Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Mai mult pentru România înseamna mai mult pentru românii din strainatateSunt convins ca ati urmarit, cu legitim interes si preocupare, ultimele evolutii politice din Romania. Indiferent de pe ce parte a baricadei ne-am putea situa, un lucru trebuie sa continue sa ne uneasca: interesul de a pastra si dezvolta Parteneriatul Strategic construit in ultimii 15 ani intre Romania si Statele Unite, baza securitatii si a interesului national pe termen lung. Acest Parteneriat nu apartine presedintilor celor doua tari. Ei, ca si guvernele, vin si pleaca. El apartine celor doua natiuni, asa cum apartenenta Romaniei in Uniunea Europeana tine de valori si interese comune si perene ale Europei intregi, dincolo de ciclurile economice sau bulversarile geopolitice.

La 15 ani de la lansarea Parteneriatului Strategic, cu ocazia vizitei presedintelui Bill Clinton la Bucuresti, la 10 ani de la invitarea Romaniei sa adere la NATO si la 5 ani de la intrarea in Uniunea Europeana, avem datoria sa vedem cat din promisiunea de securitate, dezvoltare economica, progres social si demnitate umana care au forjat uriasul consens national din jurul integrarii euro-atlantice s-au indeplinit. Si, mai ales, sa vedem cu luciditate cat de mult din acest vis prea putin implinit se datoreaza naivitatii, cinismului, lacomiei sau coruperii sensului integrarii Romaniei in Occident.

Niciodata nu a fost Romania mai divizata ca acum. Avem datoria sa ne uitam la sursa problemelor noastre. Am vorbit, intr-un editorial recent pentru The New York Times, despre cauzele profunde ale acestor evolutii si despre datoria, impreuna ca natiune, de a merge mai departe, de a ne da sansa unui nou inceput, despre valorile si angajamentul nostru occidental, dar sa vedem si interesele noastre cu ochi mai realisti si pragmatici. Sa intelegem ca integrarea in Europa sau NATO nu pot sa inlocuiasca un adevarat Proiect National, bazat pe fundatia constructiei euroatlantice, dar nu substituindu-i-se. Ca a venit clipa, pana nu e prea tarziu, sa stabilim o agenda reala pentru Romania si sa o punem in practica. Acum, Romaniei ii lipseste un nou proiect national, capabil sa uneasca romanii in jurul acelorasi obiective si sa nu risipeasca energia natiunii romane in aventuri fara rost. Acest proiect inseamna a da fiecarui roman, oriunde s-ar afla el, oportunitatea de a contribui, a-l face partas si responsabil pentru destinul tarii sale. Acest proiect inseamna a fructifica pe deplin sansele risipite ale integrarii, dar de a urmari cu perseverenta si lucrurile care tin de interesele, nazuitele si ambitiile noastre. Nu exista optiune pentru o Romanie prospera, puternica si demna in afara familiei democratiilor euro-atlantice, fara NATO si fara alianta cu America. Rolul de partener respectat sau de copil naravas al Occidentului depinde doar de noi. Parteneriatul Strategic cu SUA nu reprezinta doar un act intre presedintii celor doua tari, care vin si pleaca, ci apartine celor doua natiuni. El trebuie aparat, intarit si dezvoltat generatii la rand. Este singura garantie reala pentru securitatea si libertatea Romaniei.


Am avut privilegiul sa servesc interesele Romaniei in acesti ultimi ani si de a contribui, alaturi de multi altii, la drumul Romaniei catre familia sa naturala, a Vestului democratic. Am avut privilegiul, ca amabasador al Romaniei in Statele Unite, sa cunosc si sa pretuiesc comunitatea romano-americana care a stiut intotdeauna sa se uneasca atunci cand interesele tarii au cerut-o. Imi amintesc cu mandrie de succesul urias si de emulatia din jurul petitiei pe care romanii din America au adresat-o Administratiei si Congresului in favoarea aderarii Romaniei la NATO. Ma bucur sa vad acelasi spirit renascand prin recenta initiativa de a adresa – in acest an electoral din America – o petitie similara de aceasta data pentru liberalizarea regimului de vize (Visa Waiver) pentru cetatenii romani in Statele Unite, asa cum functioneaza astazi pentru majoritatea statelor Uniunii Europene. Incurajez toate structurile asociative, religioase, culturale si profesionale, si  pe romanii din intreaga America sa se alature acestui demers de demnitate si solidaritate romaneasca.

