Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Crin Antonescu, un om lipsit de onoare?Stimate domnule Crin Antonescu,

In 2009, cand mi-am anuntat intentia de a candida la presedintie, o intentie atat de bizara pentru toata lumea, la intrebarea pe care o primeam de la fiecare cunoscut: De ce candidezi? Ce speri sa obtii in felul acesta?, raspunsul meu era cam acesta: Incerc sa-i conving pe oameni sa nu-l voteze cumva pe Basescu sau pe Crin Antonescu!
Cu alte cuvinte, asa cum am mai spus-o, nu am avut niciodata o parere prea buna despre dumneavoastra. Fara sa va cunosc propriu-zis, ci bazandu-ma numai pe felurite informatii aflate in circuitul public, chiar daca multe erau contradictorii, parerea mea despre dumneavoastra era destul de ferma, ferma si ...negativa! Negativa rau (!)!
Probabil ca de aceea ma simt dator sa fac publice randurile de mai jos. Voi fi cat se poate de succint: Mi-am schimbat mult parerea despre dumneavoastra in urma celor petrecute de cand ati ajuns presedinte interimar al Romaniei. Ati facut, zic unii, multe greseli politice in aceasta calitate: ati promulgat, bunaoara, o lege care deservea in mod decisiv proiectul demiterii lui Basescu! O lege prin care v-ati taiat singur craca de sub picioare!... Puteati returna legea la Parlament si puteati cere anumite modificari prin care sa fie asigurata impunerea libera, democratica, a vointei electoratului. Ma refer la acceptarea acelui cvorum nenorocit.... A fost o mare greseala, prin care a devenit posibila anomalia la care am asistat: nu a contat votul unei majoritati impozante! Halal democratie!
Si alte greseli vi se imputa. Eu insumi v-am reprosat la inceputul "crizei" asemenea decizii sinucigase pentru un politician. Le-am formulat in textul intitulat Prostul daca nu-i fudul parca nu e prost destul... Cand voi avea timp il voi reciti, sa vad daca nu cumva il retractez!
Da, s-ar putea sa-l retractez, in masura in care constat azi ca ati devenit tinta unori atacuri nedrepte si nedemne, si nu as vrea ca numele meu sa fie inventariat alaturi de cei care, din prostie sau din miselie, v-au sarit la gat! Acestora, care cu totii va reproseaza ca va lipseste exact ceea ce ati dovedit cu prisosinta ca aveti: onoarea, le voi aminti urmatorul detaliu esential pentru toata discutia.

La data cand dumneavoastra v-ati pus la bataie viitorul politic si ati declarat ca va veti retrage din viata politica, daca Basescu nu va fi demis prin referendum, sensul cuvintelor dumneavoastra a fost foarte clar, anume ca va retrageti daca, prin votul lor, romanii vor decide ca Basescu sa ramana in continuare la Cotroceni! Nimeni nu a inteles ca putea fi vorba de altceva decat de rolul decisiv al voturilor, de numarul voturilor exprimate majoritar intr-un sens sau altul! Nimeni dintre noi, cei care am fost martori la pariul in care v-ati angajat viitorul, nu s-a gandit nici macar o clipa ca se putea pune problema revenirii lui Basescu prin absenta de la vot a oamenilor!!!! Ne era clar ca referendumul din 2012 urma sa se tina dupa aceleasi reguli ca in 2007!
Repet, pentru cine are nevoie: pariul pus de Crin Antonescu a fost acesta: ca prin majoritatea voturilor exprimate, romanii il vor demite pe Basescu! Or, majoritatea la data aceea insemna numai atat: majoritatea dintre cei care vor participa la vot! Iar aceasta majoritate, slava Domnului!, s-a infaptuit "cu asupra de masura"!
Ulterior acestui pariu, regulile jocului s-au schimbat, prin interventia din afara competitiei a unor factori ilegitimi si neaveniti, adica printr-un abuz! Ceea ce numai corect nu a fost! Aceste schimbari ale regulilor "in timpul jocului" impuneau sa se schimbe si termenii pariului! In caz contrar, pariul devenind – si chiar a devenit – nul, caduc, fara nicio consecinta pentru cel care l-a propus!
Ati facut mai multe greseli, domnule Crin Antonescu, cam toate din aceeasi cauza: ati tinut cu tot dinadinsul sa demonstrati ca sunteti un om de onoare, caruia nu-i este teama de respectarea legilor si a promisiunilor... E de discutat daca aveati dreptul sa impingeti aceasta preocupare pentru propria imagine pana la excesul de zel pe care l-ati aratat! Nu cumva ati exagerat?(sic!)

