Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

DESPRE REDESCOPERIREA DEMOCRATIEI


- suita de articole transmise on-line si aparute in publicatia
„Corect Politics”
in perioada 30 iulie-6 august 2012, propunand in final
infiintarea unui Grup de reflectie –

(Continuare din editia precedenta)

5.DEMAGOGIA MOLIPSITOARE CA DISCURS
Multumindu-le celor care impartasesc ingrijorarea exprimata in finalul articolului trecut, ca si durerea de a descoperi in reactiile altor politicieni sonoritati basesciene, precizez din nou ca eu scriu despre golania adusa de acesta in politica inca de cand era la primarie. Dar explicatia agresivitatii acestei golanii in abordarea problemelor politice, conform incultelor metode dure din comunism, s-a configurat mai clar cand a devenit prezidentiabil si, si mai clar, constatand ca, prin el, se repeta identic popularitatea lui Ceusescu la naivitatea sau perfidia intereselor unor lideri occidentali. Clarificari in aceasta directie vin mereu devenind din ce in ce mai multe si nu m-ar mira daca am afla ca si incurcarea cifrelor privind cvorumul electoral in Romania face parte dintre actele constiente cu care metodele lui politice minteau strainatatea la fel cum minteau tara.
Cata vreme era primar puneam asta pe seama smecheriei golanesti care-l caracteriza si care prindea la cei numiti cu teama de taranul roman „smecher de Bucuresti”. Pamfletul meu avea drept scop doar combaterea acestui model de politica a inselaciunilor sarlatanesti care submineaza democratia. Si nu ma alarmam pentru ca prezenta lui publica putea sa se finalizeze inofensiv, ca in modul in care neastamparul sexi al lui Viorel Lis l-a facut vedeta de televiziune. Basescu se putea fixa ca unul mai blonziu dintre (bala) oachesii corupti sau incapabili care au trecut pe la Primaria Capitalei. Cand a venit, insa, la Cotroceni si i-am vazut cautarile de a-si forma elemente de spionare, control, compromitere si chiar represiune de gen securitate, cum deprinsese in dictatura pe vapor sau in mediul marinarilor de tip socialist care aveau unele avantaje materiale tocmai pentru ca acceptau teroarea unei stricte supravegheri securiste, cu familia lasata zalog in tara, nu am mai avut a glumi. Nici macar cand l-am vazut dansand cu tiganci rusesti, la fel cum Lis isi exibitiona ochii frumosi si muschii potenti la televiziune. Nu mai era de glumit: omul isi permitea acte bizare de vointa personala si dadea la iveala toate gesturile prin care isi cauta un aparat de represiune care sa-i asigure scaunul. Incapacitatea de a iesi din metodele securisto-bolsevice cu care avusese succes in tinerete era si evidenta, si abjecta.
Din acest motiv am devenit foarte sensibil cand observ sau mi se pare ca observ asemenea trasaturi la niste oameni care ar trebui sa-l combata. Si o spun pe sleau: Am avut asemenea tresariri chiar la prestatiile domnului Crin Antonescu din scurta campanie care s-a incheiat in joia de dinaintea lui 29. Simteam cum demagogia lui Basescu il molipsise si, chiar fara sa vrea, spunand in fond alte lucruri, ii imita in unele momente si discursul si modul hazardat in care facea promisiuni si retorica lipsita de fond a unor apeluri sentimentale pe care le lansezi doar cand incerci sa vezi „daca tine smecheria”. Da: se molipseste. Din pacate la noi, demagogia nu mai e un subiect de pamflet. Datorita lui Basescu („ aici banii dumneavoastra”, „vin la primarie”, „sa traiti bine”, „mogulii”, „dusmanii mei-dusmanii poporului”) ea a devenit in politica noastra un virus pernicios care se molipseste ucigand ultimele resurse de bun simt national, aducand la suprafata josnicia si cele mai abjecte apucaturi mahalagesti. De asta Basescu nu trebuie sa dispara; el trebuie stors la vedere de toate naravurile imputiciunii demagogiei „marilor conducatori” de pe vremuri, pentru a face un vaccin care sa imunizeze de asa ceva, pe viitor, clasa politica. Revedeti accentele basesciene din pomenitele prestatii politice si veti