare la acest zbor, lamurind astfel daca zborul a fost special sau aviatie generala si daca a fost cargo sau de pasageri. Asta nu este o garantie ca o va face.

http://i230.photobucket.com/albums/ee82/vasilescu_album/cioroiani/codaerian.jpg

http://i230.photobucket.com/albums/ee82/vasilescu_album/cioroianu2/acord1.jpg

http://i230.photobucket.com/albums/ee82/vasilescu_album/cioroianu2/acord2.jpg


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page