Romanii din afara granitelor sunt o resursa privilegiata pentru dezvoltarea Romaniei. Vorbim despre talentul, puterea de munca si etica lucrului bine facut a peste trei milioane de oameni peste tot in lume, vorbim despre sutele de mii de romani din SUA si din America de Nord. Intr-un moment de aparenta paralizie in Romania, o revolutie tacuta a celor din strainatate, prin idei si implicare, poate reprezenta exact imboldul necesar pentru a aduce in prim-plan ideea si contururile unui Plan. Sunt deja 53 miliarde de euro trimise de catre romanii din strainatate catre tara, in ultimii 10 ani. Sunt bani care i-au permis Romaniei sa se mentina pe linia de plutire. Si din aceasta privinta, a vorbi despre izolarea celor de peste granite, de mecanisme care sa faca mai grea participarea la decizia politica din tara reprezinta atat o atitudine anti-nationala, cat si o imensa eroare economica. Transformarea Romaniei din ultimii zece ani este direct legata si de activitatea economica din strainatate, de patriotismul celor care, indiferent de cat de multe ii deranjeaza acasa, au decis sa investeasca in Romania.

Eu cred ca trebuie sa facem si acasa ceea ce americanii si romanii din America au descoperit de mult: ca nu exista democratie fara o economie puternica si locuri de munca; ca nu exista o economie puternica fara integritate, justitie independenta si intoleranta totala fata de coruptie; ca nu exista libertate, democratie si implinirea visului american fara securitate si o armata puternica, fara valori, fara credinta si patriotism. A aduce o natiune impreuna, prin recastigarea in interes national al celor care au parasit tara, devine obligatoriu pentru succesul Romaniei.


Vreau ca romanii din strainatate sa nu mai fie socotiti oportunitati ratate pentru Romania. Intr-o analiza a Ziarului Financiar, se estimeaza ca economia romaneasca pierde 20 de miliarde de euro pe an din migratia angajatilor in strainatate. Amplitudinea acestui fenomen poate fi un moment de trezire fata de cum isi gestioneaza Romania relatia cu cetatenii sai din strainatate. Eu cred cu tarie in reluarea dialogului si in abandonarea oricarui sentiment de razboi politic intre cetatenii din tara si cei din strainatate. Este timpul sa punem in discutie, sa dezbatem, sa batem in cuie si sa ducem la indeplinire nu doar un Plan pentru Romania, dar si un Plan pentru romanii din strainatate, care sa fie parte integranta a acestui amplu demers de societate. Ca este vorba despre servicii consulare de calitate, despre campanii de cultura si de identitate nationala, despre investitii in si dinspre comunitati, despre educatia in limba romana, despre pastrarea legaturii cu familia si cu tara, despre un mod mai simplu de a vota, toate acestea trebuie discutate si puse sub semnalul normalizarii Romaniei, a indreptarii sale catre aceeasi cale, a unitatii si a efortului comun.

Impreuna, atunci cand eram ambasador in SUA, am facut prima mare petitie pentru aderarea Romaniei la NATO. Impreuna, ca ministru de externe, am reusit sa facem din Romania un aliat al Americii in NATO. Am avut de fiecare data sansa si bucuria sa vizitez comunitatile romanesti din SUA, sa merg in bisericile romanesti din toata America. Acum, mai mult ca oricand, Romania are nevoie de toti fiii si fiicele sale.

Pentru romanii din SUA, unul din primele puncte ale acestui Plan este introducerea Romaniei in programul Visa Waiver. Invit comunitatea romaneasca din America sa dea tonul unui efort national care sa ne permita sa intram in SUA fara viza! Invit comunitatea romaneasca din America sa semnam impreuna o petitie care sa arate dorinta si angajamentul nostru pentru a atinge nivelul urmator in relatia strategica! Daca am reusit impreuna cu aderarea la NATO, sunt sigur ca putem duce la bun sfarsit intrarea in Programul Visa Waiver, prin actiune energica si coordonata la nivelul Congresului SUA.

Romania poate mai mult cu romanii din strainatate alaturi. E un mesaj simplu, care trebuie insa exersat si repetat. Ca politician, dar si ca roman care si-a petrecut destui ani servind Romania in strainatate, voi sustine de fiecare data recunoasterea si incurajarea contributiei romanilor din strainatate la efortul national de dezvoltare. Nu risipindu-se, ci unindu-se, Romania merge inainte!

MIRCEA GEOANA


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page