Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Filmul ``Dupa dealuri``, al regizorului Cristian Mungiu, propus în cursa pentru Oscar


Bucuresti, 11 sep /Agerpres/ - Romania a propus filmul ''Dupa dealuri'' al regizorului Cristian Mungiu, care a castigat doua premii la Cannes, pentru scenariu si pentru cea mai buna interpretare feminina, sa participe in cursa pentru Oscar la sectiunea cel mai bun film strain, informeaza Chicago Tribune.
Drama, care se bazeaza pe un roman nefictional al scriitoarei Tatiana Niculescu Bran, i-a adus lui Mungiu premiul pentru scenariu in timp ce gloria pentru actrite a fost impartita la Cannes intre doua co-staruri, Cristina Flutur si Cosmina Stratan.
Povestea se dovedeste un subiect de actualitate in Romania, o tara in care o generatie de adulti a plecat in strainatate in cautare de locuri de munca pentru a-si sprijini familiile de acasa. Este vorba de revenirea in tara a unei femei, care se intoarce din Germania pentru a-si convinge prietena sa mearga pe urmele ei, plasand-o in contradictie cu un ordin religios local.
Filmul lui Mungiu "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", castigatorul Palme d'Or la Cannes in 2007, a fost desemnat, de asemenea, sa fie reprezentantul Romaniei la Oscar, fapt care i-a adus regizorului si nominalizarea sa mai tarziu pentru Globul de Aur, o premiera pentru Romania, potrivit Chicago Tribune.
Criticii au apreciat "Dupa dealuri" pentru intriga stransa si interesul universal, regizorul Mungiu inspirand stilul minimalist, retinut, al zeci de filme romanesti realizate de admiratori in ultimii cinci ani.
Printre alte filme in cursa pentru cel mai bun film strain in 2013, se numara ''Amour'' al lui Michael Haneke, ''The Hypnotist'' al lui Lasse Hallström si ''Barbara'' al lui Christian Petzold.
Academia de Arta si Tehnica Cinematografica va anunta cei cinci regizori nominalizati la sectiunea cel mai bun film strain, la 15 ianuarie. Ce-a de-a 85-a ceremonie a premiilor Oscar va avea loc la 24 februarie. AGERPRES

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page