intelege de ce incheiam articolul trecut vorbind despre ceva care ma doare. Basescu nu trebuie imitat in ceea ce crede el ca are succes la golanii lui. Basescu trebuie eradicat printr-un comportament de exemplara rigoare etico-politico-intelelectuala. Basescu pandeste si loveste cu cele mai perfide mijloace ale interlopului ajuns lider in cinismul politicii bolsevice. Eu nu am glumit vorbind despre genialitatea lui in perfidie. Aici nu e vorba de scoala sau de invatatura; cu vechile naravuri poti si sa te nasti, sau sa le absorbi in mediile sordide si imorale in care te invartesti. Medii care pot straluci de bogatie si de pretentii, cum era cel al nomenklaturii comuniste la care aproape ca nu mai ajungea nimeni; dar, oricate asemenea pretentii ar avea, tot abjecte sunt: pe cat de anticulturale, cu atat mai imorale.
Pe asemenea considerente, subscriind la succesul moral al cifrelor acestui referendum, eu cred ca nereusitele lui provin si din faptul ca, abordand o adresa prea larga si cam neclara, discursul politic al lui Crin Antonescu a fost lipsit tocmai de elementele de filosofie politica liberala, care ar fi avut rasunet in constiintele multor oameni care doresc asa ceva si asteapta asa ceva. Multi intelectuali, multi oameni care traiesc inca sub imperiul admiratiei unor momente din istoria nationala dirijate cu demnitate de gandirea liberala romaneasca, ar fi asteptat asemenea accente si ar fi reactionat cu placere. Multi oameni al caror spirit intreprinzator a fost speriat sau chiar anihilat de guvernele in care se tot perinda piticania de Boc, investitori, meseriasi, comercianti, ar fi asteptat o solutie de politica liberala la drama in care au ajuns. Chiar si dintre taranii atat de obijduiti de aceasta democratie cred ca s-ar fi ridicat gesturi de interes fata de o solutie liberala care sa dea perspectiva starii lor precare; ar fi devenit atenti, ar fi rumegat si ar fi comentat morometian recapatandu-si acel instinct al taranului de a fi atent la masurile politice care-i pot servi interesul. Lipsa unor asemenea accente care sa sublinieze valorile liberale ale momentului a condus, din pacate, la confundarea unui ton vehement cu alt ton vehement; la confundarea promisiunilor, poate reale, ale lui Antonescu, cu minciunile lui Basescu.
Inchei prin exemplul cu diaspora pe care stim ca au manipulat-o vartos cei mai fideli propagandisti bine finantati in simbria data din bugetul statului de presedintele ales.
Romanii de pretutindeni, carora la alegerile trecute li s-a spus ca: „...Geoana, fiind egal PSD, este egal PCR si daca vine la putere reinvie comunismul, ia proprietatile, desfiinteaza bisericile, aduce ocupatia ruseasca, etc...”. Acum li s-a strigat sa boicoteze fiindca: „... USL egal PCR, egal... etc. etc...”. Era o manipulare reusita la care socialdemocratii chiar ca nu aveau raspuns, fiindca, in afara, Basescu este cel mai democrat dintre crestini si cel mai crestin dintre democrati, iar oamenii isi inchipuie ca ar putea semana cu cei mai seriosi politicieni democrat-crestini din lume, pe care ei chiar i-au vazut actionand cu pricepere si succes pentru popoarele lor.
Ei bine, toate aceste miciuni ar fi put fi spulberate daca discursul practicat de liderul liberal ar fi avut si un fond de filosofie politica liberala; ar fi atras atentia si asupra nevoii de a afirma valorile liberale; ar fi propus la criza solutii cu adevarat liberale; ar fi aratat ca exista in Romania o adevarata gandire liberala, care nu poate fi calomniata in asemanarea cu comunismul. Un asemenea discurs ar fi luminat si diaspora careia Basescu ii arata pisica cu gheare comuniste; dar i-o arata in alta parte decat buzunarul propriu unde el o tine si o hraneste.
Dar, in legatura cu acest discurs, nu stiu inca daca retorul e de vina, sau cei in numele carora si-a exercitat retorica. Adica partidul care ar trebui sa tina sus steagul valorilor liberale.
Va urma

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page