Un om de onoare se poarta ca un om de onoare in orice imprejurare, se zice. Cu o exceptie, as preciza eu: atunci cand omul de onoare se   infrunta cu un om lipsit de onoare, iar confruntarea are loc pe taramul nu al interesului personal, ci al interesului public! Intr-o asemenea confruntare onoarea, chestiune de ordin privat, de interes strict personal, nu poate prevala dinaintea unor imperative superioare, cum este binele comunitar.
Interesul public, national, cerea fara doar si poate demiterea lui Traian Basescu! Iar dumneavoastra ati ratat demiterea lui Basescu prin comportamentul dumneavoastra corect, excesiv de corect, as spune! (Fac aceasta declaratie la nivelul informatiilor mele, deduse din mass-media. Sper sa nu fiu contrazis de aparitia unor "dezvaluiri" neasteptate in privinta dumneavoastra...). In felul acesta ati facut un mare rau romanilor, Tarii!
Va consider vinovat ca in toata povestea acestui referendum ati fost mai atent la propria imagine decat la interesul national al demiterii lui Basescu cu orice pret! Repet: demiterea lui Basescu cu orice pret! Alta grija nu aveati voie sa aveti in cap! Si ati avut!... La nevoie, pot detalia justificarea afirmatiei ca ati fost excesiv de corect cu un adversar extrem de incorect, incorect la fiecare pas, la fiecare gest! Nu poti, nu ai voie sa fii corect indiferent cine ti-e adversarul! Si mai ales atunci cand cunosti bine ca adversarul nu este un om de onoare!
As conchide, propunand un paradox: in anumite situatii, nu este corect sa te porti corect cu un ins incorect! Care sunt aceste situatii? Sunt acele                       imprejurari cand este in joc interesul supra-individual comunitar, national! In general, a te purta corect cu un ins incorect este un act de pedagogie superioara, menita sa-l indrepte pe nefericitul individ pe calea cea buna! In anumite situatii insa esti nevoit sa constati ca nu de pedagogie este nevoie, ci de aplicarea stricta, aspra si pedepsitoare, dar meritata, cuvenita, a legii penale! Cazul lui Basescu va deveni exemplar in acest sens, sunt convins! Caz tipic pentru situatiile cand nu mai exista speranta de salvare pentru individ si trebuie sa te porti cu el ca si cu o fiara turbata, devenita pericol public. In asemenea situatii, ca autoritate publica, ai o singura tinta: salvarea cauzei publice! Care este mai presus de orice! Salus Reipublicae suprema lex...
Apartin, sau incerc sa apartin acelei lumi care are ca deviza doua cuvinte: Onoarea si Patria. Sunt imprejurari, rare, cand trebuie sa alegi totusi intre cele doua. Cred ca e corect sa alegi Patria!... Dumneavoastra ati ales gresit, domnule Antonescu!...

* * *

Inchei, cu o ultima observatie: ca profesor de limba romana, cand ma aflu in fata televizorului, la emisiunile politice, mai ales, ma transform intr-un vanator de "perle", de greseli, dezacorduri etc. O vanatoare care ma indurereaza, ma intristeaza cumplit!... Am remarcat insa, inca o data, in aceasta vara atat de ...logoreica, ca dumneavoastra, domnule Crin Antonescu, desi imi sunteti antipatic chiar si din punct de vedere... lingvistic, vreau sa zic onomastic, sunteti un foarte bun vorbitor, vorbiti liber foarte bine, fara cusur. Aveti un discurs care nu provoaca dureri de cap mult incercatei noastre limbi. Dimpotriva! Iar pentru mine asta inseamna mult. Felicitari! Mai exact spus: multumesc!
...Nu stiu care va mai sunt sansele in politica. Mi-am dorit sa reusiti in prima parte a proiectului dumneavoastra: demiterea lui Basescu. Partea a doua: instalarea dumneavoastra la Cotroceni ca presedinte ales nu am dorit-o nicicum. Nu o doresc nici acum! Nu stiu ce va fi mai departe. S-ar putea sa va raman in continuare un adversar, mai putin inversunat, dar adversar. Un adversar care va respecta insa!

Sa fiti sanatos!

Post scriptum. Interesant ar fi ca cineva, o persoana la care eu sa tin mult si care sa merite tot respectul nostru, sa ne demonstreze ca Basescu, intr-adevar, s-a purtat incorect, ca un om fara onoare, dar ca a facut toate potlogariile la care s-a pretat vara asta ca sa salveze Tara, ca sa nu ajunga Tara cumva, prin vot corect, democratic, pe mana unor aventurieri, periculos de incompetenti si de corupti etc., etc. S-au mai vazut minuni de-astea!...
Teoretic, este posibila si aceasta varianta. O luam in calcul sine ira et studio... Ne-am trezi astfel in mijlocul unei intrigi raciniene de toata frumusetea... Astept dovezile, argumentele. Desi ma cam indoiesc de existenta si temeinicia lor!...
Dar astept ca Ponta – Antonescu sa-si faca exemplar treaba in urmatoarele luni ale guvernarii USL, punand mai presus de orice Salus Reipublicae! Salvarea Patriei! Este singura lor sansa de a mai exista ca oameni politici! Succes!

ION COJA

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page