Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

APDRP: 60 de milioane de euro pentru investitii în irigatii, disponibili în urma realocarii financiare


Bucuresti, 5 sep /Agerpres/ - Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) pune la dispozitia celor care vor sa investeasca in irigatii si lucrari de imbunatatiri funciare circa 60 de milioane de euro, in urma realocarilor financiare din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR), informeaza, marti, un comunicat al APDRP.
Banii sunt disponibili in cadrul sesiunii ce se va desfasura in perioada 3 septembrie - 15 octombrie 2012, pentru masura 125 - componenta a1 'Irigatii si alte lucrari de imbunatatiri funciare'.
Decizia Autoritatii de Management pentru PNDR privind suplimentarea fondurilor a fost luata in cadrul intalnirii Comitetului de Monitorizare si a avut la baza, pe langa nevoia evidenta de dezvoltare din sectorul irigatii, solicitarile primite din partea organizatiilor de profil.
Totodata, in urma realizarii Raportului de selectie final al proiectelor incadrate la subcomponenta a1 a masurii 125, care au fost depuse in cadrul sesiunii de primire a proiectelor din perioada 2 - 31 mai 2011, au mai ramas disponibili 25,5 milioane euro.
Cei 60 de milioane euro disponibili pentru sesiunea din luna septembrie pot fi solicitati pentru investitii in modernizarea sau retehnologizarea sistemelor de irigatii, inclusiv pentru statii de pompare sau de contorizare, precum si pentru lucrari de imbunatatiri funciare care sa asigure functionarea optima a sistemelor de irigatii.
Potrivit APDRP, aceste tipuri de investitii pot primi pana la un milion euro, suma care acopera 100% din totalul cheltuielilor eligibile pentru investitiile de utilitate publica ce deservesc intreaga comunitate. Pentru investitiile de utilitate publica ce deservesc doar o parte din comunitate, sprijinul financiar nerambursabil este de 75% din totalul cheltuielilor eligibile. In acest caz, ajutorul public acordat nu va putea depasi 750.000 euro pentru un proiect. Plafonul minim acceptat pentru un proiect finantat prin masura 125 este de 5.000 de euro. Aceasta suma reprezinta valoarea totala eligibila a proiectului.
Beneficiarii masurii 125 - componenta a1 sunt organizatiile si federatiile de utilitate publica ale proprietarilor sau detinatorilor de terenuri agricole, constituite in conformitate cu legislatia in vigoare.
Prin aceasta masura de finantare se acorda fonduri nerambursabile pentru cresterea eficientei activitatii agricole prin imbunatatirea aprovizionarii cu input-uri si o mai buna valorificare a produselor rezultate. Se are astfel in vedere diminuarea riscului si incertitudinii in agricultura, prin reducerea incidentei fenomenelor naturale (seceta, eroziunea solului etc.). De asemenea, investitiile finantate prin aceasta Masura vor contribui la ameliorarea calitatii mediului si la diminuarea surselor de poluare.
Pana in prezent, pentru masura 125 'Imbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea si adaptarea agriculturii si silviculturii', APDRP a selectat pentru finantare 465 de cereri, prin care s-au solicitat 524,33 de milioane de euro. Dintre acestea, 48 de proiecte, cu o valoare de 62,21 de milioane de euro, prevad investitii in infrastructura de irigatii.
Datele APDRP arata ca una dintre aceste investitii pentru imbunatatirea si dezvoltarea sistemelor de irigatii a primit fonduri europene pentru realizarea unei statii de pompare de punere sub presiune, precum si pentru modernizarea retelei de irigatii pe care o gestioneaza. Valoarea finantarii nerambursabile este de 687.134 de euro si acopera 100% din totalul cheltuielilor eligibile. Printre cheltuielile eligibile se numara achizitionarea statiei de pompare, a conductei de transport sau a antenelor de irigatii. Valoarea totala a proiectului, care include si cheltuieli neeligibile, este de 856.085 de euro.
Fondurile alocate prin masura 125 - componenta a1 'Irigatii si alte lucrari de imbunatatiri funciare' aferente sesiunii din septembrie 2012 reprezinta contributia Guvernului Romaniei de la bugetul de stat 20% ?i contributia Uniunii Europene de 80%.AGERPRES
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page