Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

"... cei mai nenorociti dintre toti oamenii"


1 Corinteni 15, 19
In privinta "celor mai nenorociti dintre toti oamenii", parerile sunt impartite. Dincolo de adevarul ca nimeni nu este atat de fericit sau atat de nenorocit cat i se pare ca este, dincolo de fericirea sau nenorocirea prin comparatie, dincolo de faptul ca in perspectiva noastra toti oamenii sunt nenorociti si ca in utopia politica toti oamenii pot fi fericiti dar sunt tot nenorociti, Sfanta Scriptura vorbeste despre "grade" de nenorocire si aminteste pe "cei mai nenorociti dintre toti". Am putea face - din perspectiva noastra -, o lista cu categorii de oameni nenorociti, dar criteriile despre categoria "celor mai nenorociti", ar fi diferite. Boala incurabila, saracie de nesurmontat, nastere in sclavie, circumstante de neschimbat din cauze naturale, legislative, de forta fizica, sunt doar cateva din ingredientele nenorocirii.  Paradoxurile nu sunt nici ele putine. Bogati nenorociti, saraci fericiti, tirani sanatosi, bolnavi cumsecade, ura in palate, dragoste in bordeie si tot asa.
Nimanui nu-i place sa fie nenorocit, ba este o lupta acerba printre oameni pentru o bunastare mai inalta.  Aparent, nimic rau in acest lucru. El creaza progresul, face civilizatia, despre care, tot aparent, nimeni nu poate sa spuna ca sunt nenorociri. Alergam fiecare dupa un statut social mai inalt, dupa o situatie financiara mai deosebita, daca se poate aproape solomonica, uitand de "desertaciunea desertaciunilor" lui. Lupta pentru SUPRAvietuire are o sora - am putea spune vitrega -, numita lupta pentru SUPERvietuire. Prima este motivata mai mult instinctual, cea de a doua este de obicei volitiva, juridic optionala, desi mai adesea nesustinuta spiritual si deci nici moral.
Lasand deoparte pentru putin parerile noastre despre "cei mai nenorociti dintre toti oamenii", iata parerea unuia dintre cei mai mari precursori ai crestinatatii, Apostolul Pavel, si motivatia sustinerii lui: "Daca numai pentru viata aceasta ne-am pus nadejdea in Hristos, atunci suntem cei mai nenorociti dintre toti oamenii"!
Exista asa dar o categorie de oameni mai nenorocita decat CEI CARE NU CRED IN HRISTOS, care nu si-au pus nadejdea in El? Incredibil ca la aceasta intrebare se poate raspunde, DA, exista. Sunt acei oameni - poate si noi -, care ne-am pus nadejdea in Domnul NUMAI PENTRU VIATA ACEASTA. Si intrucat cuvantul Scripturii nu poate fi desfiintat ramane sa ne confruntam in mod cinstit cu aceasta zicere scripturistica.
Pentru VIATA ACEASTA sunt niste tentatii spre avantaje temporare legate de "nadejdea in Hristos", care pot decurge natural din insasi artificiala legatura cu El si care deschide o capcana de pierdere vesnica. De exemplu, atasarea pe langa o biserica crestina oricare ar fi ea, oportunitatea de a promova in aceasta biserica la functie si deci la bunastare, avantajele multe de pe urma unei asemenea legaturi foarte atragatoare si real benefice. In perspectiva vesniciei, nadejdea pusa in Mantuitorul Domnul Isus Hristos, aduce binecuvantare chiar si in viata aceasta. Dar daca ne-am pus nadejdea in El NUMAI pentru VIATA ACEASTA, chiar daca diferenta de bunastare s-ar putea face, rezultatul nu va fi "mai putin nenorociti", ci "cei mai nenorociti dintre toti oamenii". A ne folosi de Numele Domnului pentru a ne fi bine NUMAI pe LUMEA ACEASTA inseamna a ne arunca singuri in categoria celor mai nenorociti dintre toti oamenii.
Si ce e rau in a trai bine pe lumea asta? Nici un rau in a trai bine pe lumea asta, ci rau a trai bine NUMAI pe lumea asta. Nu e mai bine sa ne punem madejdea in Domnul Isus Hristos chiar si NUMAI pentru VIATA ACEASTA decat DELOC? Scriptura zice ca NU. Este acest NU al Scripturii un indemn de a alege sa nu ne punem deloc nadejdea in Domnul Isus? Iarasi NU.
Este in planul Satanei de a ne concentra cu sau fara Domnul Isus, la TEMPORALITATE. "Numai la viata aceasta". Este in planul Domnului Dumnezeu de a ne ancora in VESNICITATE prin punerea nadejdii in Domnul Isus Hristos ca Mantuitor catre ea, pe care am pierdut-o. Profitarea de binecuvantarile Sale NUMAI pentru VIATA ACEASTA este felul cel mai deplorabil de a ne insela pe noi insine si de a fi, "cei mai nenorociti dintre toti oamenii". Este referirea la pierderea vesnica.  Este o referire la castigarea luptei cu temporalitatea.  Largirea dimensiunilor pana la infinit si vesnicie lasand in urma nenorocirile care tin numai de temporalitate si care adesea in mod fals intra in dictionarele lumii drept fericiri. Dar despre "... cei mai fericiti dintre toti oamenii"?
Benone Burtescu

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page