Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Mariana Dragescu -100 de ani!


La multi ani, superba doamna a cerului romanesc!

Filmul „Escadrila alba” a fost realizat in anul 2004, de Studioul Cinematografic al Ministerului Apararii Nationale si prezinta istoria rememorata de catre Mariana Dragescu despre eroinele femei-pilot din Al Doilea Razboi Mondial.
In anii celui de-al Doilea Razboi Mondial, Romania a fost singura tara din lume care a dispus de avioane sanitare pilotate de femei – vestita Escadrila Alba. Infiintarea primei unitati de aviatie avand un personal majoritar feminin a apartinut printesei Marina Stirbei, aviatoare, proprietara a unui avion de turism tip ICAR, dupa ce a efectuat un raid aviatic in Suedia si Finlanda. Pornind de la modelul organizatiei finlandeze Lotta Sward, printesa, la intoarcerea in tara, a redactat un memoriu catre conducerea aviatiei militare, in care propunea infiintarea unei escadrile de aviatie feminine. Marina Stirbei Brancoveanu era fiica printului George Stirbei (fratele lui Barbu Stirbei, maresal al Curtii Regale) si a Elisabetei. Nepoata a lui George Valentin Bibescu si verisoara a lui Bazu Cantacuzino, doi aprigi piloti, obtine brevetul de pilot gr. II, in 1935, dupa un stagiu la Scoala de Pilotaj condusa de Ioana Cantacuzino.
Componenta escadrilei a inceput sub urmatoarea formula: Mariana Dragescu, Virginia Dutescu, Nadia Russo, Marina Stirbey si Irina Burnaia; si au incheiat misiunea in formula: Mariana Dragescu, Nadia Russo, Virginia Dutescu si Virginia Thomas. Femeile - aviatoare romance, inregimentate in Escadrila Alba, au participat direct la operatiunile militare ale Armatei Romane, ingrijind sau transportand ranitii cu avioanele RWD-13 in spitalele de campanie sau din tara. Capitan comandor in retragere Mariana Dragescu s-a nascut la 7 septembrie 1912, in Craiova si este, astazi, singura supravietuitoare din celebra „Escadrila Alba” (Escadrila Sanitara). In 1935, Mariana Dragescu – care pe atunci avea 23 de ani – obtine brevetul de pilot. La vremea aceea, putine femei se puteau lauda cu astfel de performante.
In anul 1938, conducerea Ministerului Aerului si Marinei s-a interesat de femeile-pilot brevetate in scolile civile de aviatie existente in tara. Acestea au fost solicitate sa execute zboruri in cadrul manverelor militare de la Galati. Dupa doua saptamani de „campanie”, aviatoarele Mariana Dragescu, Nadia Russo (Bossie) si Virginia Thomas au primit certificate prin care erau considerate apte pentru a participa la misiuni de razboi. Au fost faimoase luptatoare care si-au trait viata pe muchie de cutit. Nu intamplator, ele au purtat uniforma asemanatoare celei militare, purtand gradul de sublocotenent, deoarece, in caz de cadere in captivitate, ar fi riscat sa fie acuzate de spionaj si tratate ca atare. Dintre ele, Mariana Dragescu e singura care a executat operatiuni de salvare atat pe Frontul de Est, cat si pe Frontul de Vest.
Exceptand filmul artistic romano-italian „Escadrila alba” („Squadriglia Bianca”), din 1944, in regia lui Ion Sava, cu Claudio Gora, Lucia Sturdza-Bulandra si Mariella Lotti, desi s-a scris mult, atat in anii comunismului, cat si inainte si dupa, Romania nu a exploatat la adevarata ei valoare (propagandistica, istorica, literar-artistica) experienta lor pe front. Mariella Lotti, vedeta unei trupe italiene aflate in turneu in Romania, care dadea o prima reprezentatie de gala la Teatrul Regal din Bucuresti, a avut o scurta idila cu tanarul rege Mihai de Romania, in 1939.
Aviatia, arma de elita, a fost prima care a intrat in lupta, la 22 iunie 1941, pentru dezrobirea Basarabiei, a Bucovinei de Nord si a Tinutului Herta de sub ocupatia sovietica.
„Dincolo de longevitatea Marianei Dragescu, marele ei record e acela ca ramane singura romanca pe o astfel de functie, care a facut razboiul din prima si pana in ultima zi, pe ambele fronturi. Dupa razboi, a lucrat o perioada in aviatia civila, ca instructor de zbor, insa altele erau criteriile de evaluare a competentei in noile conditii geo-politice. Si nu este de mirare ca, aidoma tuturor celorlalte componente ale fostei Escadrile Albe din anii de inceput, Mariana Dragescu va fi tinuta sub observatie, intimidata si presata sa devina informatoare a serviciilor secrete; avea prea multe cunostinte si prieteni in lumea buna ca sa nu se incerce racolarea ei. Cum avea si ghinionul sa fie si fiica de ofiter al Armatei Regale, punct mai mult decat vulnerabil in epoca, va ajunge, intr-un final, dactilografa la o policlinica bucuresteana, pana in 1967, cand va iesi la pensie. De atunci, pana azi traieste modest, in micul ei apartament din zona Liceului de Muzica «Dinu Lipatti» din Bucuresti.”
Vineri, 7 septembrie 2012, Mariana Dragescu a implinit venerabila varsta de 100 de ani!
La multi ani, superba doamna a cerului romanesc!
MARIANA CRISTESCU

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page